ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

To σεξ κάνει καλό στην υγεία

Η σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο της ποιότητας ζωής του ατόμου και επιδρά σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα που αφορούν την ψυχική και την σωματική του υγεία, καθώς και τη μακροζωία. Η σεξουαλική συντροφικότητα, η ποιότητα και η συχνότητα του σεξ, σχετίζονται με την καλή υγεία τους ατόμου, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνει, με πολλές μελέτες να καταδεικνύουν τη σημαντικότητα στη μέση και τρίτη ηλικία. Μάλιστα, παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που έρχονται σε σεξουαλική επαφή λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία από εκείνους που έρχονται σε επαφή συχνότερα. Επιπλέον, η στυτική δυσλειτουργία μοιράζεται πολλούς παράγοντες κινδύνου με τα καρδιοαγγειακά προβλήματα, όπως η αθηροσκλήρωση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτη Τύπου 2, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που περιέχει θείο και αποτελεί ένα ενδιάμεσο προϊόν στην κανονική βιοσυνθετική μετατροπή μεθειονίνης σε κυστεΐνη. Το επίπεδο ομοκυστεΐνης θεωρείται ότι είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την αθηροσκλήρωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί μηχανισμοί που μπορούν να εξηγήσουν το ρόλο της ομοκυστεΐνης στην εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το οξειδωτικό στρες από ελεύθερες ρίζες, η υπεροξείδωση λιπιδίων και η μειωμένη δραστηριότητα αντιοξειδωτικού ενζύμου.

Σε μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο National Defense Medical Center, στην Κίνα και δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine, διερευνήθηκε εάν η μειωμένη σεξουαλική συχνότητα μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, μέσω της δράσης της ομοκυστεΐνης. Στην έρευνα συνολικά συμμετείχαν 2.267 άτομα και των δυο φύλων, ηλικίας από 20 έως 59 ετών, στα οποία χορηγήθηκαν ερωτηματολόγια για τη σεξουαλική τους συμπεριφορά, ενώ παράλληλα έγινε μέτρηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες με μειωμένη συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη έχει πρωτεύοντα αθηρογόνα και προθρομβωτικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου του αγγειακού τραυματισμού, και σχετιζόμενα ιστοπαθολογικά ευρήματα αυξημένου πάχους του έσω χιτώνα, διάσπασης ελαστικού ελάσματος, υπερτροφίας του λείου μυός, συσσώρευσης αιμοπεταλίων και σχηματισμού αποφρακτικών θρόμβων με εμπλουτισμένα αιμοπετάλια. Αυτά θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξήγηση της συσχέτισης μεταξύ ομοκυστεΐνης και της καρδιαγγειακής νόσου, μέσω πολλαπλών μηχανισμών. Επίσης, η ομοκυστεΐνη σχετίζεται και με μειωμένη γνωστική λειτουργία και άνοια διαμέσου πιθανών μηχανισμών που δρουν στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων νευροτοξινών και αγγειακών επιδράσεων. Όλες αυτές οι δράσεις πιθανότατα ασκούν επίδραση στην ομοιόσταση της σεξουαλικότητας σε πολλαπλές εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με το σεξουαλικό κίνητρο και τη διαμόρφωση της συναισθηματικής και κινητικής ανταπόκρισης. Η συγκεκριμένη έρευνα παρέχει επιπλέον δεδομένα για την αντίστροφη σχέση μεταξύ σεξουαλικής δραστηριότητας και επιπέδων ομοκυστεΐνης σε σχέση με προϋπάρχουσες μελέτες. Επομένως, η μειωμένη σεξουαλική συχνότητα, ίσως, αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων, πιθανότατα εξαιτίας της διαμεσολάβησης της ομοκυστεΐνης. Ωστόσο, όσον αφορά τις γυναίκες, δε φαίνεται να υπάρχει καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ επιπέδων ομοκυστεΐνης και συχνότητας σεξουαλικής δραστηριότητας, ίσως γιατί στις γυναίκες τα περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα συνδέονται με ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, όπως οι σχέσεις, τα ψυχολογικά προβλήματα κλπ.

Συνοψίζοντας, η παρούσα μελέτη υποδεικνύει ότι η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα συσχετίζεται με μειωμένα επίπεδα ομοκυστεΐνης σε ενήλικες ηλικίας από 20 έως 59 ετών. Ακόμα, η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα θα μπορούσε να έχει προστατευτική επίδραση στη γενικότερη υγεία και ποιότητα ζωής, κυρίως στους άνδρες. Τέλος, οι κλινικοί γιατροί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα πρέπει να υποστηρίζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα των ασθενών τους, ενώ τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την προώθηση προγραμμάτων υγείας.

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος - Μαρίνα Μόσχα. M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια.

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

 
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση