ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Μυϊκές κράμπες

 Διαβάστε το Βιογραφικό της Λένας Βαγιάνη

Η μυϊκή κράμπα (muscle cramp) είναι ένας επώδυνος μυϊκός σπασμός. Ο μυς συσπάται ακούσια, απότομα και έντονα, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατός πόνος. Συχνά μπορεί κανείς να δει και να ψηλαφίσει το μυ κάτω από το δέρμα. Ο τρόπος για να σταματήσουμε την κράμπα είναι να καταφέρουμε και να τεντώσουμε τον μυ που συσπάστηκε.

Κάθε άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει μια κράμπα σε κάποια στιγμή της ζωής του. Υπάρχουν διάφορα είδη κράμπας. Η κράμπα μπορεί να προέλθει από τραυματισμό, έντονη σωματική άσκηση, αφυδάτωση, από έλλειψη ουσιών όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο ( ειδικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ) αλλά και από κάποια φάρμακα όπως πχ τα διουρητικά. Αρκετά συχνές είναι οι κράμπες και στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, ειδικά τη νύχτα.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, οι κράμπες σε συνδυασμό και με άλλα νευρολογικά συμπτώματα όπως το μούδιασμα ή η αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια, μπορεί να οφείλονται σε πιο σοβαρά αίτια όπως μια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στη μέση ή μια πολυνευροπάθεια. Ένας ασθενής με συχνές κράμπες πρέπει να εξετάζεται από ένα Νευρολόγο.

Σε τι μπορεί να οφείλεται μια κράμπα; Μία μυϊκή κράμπα μπορεί να οφείλεται σε:
1. τραυματισμό, είτε στον ίδιο το μυ είτε σε ένα γειτονικό οστό (κάταγμα).
2. έντονη σωματική άσκηση. Η κράμπα εμφανίζεται συχνά σε νέους ανθρώπους που αθλούνται έντονα χωρίς να προετοιμάσουν τους μυς τους (stretching). Η κράμπα μπορεί να εμφανιστεί είτε άμεσα, είτε μετά από κάποιες ώρες.
3. οι κράμπες στην ανάπαυση, εμφανίζονται συχνά σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, ειδικά τη νύχτα. Αυτές οι νυχτερινές κράμπες (nocturnal cramps), αν και δεν είναι επικίνδυνες, είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές και μπορεί να «καταστρέψουν» τον ύπνο. Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή.
4. αφυδάτωση, ειδικά το καλοκαίρι. Οι κράμπες είναι ένα χαρακτηριστικό πρώϊμο σύμπτωμα της θερμοπληξίας.
5. μετακίνηση υγρών όπως πχ στην κίρρωση του ήπατος και στην αιμοκάθαρση.
6. χαμηλή συγκέντρωση σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο αίματος. Αυτό συμβαίνει φυσιολογικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και σε παθολογικές καταστάσεις πχ σε πολλαπλούς εμετούς.
7. φάρμακα όπως τα διουρητικά (πχ φουροσεμίδη), η δονεζεπίλη για την άνοια, ο αναστολέας ασβεστίου νιφεδιπίνη, η λοβαστατίνη για την χοληστερίνη. Αλλά και η απόσυρση από ουσίες και φάρμακα όπως το αλκοόλ, τα βαρβιτουρικά και τα ηρεμιστικά (πχ διαζεπάμη) μπορεί να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες.
8. έλλειψη βιταμινών όπως η θειαμίνη (Β1), το παντοθενικό οξύ (Β5) και η πυριδοξίνη (Β6).
9. ερεθισμό ενός νεύρου όπως πχ στην κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (συνοδεύεται από πόνο, μούδιασμα και αδυναμία στο πόδι), στην διαβητική νευροπάθεια και στην πλαγία αμυοτροφική σλκλήρυνση (ALS).

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση