ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: maxi jersey φόρεμα και μπαλαρίνες
 

Τα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν ή και να βλάψουν τον εγκέφαλό μας

Της Ελεάνας Παπαχαραλάμπους

Η διατροφή μας έχει τεράστιο αντίκτυπο στον εγκέφαλο και την ψυχική μας ευεξία, προστατεύοντας ακόμη και την άνοια. Λοιπόν, τι πρέπει να συμπεριλαμβάνει το μενού της καθημερινής μας διατροφής;

Ως κοινωνία, είμαστε συνηθισμένοι στην ιδέα ότι τρέφουμε το σώμα μας και ότι η διατροφή ευθύνεται μόνο για την σιλουέτα μας. Αλλά πολλοί από εμάς ξεχνάμε ότι η ίδια διατροφή τρέφει επίσης το μυαλό μας και ότι τα τρόφιμα που δίνουμε στους εγκεφάλους μας διαμορφώνουν τις σκέψεις και τις πράξεις μας.

Ας δούμε πιο κάτω πως οι τροφές επηρεάζουν τον εγκέφαλο μας:

  • Λιπαρά οξέα
    Ένα συγκεκριμένο είδος λιπών που ονομάζονται πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως τα γνωστά ωμέγα-3. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι αντσούγιες και οι σαρδέλες, είναι η καλύτερη φυσική πηγή του μοναδικού λίπους που χρειάζεται ο εγκέφαλος καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του. Όπου τα ψάρια δεν αποτελούν επιλογή, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia αποτελούν καλές εναλλακτικές λύσεις.
  • Γλυκόζη
    Ένα συγκεκριμένο είδος υδατάνθρακα που ονομάζεται γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι η μόνη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, οπότε είναι πολύ σημαντικό ο εγκέφαλος να πάρει αρκετή. Τα τρόφιμα που είναι φυσικά πλούσια σε γλυκόζη και τα οποία περιέχουν ταυτόχρονα αρκετές ίνες για να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι τα παντζάρια, τα ακτινίδια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι γλυκοπατάτες, τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια. Το ακατέργαστο μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και η ζάχαρη καρύδας αποτελούν επίσης καλές πηγές.
  • Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
    Όλα τα είδη βιταμινών και μετάλλων, ειδικά εκείνα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και το σελήνιο - αλλά και ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η καλύτερη φυσική πηγή αυτών: μούρα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και μήλα, είναι γλυκά αλλά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, κάλτσα, πράσινα πικραλίδες), καθώς και κρεμμύδια, καρότα, ντομάτες ή σκουός είναι επίσης γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν την ασθένεια. ένα υγιές νευρικό σύστημα. Κάντε κάθε γεύμα ένα ουράνιο τόξο.

Τα γονίδια δεν είναι πεπρωμένο!

Εκτός από την σκέψη, τις διάθεση και τη μνήμη, η διατροφή διαδραματίζει σαφή και καθοριστικό ρόλο στη γήρανση του εγκεφάλου και τον κίνδυνο ανάπτυξης του Αλτσχάιμερ, της πιο κοινής μορφής άνοιας, η οποία πλήττει 46 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως (και αναμένεται να επηρεάσει 130 εκατομμύρια μέχρι το έτος 2050), όπως αναφέρεται στο theguardian.com .

Παλαιότερα οι περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν ότι το Alzheimer ήταν αποτέλεσμα των κακών γονιδίων, της γήρανσης ή και των δύο. Πλέον είναι σαφές ότι τα γονίδια δεν είναι πεπρωμένο και η γήρανση δεν είναι πορεία προς την αναπόφευκτη άνοια.

 

ΠΗΓΗ: papelle.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση