ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: maxi jersey φόρεμα και μπαλαρίνες
 

Πώς να προστατέψεις το παιδί σου από το διαδίκτυο;

Το διαδίκτυο είναι εδώ και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Δεν έχει νόημα να αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα, ούτε και τα μειονεκτήματά του, αφού όπως μπορείς και εσύ να αντιληφθείς, αυτή η συζήτηση είναι ξεπερασμένη και δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι το διαδίκτυο μπορεί μεν να έχει ανοίξει νέους ορίζοντες πληροφόρησης και επικοινωνίας, ωστόσο σε αυτό ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι, ειδικά για παιδιά και έφηβους.

Το ζήτημα δεν είναι να απομακρύνεις το παιδί σου από την τεχνολογία, καθώς ομολογουμένως αυτό είναι απίθανο. Ζούμε στο 2018 και πρέπει να το συνειδητοποιήσεις. Ναι, αντιλαμβάνομαι τι σκέφτεσαι! Πιθανώς εσύ μεγάλωσες σε μια εποχή χωρίς διαδίκτυο και όλα ήταν μαγικά... έπαιζες στις αυλές, έτρεχες, χαμογελούσες και είχες αληθινούς φίλους. Χαίρομαι για εσένα, ωστόσο η εποχή τώρα είναι διαφορετική και that’s it.

Τα παιδιά αγαπούν την τεχνολογία και από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνουν να πλοηγούνται στο διαδίκτυο, να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια και να χρησιμοποιούν tablets και smartphones. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι το 81% των παιδιών ηλικίας από 5-15 ετών έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές τεχνολογίες στο σπίτι, το 40% των παιδιών ηλικίας από 3-4 χρόνων και τα 2/3 των παιδιών ηλικίας από 5-7 ετών σερφάρουν στο διαδίκτυο. Οπότε ναι, δεν πρόκειται να σταματήσεις την πλοήγηση του παιδιού, αλλά θα πρέπει να το συμβουλέψεις και να του θέσεις όρια.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να λάβεις υπόψη σου αυτό: είκοσι με τριάντα περιστατικά τον χρόνο που αφορούν άγρα παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς μέσω διαδικτύου καταγγέλλονται στην Κύπρο στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Για να μη προστεθεί λοιπόν το παιδί σου σε αυτή την λίστα έφτασε η ώρα να αναλάβεις δράση. Τι πρέπει να κάνεις και από πού να ξεκινήσεις;

Ο καλύτερος τρόπος να κρατήσεις την οικογένεια σου ασφαλή είναι να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο μαζί. Το «κλειδί» είναι η συζήτηση με το παιδί για να ξέρει τι υπάρχει περίπτωση να «συναντήσει» διαδικτυακά.

Με τον ίδιο τρόπο που θέτεις κανόνες για τις υπόλοιπες δραστηριότητες του παιδιού σου, θέσε τους και για τις διαδικτυακές δραστηριότητες του. Δημιουργήστε μια οικογενειακή συμφωνία η οποία μπορεί να περιλαμβάνει το πόσο χρόνο θα περνάει στο διαδίκτυο, τα sites τα οποία επιτρέπεται να επισκέπτεται και τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύει. Το να τοποθετήσετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε κοινή θέα όπως είναι ο χώρος του σαλονιού ή της κουζίνας είναι ένας καλό τρόπος επίβλεψης του παιδιού την ώρα που είναι στο διαδίκτυο. Αλλά θυμηθείτε ότι υπάρχουν τα tablets και τα smartphones με τα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση από οπουδήποτε στο σπίτι. Υπάρχουν όμως ειδικές ρυθμίσεις σε αυτά που δίνουν τη δυνατότητα να οριστούν οι χώροι που επιτρέπεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Φρόντισε να μάθεις στο παιδί σου ότι η διαφορά μεταξύ καλού και κακού είναι η ίδια στο Διαδίκτυο, όπως και στον πραγματικό κόσμο και σαφώς τόνισέ του ότι δεν πρέπει ποτέ να δίνει τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλες προσωπικές πληροφορίες, όπως πού πηγαίνει σχολείο ή πού τού αρέσει να παίζει, ή να μην αποστέλλει φωτογραφίες.

Τέλος υπάρχουν κάποια πράγματα που ίσως κάνεις εσύ και είναι πολύ επικίνδυνα για το ίδιο σου το παιδί. Ναι, αντιλαμβάνομαι ότι το λατρεύεις και θες να δούνε οι φίλοι σου πόσο χαρούμενη οικογένεια είστε, ωστόσο οι φωτογραφίες του στα social media είναι ανούσιες και περιττές. Μη δίνεις χρήσιμες πληροφορίες στον κάθε επιτήδειο… που βλέπει τις φωτογραφίες σου που δείχνουν πού βρίσκεστε, τι κάνετε με το παιδί σας, σε ποιο σχολείο φοιτά. Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να βάζεις φωτογραφίες όπου απεικονίζεται το πλήρες όνομα του παιδιού, όπως σχολικοί έλεγχοι, ταυτότητα και άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Δες στο παρακάτω βίντεο της Έλενας Αποστόλου από την Καθημερινή, πώς να προστατεύσεις το παιδί σου και ποιος είναι ο λόγος που δεν πρέπει να ανεβάζεις φωτογραφίες του στο διαδίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση