ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Ποιοι είναι οι λόγοι που παίρνετε βάρος;

Της Χαράς Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση 
στις Διατροφικές Διαταραχές
chara@projecthealth.com.cy 

Έχετε βάλει βάρος, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε την αιτία; Υπάρχει σίγουρα η εξήγηση και θα την εντοπίσετε στην καθημερινότητά σας, αν σκεφτείτε καλά τι κάνετε λάθος.

Η αύξηση του βάρους συμβαίνει όταν τρώμε περισσότερες θερμίδες από ό,τι χρησιμοποιούμε μέσα από τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες και τη σωματική δραστηριότητα. Κάποιες καθημερινές συνήθειες, που δεν είναι πάντα προφανείς, προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους, όπως επίσης και ο γρήγορος τρόπος ζωής. Παρακάτω καταγράφονται μερικές από τις αιτίες της αύξησης του βάρους που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί καθώς και τρόποι αντιμετώπισής τους.

1. Τρόφιμα με «χαμηλά λιπαρά»
Σε ορισμένες περιπτώσεις, συσκευασίες τροφίμων, οι οποίες αναγράφουν ότι το περιεχόμενό τους έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης. Τρόφιμα με ψηλά επίπεδα ζάχαρης μπορούν επίσης να περιέχουν πολλές θερμίδες και έτσι να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Λύση: Διαβάστε τις ετικέτες! Αρχικά, θα πρέπει να κοιτάξετε τις συνολικές θερμίδες. Ένα τρόφιμο με μειωμένη ποσότητα λιπαρών μπορεί να έχει τον ίδιο μεγάλο αριθμό θερμίδων με ένα άλλο και μπορεί ακόμα να περιέχει περισσότερες θερμίδες από ό,τι μια εναλλακτική επιλογή. Για παράδειγμα, ένα «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» κέικ μπορεί να περιέχει περισσότερες θερμίδες από ένα άλλο, το οποίο δεν φέρει την ένδειξη για χαμηλά λιπαρά.

2. Τρώγοντας μπροστά στην τηλεόραση
Παρακολουθώντας συνεχώς τηλεόραση καταναλώνουμε θερμίδες που δεν χρειαζόμαστε. Πέραν αυτού, η συνήθεια αυτή μπορεί να συμβάλει σε μια καθιστική ζωή με πολλές αρνητικές παρενέργειες για την υγεία σας.
Λύση: Ξοδέψτε λιγότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση. Κινηθείτε! Εντάξτε στην καθημερινότητά σας μερικές εύκολες δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή μερικές απλές ασκήσεις. Δοκιμάστε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας μακριά από τον τόπο εργασίας, το σχολείο ή τα καταστήματα και περπατήστε. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να κάνετε μια δραστηριότητα ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, όπως δρόμο γυμναστικής.

3. Κακός ύπνος
Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ο κακός ύπνος συμβάλλει στην παχυσαρκία.
Λύση: Απλά…κοιμηθείτε! Ο ύπνος έχει μεγάλη σημασία για την καλή σωματική και ψυχική υγεία. Αν έχετε προβλήματα στον ύπνο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

4. Μερίδες τροφίμων
Έχει παρατηρηθεί πως κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το μέγεθος των μερίδων που σερβίρεται στα εστιατόρια, ολοένα και αυξάνεται. Για παράδειγμα, μια έρευνα διαπίστωσε ότι τα μπιφτέκια έχουν διπλασιαστεί σε μέγεθος από το 1980.
Λύση: Να σταματάτε να τρώτε όταν αισθάνεστε χορτάτοι κι όχι αφότου έχετε καθαρίσει ό,τι υπήρχε στο πιάτο σας. Στο σπίτι, σερβίρετε το φαγητό σε μικρό πιάτο και σκεφτείτε καλά προτού φάτε δεύτερο πιάτο. Αν θα βγείτε για φαγητό, παραγγείλτε μικρές μερίδες και πάντα συνοδεύετε το πιάτο σας με σαλάτα.

5. Η ώρα του φαγητού
Ερευνητές υποστηρίζουν πως η χρονική στιγμή κατά την oποία καταναλώνουμε τα γεύματά μας παίζει σχεδόν τον ίδιο καθοριστικό ρόλο με το πόσο τρώμε, καθώς έχει αποδειχθεί πως όσοι τρώνε το γεύμα τους αργότερα το μεσημέρι (μετά τις 14.00) χάνουν κιλά με πιο αργό ρυθμό σε σχέση μ’ εκείνους που γευματίζουν στο διάστημα 12.30-13.00.
Λύση: Καθορίστε μια σταθερή ώρα γύρω στη 13.00 και τρώτε το μεσημεριανό σας πάντα εκείνη την ώρα. Επίσης, η χρονική διάρκεια κάθε γεύματος παίζει σημαντικό ρόλο. Ο εγκέφαλος, για να αντιληφθεί ότι το στομάχι έχει χορτάσει, χρειάζεται περίπου 17 – 18 λεπτά. Έτσι, όταν τρώτε γρήγορα, ακόμη κι αν έχετε τελειώσει όλο το φαγητό σας, δεν αισθάνεστε ότι έχετε χορτάσει, με αποτέλεσμα να σερβίρεστε και δεύτερο πιάτο, ενώ στην πραγματικότητα δεν το χρειάζεστε.

Μάθετε κι αυτό:
Οι δύο βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους είναι η άσκηση και η δίαιτα. Η απώλεια σωματικού βάρους (1% σωματικού βάρους την εβδομάδα) με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, είναι αποτέλεσμα ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς θα αναγνωρίσω αν ένα τρόφιμο είναι χαμηλό σε λιπαρά και σε ζάχαρη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ελέγχετε πάντοτε την ετικέτα. Στα 100 γραμμάρια θα πρέπει να περιέχει λιγότερα από 3 γραμμάρια λιπαρά και λιγότερα από 5 γραμμάρια ζάχαρη.

Tip
Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να ελέγξετε το μέγεθος της μερίδας σας και επιπλέον να εξοικονομήσετε χρήματα όταν μαγειρεύετε υγιεινά γεύματα στο σπίτι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση