ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ αέρινο φόρεμα με βολάν και flip flop
 

Το Post-Concert Depression είναι γεγονός

Η ερώτηση που κάνουν πολλοί μετά από μία συναυλία είναι: Πώς μπορώ να συνεχίσω να ζω μετά από αυτό;

Μαρία Σάββα

Μετά από ένα weekend στο οποίο έζησα μία από τις πιο διασκεδαστικές συναυλίες της ζωής που, τόσο εγώ όσο και δεκάδες χιλιάδες άτομα που παρευρέθηκαν στις συναυλίες των Coldplay αλλά και διάφορων άλλων καλλιτεχνών κάνουν την εξής ερώτηση στον εαυτό τους: Πώς μπορώ να συνεχίσω να ζω μετά από αυτό;

Με ένα γρήγορο search στο διαδίκτυο ανακάλυψα πως αυτό που νιώθουμε ονομάζεται Post-concert depression (PCD). Εμφανίζεται αφού έχετε πάει σε μια συναυλία ή μια εκδήλωση ζωντανής μουσικής. Δεν έχει γίνει ακόμη πολλή έρευνα σχετικά με αυτό, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το διαχειριστείτε.

Το PCD είναι κάτι που οι λάτρεις της μουσικής έχουν συζητήσει συχνά, αναφερόμενος σε συναισθήματα θλίψης και χαμηλής διάθεσης μετά από μια συναυλία ή φεστιβάλ.

Επίσης, το PCD δεν περιλαμβάνεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, επομένως δεν αποτελεί επίσημη ιατρική διάγνωση. Ωστόσο, αυτό δεν το κάνει - και τα συναισθήματα και τα συναισθήματα που μπορεί να έχετε μετά από μια συναυλία - λιγότερο αληθινά.

Αλλά πώς ξέρετε εάν έχετε PCD και τι μπορείτε να κάνετε εάν ανησυχείτε; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την πάθηση.

Γιατί συμβαίνει το PCD;
Το PCD μπορεί να πυροδοτηθεί από τη χαρά και τον έντονο ενθουσιασμό (ευφορία) που νιώθετε κατά τη διάρκεια και μετά από μια συναυλία.

Κατά τη διάρκεια αυτών των διασκεδαστικών γεγονότων, ο εγκέφαλός σας παράγει «ορμόνες ευτυχίας» όπως ενδορφίνες και ντοπαμίνη. Το να αισθάνεστε χαμηλά μετά από κάτι συναρπαστικό είναι φυσικό – όταν αυτές οι ορμόνες πέφτουν ή εξισορροπούνται, μπορεί να αισθάνεστε συγκριτικά λυπημένοι.

Μπορεί να θέλετε να ξαναζήσετε την εμπειρία μόλις συνειδητοποιήσετε ότι έχει τελειώσει, αλλά ξέρετε ότι δεν μπορείτε. Μπορεί να ανησυχείτε ότι δεν θα ξανανιώσετε ποτέ έτσι.

Ίσως δεν κάνατε ορισμένα πράγματα κατά τη διάρκεια της στιγμής, όπως να παραλάβετε ένα αναμνηστικό από το εμπορικό περίπτερο ή να χάσατε μέρος του σετ λόγω των μεγάλων ουρών που μπήκαν στον χώρο.

Το να γνωρίζετε ότι πρέπει να επιστρέψετε στις καθημερινές ευθύνες την επόμενη μέρα μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο. Υπάρχει μια έντονη αντίθεση μεταξύ της ευφορίας της συναυλίας και της «κανονικής» ζωής που την ακολουθεί.

Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν τόσο καιρό προγραμματίζοντας και ανυπομονούν για πράγματα όπως συναυλίες, φεστιβάλ ή διακοπές που μπορεί να αισθάνονται μουδιασμένοι ή άδειοι μετά.

Ένας μεγάλος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι η μουσική έχει θετική επίδραση και στην ψυχική υγεία και ευεξία. Επομένως, εάν «αφαιρείται», μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία ως αποτέλεσμα και να σας κάνει να αισθάνεστε χαμηλά.

Πώς είναι η αίσθηση του PCD;
Πολλά συμπτώματα της κατάθλιψης αυτής θα επικαλύπτονται με συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους.

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2020, το PCD μπορεί να διακριθεί από άλλες μορφές κατάθλιψης από τη συχνότητα των αρνητικών συναισθημάτων, σκέψεων και συναισθημάτων.

Ενώ τα άτομα με κλινική κατάθλιψη μερικές φορές εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα συνεχώς, τα άτομα με ΣΑΠ μπορεί να τα εμφανίσουν μόνο περιστασιακά.

Σύμφωνα με τη μελέτη του 2020, λιγότεροι από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων (17,1%) ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης όλη την ημέρα, σχεδόν κάθε μέρα για 2 εβδομάδες. Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα μία ή δύο φορές την εβδομάδα ή κάθε δεύτερη μέρα.

Το PCD τείνει να υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά το συμβάν. Για να λάβετε μια κλινική διάγνωση κατάθλιψης, τα συμπτώματά σας πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Πάνω από τα δύο τρίτα (68,3%) των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι τα συναισθήματά τους διήρκεσαν για πάνω από 2 εβδομάδες. Αλλά αυτά τα συναισθήματα ήταν πιο πιθανό να έρχονται και να φεύγουν ή να φεύγουν μετά από περίπου ένα μήνα παρά να παραμένουν εκεί συνεχώς.

Εάν βιώνετε επίσης θετικές σκέψεις ή συναισθήματα για τη συναυλία ή ανατρέχετε θετικά στις αναμνήσεις του γεγονότος, μπορεί να αναρωτηθείτε εάν έχετε PCD. Ωστόσο, ορισμένα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα το ανέφεραν.

Μπορεί επίσης να βρεθείτε να αποσύρεστε από τον πραγματικό κόσμο, να αναπολείτε τη συναυλία ή να μιλάτε συνεχώς για το γεγονός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση