ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τα rapid tests ξεκλειδώνουν την οικονομία

Πρώτη η Κύπρος στη διενέργεια ελέγχων - Ελλάδα και Αυστρία έτοιμες να ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική

newsroom must

Σε πλεονεκτική θέση απέναντι σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Κύπρος, όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας της COVID-19, μέχρι σήμερα, καθώς βρίσκεται στις τελευταίες χώρες σε αριθμό θανάτων. Παράλληλα, δεδομένης της εξασφάλισης σχεδόν δύο εκατομμυρίων δόσεων των εμβολίων και με το πρόγραμμα να «τρέχει» κανονικά, το ECDC την τοποθετεί ανάμεσα στις πρώτες θέσεις της κατάταξής του, αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί στον κυπριακό πληθυσμό, ανά 100.000 άτομα. Τέλος, όσον αφορά στον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται επί καθημερινής βάσεως, η Κύπρος τερματίζει στην πρώτη θέση, με την τακτική της να υιοθετείται, πλέον, από την Ελλάδα και από την Αυστρία. Την ίδια ώρα, μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, και η Γαλλία, επαναφέρουν πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα, καθώς διέρχονται το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Πολιτική «unlock»

Όσον αφορά στην Κύπρο, η κατεύθυνση προς την οποία κοιτάζει η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, είναι, κατά κύριο λόγο, η αποκλιμάκωση και το σταδιακό «ξεκλείδωμα» της οικονομίας, όπως τονίζουν καλά ενημερωμένες πηγές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, μόλις πρόσφατα και όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Κ», με εντολή του υπουργού Υγείας ο ΟΚΥπΥ άρχισε να επεξεργάζεται το πλάνο της εκ νέου αύξησης των δυνατοτήτων των νοσοκομείων, για να διαχειριστούν τυχόν μεγαλύτερη έξαρση του αριθμού των νοσηλειών και, παράλληλα, όλα τα υπόλοιπα περιστατικά. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση αποσκοπεί στην αύξηση των δυνατοτήτων του Συστήματος Υγείας, την ώρα που οι εμβολιασμοί προχωρούν και αναμένεται ότι θα ενισχυθούν σημαντικά από τον Απρίλιο, αναφέρουν στην «Κ» οι ίδιες πηγές.

Πρώτη στα τεστ

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, η Κύπρος κόβει πρώτη, ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το νήμα στον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων για εντοπισμό των λοιμώξεων από τον νέο κορωνοϊό στην κοινότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κύπρος πραγματοποίησε τη δέκατη εβδομάδα του 2021 περίπου 35.947 διαγνωστικούς ελέγχους ανά 100 χιλιάδες άτομα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, αναφέρεται ότι από τις 15 μέχρι τις 21 Μαρτίου, διενεργήθηκαν 314,182 τεστ, που αφορούν την μέθοδο PCR και τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Αυτό, προστίθεται, μεταφράζεται σε εξέταση πέραν του 20% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, σε μόλις μία εβδομάδα.

Στο Υπουργείο Υγείας και στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση, σε σχέση με τη στρατηγική αποκλιμάκωσης την οποία ακολουθεί η Κύπρος, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές. Το γεγονός ότι η χώρα δεν βρίσκεται ακόμα υπό καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων, με διάφορους τομείς της οικονομίας να επαναδραστηριοποιούνται, έστω και με βήμα σημειωτόν, είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με την ανάγνωση των δεδομένων. Κι αυτό, τη στιγμή που οι μεγάλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, Γαλλία και Γερμανία, βρίσκονται σε καθεστώς lockdown. Στη Γαλλία η κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη την επιβολή νέου σκληρού lockdownστο Παρίσι και άλλες 16 περιοχές της χώρας, με διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων. Στη δε Γερμανία ο αυστηρός περιορισμός των μετακινήσεων πήρε παράταση από την κυβέρνηση μέχρι τις 18 Απριλίου, ενώ έκλεισαν ξανά τομείς της οικονομίας που δεν θεωρούνται ιδιαίτερα αναγκαίοι.

Στρατηγική Κύπρου

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη κάνουν το Υπουργείο Υγείας να αισθάνεται δικαιωμένο για τους χειρισμούς του, αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων στον πληθυσμό. Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα στο εξωτερικό, η Ελλάδα και η Αυστρία είναι έτοιμες να θέσουν σε επαναλειτουργία την οικονομία τους, ακολουθώντας την στρατηγική της Κύπρου. Στην Ελλάδα ο στόχος καθορίστηκε στην διενέργεια 150 χιλιάδων τεστ ημερησίως, με στόχο να εντοπίζονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά και να απομονώνονται, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να προβεί σε χαλαρώσεις. Όσον αφορά στην Αυστρία, ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, προέβη σε χαλαρώσεις, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID19 να αυξάνεται, ωστόσο ο ίδιος επιμένει πως με την διενέργεια των μαζικών ελέγχων η οικονομία μπορεί να παραμείνει ανοιχτή. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι με τον μαζικό έλεγχο του πληθυσμού, η κυβέρνηση της χώρας δύναται να επαναλειτουργήσει και τα σχολεία.

Η Κύπρος, παρά το γεγονός ότι καταγράφει 245 (στοιχεία μέχρι 22 Μαρτίου 2021) θανάτους, οι οποίοι αποδίδονται στη νόσο COVID-19, βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη, ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει το statista.com, οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας είναι 27.4 ανά 100 χιλιάδες άτομα. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται χώρες όπως η Τσεχία με 219.53, η Σλοβενία με 202.8 και το Βέλγιο με 196.8.

Οι υγειονομικές αρχές στην Κύπρο, καθώς και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, διαπιστώνουν ότι ο μικρός αριθμός θανάτων, έχει να κάνει με την διαχείριση κυρίως μέσα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα καθορίστηκαν από νωρίς και επικαιροποιούνται, αναλόγως των εκάστοτε πρόσφατων δεδομένων, ενώ τα φάρμακα όπως η αζυθρομυκίνη και η ρεμδεσιβίρη φαίνεται ότι αποσόβησαν πολλούς θανάτους, σύμφωνα με τους κλινικούς ιατρούς. Την ίδια ώρα, στην Κύπρο σταμάτησαν να χορηγούνται φάρμακα όπως η χλωροκίνη και η υδροξιχλορωκίνη, που απεδείχθησαν ότι δεν είχαν καμιά δράση κατά της COVID-19. Παράλληλα, το γεγονός ότι ο ΟΚΥπΥ πέτυχε να αναπτύξει το πλάνο διαχείρισης, δημιουργώντας επιπλέον κλίνες ΜΕΘ – μεγάλης σημασίας είναι η ανέγερση της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας – συνέβαλε στο να μην αφεθεί μέχρι σήμερα κόσμος αβοήθητος.

Ψηλά στους εμβολιασμούς

Εξίσου σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας αποτελεί ο εμβολιασμός κατά της COVID-19, ο οποίος από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αναμένεται ότι θα επιταχυνθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. Μέχρι τις αρχές Μαΐου υπολογίζεται ότι θα λάβουν την πρώτη, τουλάχιστον, δόση του εμβολίου περί τις 310 χιλιάδες άτομα. Ήδη, τα αποτελέσματα των εμβολιασμών είναι ορατά στην Κύπρο, καθώς πλέον, σπάνια καταγράφονται θάνατοι ηλικιωμένων και δη ενοίκων στεγών ευγηρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, η Κύπρος κόβει δεύτερη το νήμα στους εμβολιασμούς, ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρώτη είναι η Ουγγαρία με 31.8 χορηγημένες δόσεις ανά 100 κατοίκους, με την Κύπρο να ακολουθεί με 23.9.

Πηγή: kathimerini.com.cy

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X