ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: μαύρο cycling short, λευκό tank top και blazer μαζί με μποτάκια.
 

Κύπριος επιστήμονας πίσω από την πιο συναρπαστική ανακάλυψη

Ένας νέος Κύπριος επιστήμονας, σε μια διεθνή ομάδα αιχμής, συμμετέχει στην πιο συναρπαστική ανακάλυψη των τελευταίων ετών.

Μαρία Καραμάνου

Μαρία Καραμάνου

Μπορεί το Hollywood να έχει κάνει καριέρα στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας με εξωγήινους, αλλά αυτή τη φορά δεν μιλάμε για σενάριο. Μιλάμε για επιστήμη. Και πίσω από την πιο ισχυρή ένδειξη ύπαρξης εξωγήινης ζωής μέχρι σήμερα, βρίσκεται και ένας Κύπριος επιστήμονας, ο Σάββας Κωνσταντίνου, που συμμετείχε στη διεθνή ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Κέιμπριτζ.

Ο εξωπλανήτης που μοιάζει με «διαστημική Γη»

Ο εξωπλανήτης Κ2-18Β, που εντοπίστηκε σε απόσταση 120 ετών φωτός από τη Γη, είναι οκτώμισι φορές μεγαλύτερος και είναι καλυμμένος εξ ολοκλήρου από ωκεανούς. Το πιο εντυπωσιακό; Βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του – μια θέση που σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει υγρό νερό, προϋπόθεση-κλειδί για τη ζωή όπως την ξέρουμε.

«Αν είχαμε τη Γη εκεί, θα είχε υγρό νερό στην επιφάνειά της», λέει ο Σάββας Κωνσταντίνου.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε δυνατή χάρη στις πρωτοποριακές δυνατότητες του τηλεσκοπίου James Webb, που διαδέχθηκε το Hubble και φέρνει τη διαστημική παρατήρηση σε νέα εποχή. Ο Κ2-18Β είναι ένας «υποποσειδώνας», κατηγορία πλανητών που ίσως να είναι ιδανικοί για φιλοξενία ζωής.

Ο Κωνσταντίνου, που είχε τον ρόλο της ερμηνείας των μετρήσεων, περιέγραψε τη στιγμή της ανακάλυψης ως «εκστατική»: «Βρήκα το αποτέλεσμα από την πρώτη μέρα. Αλλά μετά κατάλαβα πόση δουλειά μας περιμένει. Αν πρόκειται να πεις κάτι τόσο μεγάλο, πρέπει να είσαι 1000% σίγουρος».

Πιστεύει λοιπόν στους εξωγήινους;

Ερωτηθείς αν η ανακάλυψη τον κάνει να πιστεύει πιο πολύ στην ύπαρξη εξωγήινων, ο Κωνσταντίνου χαμογέλασε διπλωματικά: «Θα έλεγα περισσότερο… αλλά πάντα έτσι είναι η επιστήμη. Το τι λέμε σήμερα, μπορεί να αλλάξει αύριο».

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση