ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Η ιστορία των Δημοτικών Εκλογών στην Κύπρο

Η ανάδειξη αιρετών τοπικών αρχόντων την Κυριακή ειναι η έβδομη εκλογική διαδικασια απο ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατιας. Ωστόσο ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο πάει πίσω στην περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Ενα σύστημα διοίκησης σε τοπικό επίπεδο το οποίο δεν άλλαξε τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας. Οι Βρετανοί σταδιακά ξεκίνησαν να θεσπίσουν νέους νόμους με κομβικό σημείο την περίοδο πριν τα Οκτωβριανά του 1931 που εισήγαγαν νέο νόμο περί δήμο ο οποίος διατηρήθηκε και απο τις κυπριακές κυβερνήσεις μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80. Οι τελευταίες εκλογές πριν την ανεξαρτησία έγιναν το 1953 και επαναλήφθηκαν το 1986.

Στο μεσοδιάστημα οι δήμαρχοι διορίζονταν απο την κυβερνηση. Κύριο χαρακτηριστικό των εκλογικών αναμετρήσεων σε τοπικό επίπεδο η έντονη κομματική χροιά με τους δυο πόλους να διαδραματίζουν καθοριστικό ρολο. Πριν την ανεξαρτησία σημείο αναφοράς των διαδικασιών σε τοπικό επίπεδο ηταν ο Δήμος Λευκωσίας. Θεμιστοκλής Δέρβης και Λέλλος Δημητριάδης άφησαν το στίγμα τους στο δήμο της πρωτεύουσας. Μετά το 1986 η στενή εμπλοκή των κομμάτων έδωσε νέα χροιά στις εκλογές οι οποίες αποτελούσαν πρόβα τζενεράλε για συνεργασίες στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

πηγή: kathimerini.com.cy

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση