ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ αέρινο φόρεμα με βολάν και flip flop
 

Η έκθεση που προκάλεσε απειλές και αναταράξεις

«Δεν είναι καθόλου έτσι όπως την περιγράφουν η τέχνη μου», δήλωσε η καλλιτέχνης.

Μαρία Καραμάνου

Η Γερμανίδα εικαστική καλλιτέχνης Sophia Süßmilch βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης πολιτικής διαμάχης και δέχεται απειλές για τη ζωή της μετά την αμφιλεγόμενη έκθεσή της στην Kunsthalle Osnabrück. Η έκθεση της Süßmilch, που περιλαμβάνει γλυπτά, παραστάσεις, βίντεο και φωτογραφίες, προσεγγίζει ρεβιζιονιστικά το παραμύθι «Τα Τρία Γουρουνάκια», αντικαθιστώντας τα γουρούνια με ανθρώπους που «λεηλατούν» τις ζωές των παιδιών. Αυτή η αλληγορική προσέγγιση προκάλεσε την αντίδραση τωκριτιν κεντροδεξιών πολιτικών της Γερμανίας, οι οποίοι κάλεσαν το κοινό να μποϊκοτάρει την έκθεση.

Μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας κατήγγειλαν την έκθεση ως «απολύτως απαράδεκτη», τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και οπτικά. Η έντονη αυτή κριτική οδήγησε σε μια σειρά συνεντεύξεων και δηλώσεων από διάφορους πολιτικούς και καλλιτέχνες, προκαλώντας έναν έντονο διάλογο για την καλλιτεχνική ελευθερία.

Η έκθεση της Süßmilch είναι μέρος μιας ομαδικής έκθεσης με τίτλο «Kinder, Hört mal alle her!» («Παιδιά, ακούστε!»), η οποία αγγίζει θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και ο κανιβαλισμός. Οι επιμελητές της έκθεσης, Juliane Schickedanz και Anna Jehle, δήλωσαν ότι έχουν αναρτήσει προειδοποιήσεις περιεχομένου και επισημαίνουν τα έργα που δεν είναι κατάλληλα για παιδιά, παρέχοντας παράλληλα συμβουλευτική υποστήριξη στους θεατές.

Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στους κεντροδεξιούς πολιτικούς. Τα κόμματα των Πρασίνων και του Volt υπερασπίστηκαν την ελευθερία των καλλιτεχνών, απορρίπτοντας την κριτική του CDU. Ο Heiko Schlatermund, εκπρόσωπος πολιτιστικής πολιτικής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), κατήγγειλε την απόπειρα του CDU να επηρεάσει την καλλιτεχνική ελευθερία και κάλεσε τους πολιτικούς να μην παρεμβαίνουν στην αισθητική αποτίμηση των έργων.

Δυστυχώς, η αντίδραση κατά της έκθεσης δεν περιορίστηκε μόνο σε λεκτικές επιθέσεις. Η Sophia Süßmilch δέχθηκε απειλές για τη ζωή της μέσω social media και email, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανησυχία για την ασφάλειά της. Η ίδια η καλλιτέχνις υποστηρίζει ότι πίσω από την κριτική κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες και ότι η τέχνη της παραποιείται για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση