ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ αέρινο φόρεμα με βολάν και flip flop
 

Διατροφολόγος μάς λύνει τις απορίες για το Ozempic

Όλα όσα μάθαμε για το δημοφιλές πλέον ενέσιμο φάρμακο, μέσω δύο συνεντεύξεων με μια Κύπρια διατροφολόγο και έναν φαρμακοποιό.

Μαρία Σάββα

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι συμβουλές για απώλεια βάρους είναι παντού. Ωστόσο, η δημοσιότητα που έχει λάβει το Ozempic στο TikTok είναι πρωτοφανής, προκαλώντας σημαντικές ελλείψεις της δραστικής ουσίας σεμαγλουτίδης στην αγορά.

Το Ozempic, ή σεμαγλουτίδη, είναι μια εβδομαδιαία ένεση που προορίζεται για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς βελτιώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη. Εκτός από τον έλεγχο του διαβήτη, το φάρμακο μειώνει την όρεξη και προάγει την απώλεια βάρους. Διάσημοι που το χρησιμοποίησαν για να χάσουν κιλά συνέβαλαν στην τεράστια αύξηση του ενδιαφέροντος για το Ozempic.

Η δράση του Ozempic βασίζεται στην μίμηση μιας φυσικής ορμόνης του σώματος, γνωστής ως GLP-1. Αυτή η ορμόνη φτάνει στον εγκέφαλο και προκαλεί αίσθημα πληρότητας και κορεσμού με μικρότερη ποσότητα φαγητού, οδηγώντας σε σημαντική απώλεια βάρους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε το Ozempic το 2017 για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Novo Nordisk έλαβε έγκριση για τη χρήση του σε μεγαλύτερες δόσεις για άτομα με παχυσαρκία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup, εκτιμάται ότι 15,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει ενέσιμα φάρμακα όπως το Ozempic για την απώλεια βάρους. Αυτή η τάση αποδεικνύει την τεράστια επιρροή που μπορεί να έχει η κοινωνική δικτύωση στη διάδοση και τη ζήτηση ιατρικών σκευασμάτων.

Από το Hollywood στην Ευρώπη και την Κύπρο

Η δημοφιλία του Ozempic αυξήθηκε ραγδαία και ξεκίνησε από τον χώρο του Hollywood. Πολλοί διάσημοι και influencers άρχισαν να χρησιμοποιούν το Ozempic ως έναν τρόπο για την απώλεια βάρους, παρόλο που το φάρμακο είχε εγκριθεί αρχικά για τη θεραπεία του διαβήτη. Τα κοινωνικά δίκτυα, ενδεχομένως και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διάδοση της χρήσης του φαρμάκου για την απώλεια βάρους, κάτι που οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση.

Μιλώντας με ένα φαρμακοποιό στην Κύπρο (ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος), μας αποκάλυψε διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία για το ενέσιμο αυτό φάρμακο, δίνοντάς μας πληροφορίες όπως η τιμή του φαρμάκου, τη συχνότητα λήψης της δόσης από όσους το χρησιμοποιούν παράνομα για την απώλεια βάρους, αλλά και πώς μπορεί ένα άτομο που δεν πάσχει από διαβήτη να το χορηγηθεί.

Αρχικά μάς αποκάλυψε πως το φάρμακο αυτό είναι αυστηρά ελεγχόμενο στα κυπριακά φαρμακεία γι’ αυτό και απαγορεύεται να πουληθεί σε άτομα που δεν έχουν συνταγή από ενδοκρινολόγο ή ακόμη και τον προσωπικό τους ιατρό, αποκαλύπτοντάς μας μάλιστα πως αρκετοί προσωπικοί ιατροί συνταγογραφούν το Ozempic σε ασθενείς τους κυρίως για αδυνάτισμα.

Ο λόγος που το φάρμακο αυτό είναι αυστηρά ελεγχόμενο είναι λόγω της ποσότητας που έστειλε στην Ευρώπη η εταιρεία παραγωγής του αλλά και η αρχική παράβλεψη από τους ιατρούς για τα άτομα που πραγματικά χρειάζονται το Ozempic.

Όσο για την τιμή του Ozempic στην Κύπρο, σύμφωνα με τον φαρμακοποιό που μας μίλησε, τους τελευταίους μήνες αυτή έχει μειωθεί, αφού από τα 120 ευρώ κατέβηκε στα 112 ευρώ και για τα τρία στάδια της «θεραπείας» τα οποία χρησιμοποιούνται με τον εξής τρόπο:

-Ο χρήστης ξεκινά με 0.25mg μία φορά την βδομάδα για ένα μήνα

-Συνεχίζει τον επόμενο μήνα με 0.5mg την βδομάδα

-Στη συνέχεια αυξάνεται η δόση στο 1mg την βδομάδα.

Το πόσο καιρό θα λαμβάνεται το φάρμακο αυτό μπορεί να το κρίνει μόνο ένας ιατρός ο οποίος ελέγχει τον ασθενή κατά τη διάρκεια της «θεραπείας» του.

Για το θέμα ζητήσαμε να μας κατατοπίσει σχετικά και η Κλινική Διαιτολόγος και Διατροφολόγος Μαρία Πολυβίου, ζητώντας της να μας λύσει ορισμένες από τις απορίες που είχαμε.

Πώς λειτουργεί το Ozempic στους διαβητικούς;
Το Ozempic αποτελεί μια θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης, μπορεί να βελτιώσει το καρδιαγγειακό προφίλ, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να προάγει την απώλεια σωματικού βάρους.

Πιο αναλυτικά:

-Αυξάνει την ποσότητα ινσουλίνης που παράγει το σώμα μετά από ένα γεύμα, έτσι ώστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να μην είναι αυξημένα. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

-Επιβραδύνει την κίνηση της τροφής μέσω του στομάχου για να αποτρέψει την αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

-Μείωση της ποσότητας σακχάρου που απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Και πώς για την απώλεια βάρους;
Το Ozempic λειτουργεί μιμούμενο μία φυσική ορμόνη του ανθρώπινου οργανισμού, γνωστή ως GLP-1. Η ουσία αυτή μεταφέρεται στον εγκέφαλο και βοηθά να νιώσει κάποιος το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού με λιγότερη ποσότητα φαγητού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας ενέκρινε την κυκλοφορία του Ozempic το 2017 για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Τέσσερα χρόνια αργότερα η εταιρεία Novo Nordisk έλαβε το πράσινο φως για τη χορήγηση του σκευάσματος (σε μεγαλύτερη δόση) στα άτομα με παχυσαρκία.

Η ένδειξη είναι για:

- Άτομα με ΔΜΣ μεγαλύτερο ή ίσο του 30

- Άτομα με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 27 σε συνδυασμό με κάποιο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την αύξηση βάρους (διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικά επίπεδα λιπαρών στο αίμα, αποφρακτική άπνοια ύπνου ή ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή προβλημάτων στα αιμοφόρα αγγεία).

Πηγή: Page Six 

Ποιες είναι οι πιο συχνές παρενέργειες από τη χρήση του;
Όπως τα περισσότερα φάρμακα, το Ozempic μπορεί να προκαλέσει ήπιες ή σοβαρές παρενέργειες.

Οι ήπιες παρενέργειες του Ozempic μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία, κοιλιακό άλγος, εμετό.

Οι ήπιες παρενέργειες πολλών φαρμάκων μπορεί να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ημέρες ή μερικές εβδομάδες. Αλλά αν γίνουν ενοχλητικά, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Οι σοβαρές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, παγκρεατίτιδα, κίνδυνος εμφάνισης όγκου του θυρεοειδούς ή καρκίνου του θυρεοειδούς,διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (βλάβη στα μάτια που προκαλείται από διαβήτη), υπογλυκαιμία, νόσος της χοληδόχου κύστης (η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πέτρες στη χολή και φλεγμονή της χοληδόχου κύστης), αλλεργική αντίδραση.

 Αν ζητούσε τη γνώμη σας κάποιος πελάτης σας για να λαμβάνει το φάρμακο τι θα τον συμβουλεύατε;
Ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλές τρόπος για τον έλεγχο βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε μη διαβητικά άτομα είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής, δηλαδή η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας και μιας ισορροπημένης διατροφής. Σε κάθε περίπτωση, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι θα πρέπει να αναζητούν υπεύθυνη διατροφολογική καθοδήγηση, την οποία μπορεί μόνο να τους προσφέρει ο ειδικά καταρτισμένος επιστήμονας διαιτολόγος - διατροφολόγος. Από την άλλη, όσα άτομα με διαβήτη τύπου 2 τυγχάνει να λαμβάνουν το Ozempic θα πρέπει να προσέξουν την επαναπρόσληψη βάρους μακροπρόθεσμα, όταν σταματά η χορήγηση του. Η παράμετρος αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς αποτελεί κοινώς αποδεκτό επιστημονικό συμπέρασμα ότι το σημαντικότερο στον έλεγχο του βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η μακροπρόθεσμη διατήρηση του απολεσθέντος βάρους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι χρήσης του Ozempic από μη διαβητικά άτομα;
Το Ozempic αποτελεί μια ελκυστική λύση απώλειας σωματικού βάρους ανά το παγκόσμιο. Ωστόσο, τα μη διαβητικά άτομα που λαμβάνουν αυτό το φάρμακο, χωρίς διάγνωση, ως τρόπο απώλειας βάρους, βρίσκονται σε κίνδυνο. Το Ozempic μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην ψυχική και σωματική υγεία μακροπρόθεσμα.

(Μπορεί να προκαλέσει τις προαναφερθεντες παρενέργειες).

Το Ozempic είναι ασφαλές για μακροχρόνια χρήση;
Πέρα από τις πιθανές επιπλοκές που αναφέρθηκαν παραπάνω, ορισμένοι χρήστες ανέφεραν ότι εμφανίζουν γαστρεντερικές παρενέργειες, όπως εμετός, παράλυση στομάχου, γαστροπάρεση και εντερικές αποφράξεις.

Επίσης, ορισμένοι χρήστες έχουν αναφέρει αίσθημα αυξημένων παλμών, πόνο στο στήθος και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα άτομα με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να συζητούν τους κινδύνους του Ozempic με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Sacra Famiglia

Sacra Famiglia

Η έννοια της οικογένειας είναι πάνω από όλα. Πάντα ήταν.
 |  INTERVIEWS