ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Henry Kissinger: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και διπλωμάτης

Ήταν σε ηλικία 100 ετών.

Μαρία Καραμάνου

Σε ηλικία 100 ετών απεβίωσε ο Henry Kissinger, μια ιστορική μορφή της αμερικανικής διπλωματίας, που διαδραμάτισε καίριο ρόλο στον σχεδιασμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Στα χρόνια των προεδριών του Richard Nixon και του Gerald Ford, ο Kissinger πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια προσέγγισης με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Παρόλα αυτά, η εικόνα του σκιαγραφείται με σημαντικά σκοτεινά σημεία, κυρίως λόγω της συμμετοχής του σε δραματικά γεγονότα, με κορύφωση το πραξικόπημα στη Χιλή το 1973. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί να αγνοηθεί ο ρόλος του στη διαμόρφωση της γεωπολιτικής ισορροπίας της εποχής.

Photo By @pureeconomics On Instagram

Κατά την τελευταία του επίσκεψη τον Ιούλιο, επισκέφθηκε το Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ο τελευταίος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον διπλωμάτη που συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του '70. Έτσι, η κληρονομιά του Kissinger παραμένει αντιφατική, αντικατοπτρίζοντας την πολυπλοκότητα των παγκόσμιων πολιτικών γεγονότων της εποχής του.

Το Βραβείο Ειρήνης του 1973, που απονεμήθηκε στον Kissinger, δημιούργησε έντονες αντιδράσεις και προκάλεσε αμφιλεγόμενες συζητήσεις. Η κοινή απονομή με τον Λε Ντουκ Θο, η οποία απορρίφθηκε από τον τελευταίο, είχε αναστατώσει την επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης, με την παραίτηση δύο μελών και την αμφισβήτηση της επιλογής.

Photo By @gerovonboehm On Instagram

Οι ερωτήσεις που εγείρθηκαν γύρω από την απονομή αυτή συνδέθηκαν με τον μυστικό βομβαρδισμό των ΗΠΑ στην Καμπότζη, ένα γεγονός που προκάλεσε διεθνή ανησυχία και αμφισβήτηση. Επικριτές του Henry εδώ και χρόνια είχαν αναδείξει τον σκοτεινό ρόλο του σε αποφάσεις που θεωρούνταν εγκλήματα πολέμου. Ανέφεραν τους μαζικούς βομβαρδισμούς στην Καμπότζη και την αμερικανική υποστήριξη στον ινδονήσιο δικτάτορα Σουχάρτο, την εισβολή των δυνάμεων του οποίου στο Ανατολικό Τιμόρ το 1975, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 200.000 ανθρώπων. Όλα αυτά ανέδειξαν τον Kissinger σε μια φιγούρα με διφορούμενο ρόλο στη διεθνή σκηνή, με επαίνους αλλά και έντονη κριτική.

Photo By @gerovonboehm On Instagram

Η δράση της CIA στη Λατινική Αμερική, ειδικά με τις προσωπικές εντολές του Kissinger, αποτελεί ένα από τα σημεία που σκιαγραφούν τη σκοτεινή πλευρά της εικόνας του. Το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή το 1973, που οδήγησε στην ανάληψη της εξουσίας από τον Αουγούστο Πινοτσέτ και τον θάνατο του προεδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε, είναι ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία της περιοχής.

Παρά τα αμφιλεγόμενα και συχνά επικριτικά γεγονότα, ο Henry διατηρούσε τεράστια επιρροή μέχρι τον θάνατό του. Ως συγγραφέας των βιβλίων «Διπλωματία» (1994) και «Παγκόσμια Τάξη» (2014), καθώς και με την πολυάριθμη δραστηριότητά του, παρέμενε σημαντικός παράγοντας στον κόσμο της πολιτικής και των διεθνών σχέσεων. Η προσωπική του ζωή, παντρεμένος από το 1974 με τη Νάνσι Μαγκίνες και πατέρας δύο παιδιών, συνέβαλε επίσης στη διατήρηση μιας πολυπλεύρους εικόνας του, αν και η σκιώδης παρουσία του παρέμεινε στο προσκήνιο.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS