ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

«Γρίφος» η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Οι οργανωμένοι γονείς της Δημοτικής Εκπαίδευσης καλούν τους αρμοδίους να ανοίξουν τα σχολεία προκρίνοντας τη φυσική παρουσία των μαθητών

Της Άντρης Θρασυβούλου

Το ενδεχόμενο επιστροφής των μαθητών στα σχολεία αποτελεί μέχρι στιγμής «γρίφο» για τις αρχές καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται μία από τις πτυχές που συζητείται διεξοδικά στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Μέχρι στιγμής βρίσκεται σε εξέλιξη η εξ αποστάσεως διδασκαλία. Πάντως, το Υπουργείο Παιδείας παραμένει σταθερό στη θέση του υπέρ της λειτουργίας των σχολικών μονάδων με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών. Ωστόσο, οι ειδικοί εκφράζουν ιδιαίτερες ανησυχίες καθώς σε τέτοια περίπτωση η διασπορά του ιού είναι ορατή. Πάντως η επιστροφή αρχικά των μαθητών της δημοτικής προκρίνεται από ορισμένους ειδικούς ωστόσο η τελική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ζήτημα των σχολείων αποτελεί πονοκέφαλο καθώς τα πλείστα παιδιά, θετικά στον ιό, είναι ασυμπτωματικά με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον ιό. Ωστόσο, οι ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά της κατάστασης όπως διαμορφώνεται, προβληματίζει επίσης τους ειδικούς σε ότι αφορά στη λήψη απόφασης για ενδεχόμενη επιστροφή στα θρανία.

Πάντως, οι οργανωμένοι γονείς της Δημοτικής Εκπαίδευσης επιθυμούν την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρης Χριστοφή, «τα παιδιά θα πρέπει να πάνε χθες στο σχολείο». Ο κ. Χριστοφή αναφέρει ότι η φυσική παρουσία των παιδιών στο σχολείο είναι αυτή που θα τους εξασφαλίσει τα μέγιστα εφόδια σε ότι αφορά την εκπαίδευση. «Έγινε αρκετή δουλειά μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά δεν είναι αυτό που μπορεί να δώσει περαιτέρω εφόδια για τα παιδιά. Στην Ε' και Στ' τάξη γίνεται διδασκαλία μέσω σύγχρονης τεχνολογίας ενώ για την Α’ και Β’ τάξη πρόκειται για ασύγχρονη μορφή που επιφέρει προβλήματα αλλά και πολλά παράπονα από γονείς. Γι’ αυτό ως Συνομοσπονδία είμαστε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης. Επιβάλλεται η παρουσία των γονέων εντός του σπιτιού για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά στην εκπαίδευση τους κι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους προκύπτουν αρκετά προβλήματα», τονίζει ο κ. Χριστοφή.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά προβληματίζει τους ειδικούς σε ότι αφορά στη λήψη απόφασης για ενδεχόμενη επιστροφή στα θρανία

«Σίγουρα βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη κατάσταση όμως έχουμε δει τους προηγούμενους μήνες ότι στη δημοτική εκπαίδευση δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά κρούσματα εντός των σχολικών μονάδων», προσθέτει ο ίδιος.

Επιπλέον, καλεί τους αρμοδίους να λάβουν ιδιαίτερα υπόψη για την ενδεχόμενη λήψη αποφάσεων περί επιστροφής στις σχολικές μονάδες το ζήτημα των κοινωνικών και ψυχολογικών προεκτάσεων της καραντίνας στα παιδιά που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα καθώς η κοινωνικοποίηση, η ανάγκη για παιχνίδι και το περιβάλλον του σχολείου αποτελεί αναγκαιότητα για την φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών.

Οι τελικές εισηγήσεις των ειδικών αναμένεται να κατατεθούν την Παρασκευή ενώπιον των τεχνοκρατών ώστε να ετοιμαστεί το τελικό πλάνο για την αποκλιμάκωση των μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι «εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση των επιδημιολογικών δεικτών θα μπορούμε να προσβλέπουμε σε σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία εκπνέουν την 31η Ιανουαρίου 2021. Προς τούτο, τεχνική επιτροπή αποτελούμενη από υπηρεσιακούς των αρμοδίων Υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας και Εμπορίου θα επεξεργαστεί τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τη στρατηγική αποκλιμάκωσης, ώστε η επαναδραστηριοποίηση να γίνει κατά τρόπο ομαλό και αποτελεσματικό με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα».

Την ερχόμενη Τετάρτη το τελικό πλάνο αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προς έγκριση

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση