ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: midi αέρινο φόρεμα με flat πέδιλα
 

Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου: «Ως γυναίκες πρέπει να γίνουμε πιο διεκδικητικές»

Του Νικόλα Φωτίου

 

Η υποψήφια ευρωβουλευτής μας, σε ένα διάλειμμα από την απαιτητική της καθημερινότητα, φωτογραφίζεται στο σπίτι της με τη μικρή της κόρη και μάς μιλάει για τη ζωή της, την καριέρα της και για τις μεγάλες της αγάπες, τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά της.

 

Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, λοιπόν. Πώς έγινε η πρόταση;

Δεν υπήρξα ποτέ παθητικός θεατής σε ό,τι γίνεται γύρω μου. Δεν υπήρξα ποτέ κριτής του πληκτρολογίου, ούτε και προπονητής της κερκίδας. Είναι στη φύση μου να έχω άποψη, είναι στη φύση μου να είμαι δραστήρια. Διαπίστωσα μέσα στα χρόνια ότι η πολιτική χρειάζεται αλλαγή, εκσυγχρονισμό στον πολιτικό λόγο, στις ιδέες και στις πρακτικές. Η κοινωνία των πολιτών έχει τη δύναμη με την ψήφο της να αλλάξει και να εκσυγχρονίσει την πολιτική, εμβολιάζοντας την και με νέα δυναμικά πρόσωπα. Αυτή τη δυναμική επιλογή εκφράζει η υποψηφιότητά μου η οποία προέκυψε ακριβώς επειδή πιστεύω στην ενωμένη Ευρώπη και στις θεμελιώδεις αξίες της και πιστεύω σε μια δυνατή Κύπρο μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη.  

 

Διάφορα δημοσιεύματα σε παρουσίασαν ως αντικαταστάτρια της Άννας Βίσση, μετά την αρνητική της απάντηση στο κόμμα. Ισχύει όντως αυτό;

Προσωπικά δεν γνωρίζω αν ίσχυαν οι φήμες που διαδίδονταν για την κυρία Βίσση, και αν όντως υπήρξε ποτέ πρόθεση, είτε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό είτε από την ίδια, για συμπερίληψή της στο ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Και δεν πιστεύω ότι με αφορά. Όσοι με γνωρίζουν θα σάς πουν ότι δεν αναλώνομαι σε ανούσια πράγματα, σε φημολογίες. Επιμένω στα ουσιώδη, στα σημαντικά και με αυτά ασχολούμαι.   

 

Ποια είναι η σχέση σου με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η σχέση μου με την Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε το 1996 όταν εκπροσώπησα την Κύπρο στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως μαθήτρια παρουσιάζοντας μαζί με μια υπέροχη ομάδα, το όραμά μας για την Ευρώπη του 2000. Αυτό τότε ήταν πολύ πρωτοποριακό γιατί βρισκόμασταν πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη. Έκτοτε, αφού πίστεψα στην ευρωπαϊκή ιδέα, επένδυσα και στη μόρφωσή μου, αφού είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού LLM στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Ζώντας εδώ και 17 χρόνια ως επαγγελματίας μέσα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, γνωρίζω από πρώτο χέρι ποιες είναι οι αρχές, τα συμφέροντα και οι προτεραιότητές μας.

 

Σε ποιον τομέα θα ήθελες να δραστηριοποιηθείς;

Θα δραστηριοποιηθώ στους τομείς που γνωρίζω καλά. Άλλωστε ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης και της εμπειρίας. Αν οι Κύπριοι πολίτες μού κάνουν την τιμή να εκλεγώ ευρωβουλευτής, θα προσπαθήσω να προωθήσω θέματα που αγγίζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μου. Επίκεντρο της στοχευμένης μου πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος και συνολικά η κοινωνία. Οπότε, βάσει και της επαγγελματικής μου ιδιότητας ως δικηγόρου και της μορφωτικής μου κατάρτισης ως κατόχου μεταπτυχιακού στο ευρωπαϊκό δίκαιο, θα επικεντρωθώ ειδικά στα θέματα που μάς αφορούν ως Κύπρο σε κρίσιμο βαθμό. Δηλαδή στα θέματα όπως, μεταξύ άλλων, μετανάστευσης και πολιτικού ασύλου, επιχειρηματικότητας, προώθησης των επενδύσεων και της φορολογίας και στον τομέα της απασχόλησης, ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας.

 

Ξέροντας ότι έχεις δύο παιδιά, δύο κορούλες συγκεκριμένα, έχετε σκεφτεί με τον σύζυγό σου πώς θα διαχειριστείτε το θέμα της απόστασης σε περίπτωση εκλογής;

Σίγουρα θα είναι δύσκολο αλλά για όλα υπάρχουν λύσεις. Άλλωστε ζούμε στην εποχή όπου οι γυναίκες μπορούν να αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους και να τούς εκπληρώνουν με επιτυχία. Προσωπικά, θεωρώ τον εαυτό μου καλό multitasker και έχω μάθει στη ζωή μου να προσαρμόζομαι και να λειτουργώ σε βάση προτεραιοτήτων.

 

Το αποφασίσετε από κοινού; Δηλαδή, κάνατε οικογενειακό συμβούλιο προκειμένου να παρθεί η απόφαση;

Το αποφασίσαμε από κοινού με τον σύζυγό μου, αφού βεβαίως πήρα και τη γνώμη ανθρώπων που σέβομαι και με αγαπούν, όπως και των κοριτσιών μου φυσικά.

 

Σε ένα μήνυμά σου με αφορμή την ημέρα της γυναίκας ανέφερες ότι τα προγνωστικά λένε ότι δεν θα εκλεγεί καμία Κύπρια ευρωβουλευτής. Γιατί πιστεύεις ότι στα 15 χρόνια που εκπροσωπούμαστε στην Ευρωβουλή έχουμε στείλει μόνο δύο γυναίκες;

Χρειάζεται πολλή δουλειά να γίνει ακόμα στην Κύπρο για να αλλάξουν εμπεδωμένες αντιλήψεις αναφορικά με τη θέση της γυναίκας και για να καταπολεμήσουμε ως λαός την υποεκπροσώπησή της στα κέντρα λήψεως αποφάσεων αλλά και γενικά την ανισότητα που διαπιστώνεται. Φυσικά και ως γυναίκες πρέπει να γίνουμε πιο διεκδικητικές, αλλά και το κράτος θα πρέπει να  στηρίξει τις γυναίκες στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν να ανταποκριθούν στους διάφορους ρόλους που επέλεξαν. Πρέπει να κάνουμε μια επανεκκίνηση, ένα restart στη νοοτροπία μας, στον τρόπο σκέψης μας και στον τρόπο που αντικρίζουμε την πολιτική.

 

Η πολιτική πώς μπήκε στη ζωή σου; Γνωρίζουμε ότι υπήρξες αρκετά πολιτικοποιημένη στη φοιτητική σου ζωή στην Αθήνα…

Η πολιτική ήταν πάντοτε μέρος της καθημερινότητάς μου. Από τις οικογενειακές συζητήσεις στο σπίτι, μετέπειτα πιο ενεργά ως φοιτήτρια στην Πρωτοπορία Αθήνας, αλλά και μέχρι σήμερα, πάντοτε είχα πολιτικές απόψεις και με ενδιέφερε η πολιτική πραγματικότητα.  Επέλεξα για πολλά χρόνια να αφοσιωθώ στην οικογένεια και την απαιτητική καριέρα μου. Η τιμητική πρόταση του προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου πριν κάποιους μήνες να αναλάβω ως Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ και Γραμματέας Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, με ώθησε να επανεξετάσω την ενεργό συμμετοχή μου. Αν και η ενεργός συμμετοχή μου στην πρώτη γραμμή σήμαινε να επενδύσω ώρες και κόπο με κόστος στην επαγγελματική μου καριέρα και στερώντας χρόνο από την οικογένειά μου, το επέλεξα γιατί προτίμησα να έχω την ευκαιρία να πετύχω έστω και μια μικρή αλλαγή.

 

Η νομική ήταν κάτι που ήθελες από μικρή ή προέκυψε στη συνέχεια;

Αν δείτε τις εκθέσεις μου στο δημοτικό, θα πειστείτε ότι ήμουν προορισμένη για τη νομική από μικρή (γελά). Όμως, στο πλαίσιο της εφηβικής μου επανάστασης,  γύρω στα 15 μου άλλαξα γνώμη και αποφάσισα να γίνω γιατρός, καταλήγοντας έτσι στον πρακτικό κλάδο στο λύκειο. Εντούτοις, έστω και αργά, επαναφέρθηκα στο αρχικό και ορθό μου πλάνο, παίρνοντας μεταγραφή στον κλασικό κλάδο στην τρίτη λυκείου. Φυσικά, πρώτα έπρεπε να διαβάσω την ύλη δύο χρόνων λυκείου του κλασικού, απομονωμένη ένα ολόκληρο καλοκαίρι, για να περάσω τις απαραίτητες εξετάσεις πριν ενταχθώ στην τρίτη λυκείου στον κλασικό κλάδο. Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή, γιατί αυτό ήταν ένα δίδαγμα νωρίς στη ζωή μου. Να ακούω πάντα τη φωνή μέσα μου, αλλά και να προσαρμόζομαι στα δύσκολα αν κάτι αξίζει και το θέλω. Και η νομική είναι για μένα η επιστήμη που αγαπώ και μού ταιριάζει. Ίσως να είμαι ο πιο ευτυχισμένος δικηγόρος και νομικός που γνωρίσατε (γέλια)!

 

Μίλησέ μας λίγο για τα παιδικά σου χρόνια. Όμορφα χρόνια;

Νιώθω πραγματικά πολύ ευλογημένη που γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αυτή την οικογένεια. Μια οικογένεια αγαπημένη, έντιμη, αυθεντική, ταπεινή, με αξίες, την οποία υπεραγαπώ. Πέρασα υπέροχα παιδικά χρόνια. Οι γονείς μου, και οι δύο εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης, φρόντισαν να μού δώσουν ευθύνες από μικρή. Θυμάμαι να «εργάζομαι» στο γραφείο του πατέρα μου τα απογεύματα και τα καλοκαίρια, φτιάχνοντας καφέδες και λεμονάδες στους επισκέπτες, να ασχολούμαι με την μαθητική εφημερίδα που εξέδιδα στο Λανίτειο Δημοτικό με τους αγαπημένους μου δασκάλους, τον κύριο Πανίκο και την κυρία Στέλλα. Θυμάμαι να γυρνάω με τη γιαγιά μου πεζή στους δρόμους του Αγίου Νεκταρίου στη Λεμεσό για τα καθημερινά ψώνια. Και να απολαμβάνω το παγωτό μου στην οδό Κρήτης πίσω από το Λανίτειο. Να φτιάχνω βραχολάκια από το μυρωδάτο γιασεμί στην αυλή της γιαγιάς μου.  Θυμάμαι την χαρά μου όταν οι γονείς μου αγόρασαν επιτέλους το δικό μας διαμέρισμα και με πήραν να διαλέξω το γραφείο μου. Όμορφα χρόνια, χωρίς πολλά υλικά αγαθά αλλά γεμάτα αγάπη, ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένα παιδί.

 

Ως έφηβη ήσουν δύσκολο παιδί;

Μια φορά πριν λίγα χρόνια έκανα στον πατέρα μου αυτή την ερώτηση και μόνο από το πονεμένο βλέμμα κατάλαβα την απάντηση. Νομίζω σάς απάντησα!

 

Στο σπίτι οι ρόλοι είναι ίσοι με τον σύζυγό σου; Ανήκετε σε αυτό το είδος της οικογένειας;

Είμαστε το είδος της οικογένειας που δεν λειτουργεί με καλούπια. Στο σπίτι μας υπάρχουν αγάπη και αλληλοσεβασμός. Είμαστε και οι δύο νομικοί καριέρας, με πολλές ευθύνες και πίεση, γι’ αυτό βρίσκουμε τρόπους και προσαρμοζόμαστε στην καθημερινότητά μας αναλόγως. Οι ρόλοι μας είναι ίσοι αλλά η κατανομή με βάση τις ικανότητες, τις προτιμήσεις και τις ιδιαιτερότητες του καθενός. Για παράδειγμα, ο σύζυγος κάνει τα ψώνια στο σουπερμάρκετ λόγω προτίμησης,  αλλά εγώ διαβάζω πάντα τα μαθηματικά στις κόρες μας, λόγω ικανότητας (γέλια).

 

Μαγειρεύεις; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σου;

Αγαπώ τη μαγειρική γιατί εκφράζει τη δημιουργική πλευρά μου. Και δεν μού αρέσει η ζαχαροπλαστική γιατί με περιορίζει. Αγαπώ να μαγειρεύω και για την οικογένειά μου και για φίλους και μπορώ να κάνω τα πάντα: από σούπες που λατρεύω, μέχρι κινέζικα. Σπεσιαλιτέ μου είναι το σαντουιτσάκι που φτιάχνω σχεδόν καθημερινά στη μικρή μου κόρη με την ονομασία «φακελάκι», επειδή είναι κλειστό και κρύβει διάφορα είδη τυριού! Γενικά δεν λειτουργώ με γραπτές συνταγές, αλλά «μεγαλουργώ» τη δεδομένη στιγμή (γέλια).

 

Ο σύζυγος; Θα μπει στην κουζίνα για να μαγειρέψει για όλη την οικογένεια;

Ο Πάνος μας φτιάχνει και στις τρεις ανελλιπώς το πρόγευμα το σαββατοκύριακο και είναι κορυφαίος στο να πετυχαίνει το μελάτο αβγό!

 

Αλήθεια, πώς γνωριστήκατε με τον σύζυγό σας; Ήταν κεραυνοβόλος ο έρωτας;

Κάθε άλλο! Γνωριστήκαμε στην Αθήνα μόλις πήγα να σπουδάσω, εγώ πρωτοετής και αυτός δευτεροετής στη Νομική. Περνούσαμε πολύ χρόνο στην Πρωτοπορία Αθήνας στην Έσλιν 10 τότε στους Αμπελόκηπους. Ήμασταν πολύ καλοί φίλοι για δύο χρόνια πριν με πείσει ότι ταιριάζουμε. Σε κάποια φάση μάλιστα, για να μη συντηρώ τις ελπίδες του, τού έστειλα και ένα μήνυμα «μην τρέφεις φρούδες ελπίδες». Κάτι που και δεν με αφήνει να ξεχάσω ακόμα και σήμερα!

 

Πόσα χρόνια είστε, δηλαδή, μαζί;

Είμαστε μαζί από το 2000, δηλαδή 19 απίστευτα χρόνια!

 

Ως μητέρα πώς είσαι; Αυστηρή, διπλωματική, δεν τούς χαλάς χατίρι ή λίγο απ’ όλα;

Αν και δεν το πίστευα μεγαλώνοντας, τελικά μάλλον έγινα σαν τη μαμά μου! Προσπαθώ καθημερινά και εγώ όπως όλες οι μαμάδες να κάνω το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά μου. Περνώ από όλα τα στάδια συναισθηματικά και σωματικά όπως κάθε μαμά. Κάποιες φορές αισθάνομαι ενοχές. Κάποιες άλλες απίστευτη χαρά και καμάρι. Δεν ακολουθώ κάποια ντιρεκτίβα ή νόρμα ως μητέρα, λειτουργώ ως μητέρα που βάζω όρια στα σημαντικά, δηλαδή τις αρχές και τις αξίες όπως ευγένεια και σεβασμός, και πιο ελεύθερα σε ό,τι έχει να κάνει με την έκφραση και τις επιλογές τους.

 

Όταν δεν υπάρχουν υποχρεώσεις, τι σάς αρέσει να κάνετε μαζί;

Να μιλούμε και να αναλύουμε τα πάντα ως γυναίκες που είμαστε, να πηγαίνουμε ψώνια, σινεμά, να βλέπουμε ταινίες τρώγοντας ποπκόρν στο σπίτι και να πηγαίνουμε Λεμεσό στις θείες και τα ξαδέλφια μας.

 

Ποια χαρακτηριστικά έχουν πάρει από εσένα οι κόρες σου και ποια από τον σύζυγό σου;

Είναι απίστευτο το πόσα στοιχεία τελικά αποδεικνύονται ότι είναι γονίδια! Στη μικρή βλέπω τη δική μου χαλαρή πλευρά αφού είναι μεγάλο πειραχτήρι και μίμος, αλλά και την ευαίσθητη πλευρά μου, αφού είμαστε πολύ ευσυγκίνητες. Η μεγάλη είναι πιο σοβαρή, ήσυχη και χαμηλού προφίλ, χαρακτηριστικά ξεκάθαρα από τον σύζυγό μου. Αν και από μένα έχει πάρει την ευθύτητα και το καυστικό χιούμορ.

 

Πάντως, είσαι παράδειγμα για το πώς μία γυναίκα μπορεί να συνδυάσει οικογένεια και καριέρα. Υπάρχει κάποιο μυστικό;

Πολλή συνεχής προσπάθεια, κούραση αλλά και αγάπη για αυτό που επέλεξα. Αν στη συνταγή προστεθεί και η βοήθεια από γονείς, τότε θα βγει καλύτερο το γλυκό!

 

Με τη μόδα ασχολείσαι;

Έχω το δικό μου στυλ και πλέον γνωρίζω τι μού ταιριάζει. Οπότε θα έλεγα ότι ασχολούμαι, ναι, στον βαθμό που μού επιτρέπει το πρόγραμμά μου.

 

Έχεις μυστικά ομορφιάς;

Θα ακουστεί πολύ κλισέ, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι η μοναδική ομορφιά κάθε γυναίκας πηγάζει από μέσα της και εκφράζεται από την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα της. Επειδή, όμως, και η εξωτερική ομορφιά μετρά, η δική μου «συνταγή» είναι ύπνος, άσκηση και καλή διατροφή. Επίσης, δεν έχω καπνίσει ποτέ στη ζωή μου, δεν πίνω αλκοόλ, κοιμάμαι πάντα αρκετές ώρες και τρέχω στο πάρκο.

 

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από μία δεκαετία;

Με υγεία, να παίρνω και να δίνω αγάπη, με τους δικούς μου ανθρώπους, να απολαμβάνω τους κόπους μου, με νέους στόχους στη ζωή μου, και να βλέπω τα παιδιά μου να προσπαθούν και να επιτυγχάνουν όποια όνειρα επιλέξουν να κυνηγήσουν.

 

ΠΗΓΗ: Beautiful People

 

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X