ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Knit φόρεμα με 3D floral λεπτομέρειες και άρβυλα
 

Το τέλειο συστατικό για μια πετυχημένη ζωή και 3 tips για ευεξία από την Θεανώ Καλαβανά

H διεθνής καριέρα της ως Professional Certified Coach(PCC) στο δίκτυο της σουηδικής BTS και όχι μόνο

Ειρήνη Χριστοφόρου

Τη Θεανώ Καλαβανά τη γνωρίσαμε μέσα από την πολυσχιδή της δράση στα κοινωνικά δρώμενα. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η διεθνής καριέρα της ως Professional Certified Coach(PCC) στο δίκτυο της σουηδικής BTS, καθοδηγώντας στελέχη διεθνών κολοσσών ανά το παγκόσμιο. Δυναμική επαγγελματίας, επιλέγει (ακόμα) την Κύπρο για βάση της. Την Κύπρο την οποία δηλώνει πως τόσο αγαπά. 

Έντονη προσωπικότητα, με πείσμα που αφοπλίζει. Με περιβαλλοντικές ευαισθησίες ονειρεύεται την Κύπρο να είναι το πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου. Από full time ακαδημαϊκός, Professional Certified Coach σε θέματα ηγεσίας και Ανθρώπινου Δυναμικού στην BTS -Strategy Made Personal και παράλληλα μητέρα του Ορφέα και της Σοφίας.

Ξεναγήστε μας λίγο σε αυτό που κάνετε. Τι ακριβώς είναι το coaching;
Χαίρομαι για  αυτή την ερώτηση, γιατί πολλοί συγχύζουν το Coaching με τη συμβουλευτική, την ψυχοθεραπεία ή το mentoring. Το coaching δεν είναι κανένα από αυτά. Ο coach χρησιμοποιεί διάφορες δεξιότητες και τεχνικές για να βοηθήσει τα άτομα να φθάσουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους, να ανακαλύψουν νέους τρόπους σκέψης και προοπτικής, να πάρουν αποφάσεις και να δράσουν αναλόγως. Φαντάσου ένα GPS. Το πρώτο πράγμα που μας ρωτάει ένα GPS είναι πού θέλουμε να πάμε και πού είμαστε τώρα. Ο coach κάνει κάτι παρόμοιο χωρίς όμως ποτέ να πιάνει το τιμόνι να σε πάει εκεί που θες, αλλά ούτε σου δίνει οδηγίες. Ο coach πιστεύει ότι έχεις τις δυνατότητες να φτάσεις εκεί που θέλεις, και απλά δημιουργεί για εσένα ένα ασφαλές περιβάλλον που θα σε κάνει challenge μέσα από ερωτήσεις και άλλες τεχνικές για να δημιουργήσεις το πλάνο των δράσεών σου. Ο coach επίσης, σε καθιστά υπεύθυνο για την επιτυχία των στόχων σου.

Να σημειώσω ότι για να είναι κάποιος εγκεκριμένος coach από το International Coach Federation χρειάζεται τουλάχιστον 200 ώρες εκπαίδευσης από αναγνωρισμένο ICF κέντρο, πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον 500 ώρες coaching και να περάσει με επιτυχία τις γραπτές εξετάσεις του ICF. Το λέω αυτό γιατί παρακολουθώ στην Κύπρο ότι ο καθένας που έχει εμπειρία σε ένα τομέα και μπορεί να δώσει συμβουλές ή καθοδήγηση ονομάζει τον εαυτό του coach.

Γιατί να θέλει κάποιος να κάνει coaching;
Πολλές φορές όταν αντιμετωπίζουμε καταστάσεις χρησιμοποιούμε τον ίδιο τρόπο ανάλυσης, σκέψης ή δράσης. Ο coach θα σε βοηθήσει να φτάσεις σε ένα άλλο επίπεδο αυτογνωσίας και κατανόησης μιας κατάστασης για να μπορέσεις να λειτουργείς και να συνεργάζεσαι με τρόπο που να ωφελεί εσένα, τους άλλους, αλλά και την εταιρεία.

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει περισσότερο στη δουλειά σας;
Το να μπορώ να ξεδιπλώνω τις δυνατότητες των ανθρώπων. Ακόμα και ως ακαδημαϊκός αυτό έκανα με τους φοιτητές μου. Ήθελα πάντα να τους πάρω ένα βήμα παρακάτω, επειδή πίστευα ότι μπορούσαν. Το κάνω με όλους τους ανθρώπους γύρω μου, πιστεύω ότι ο καθένας μας έχει δυνατότητες. Με γοητεύει επίσης όταν παρακολουθώ τις στροφές (shifts) στο mindset που κάνουν οι άνθρωποι. Απολαμβάνω να παρακολουθώ τους coachee μου να σκέφτονται και να φτάνουν σε αυτό το «Aha Moment», στο «ΕΥΡΗΚΑ». Σε μια καινούρια ιδέα, σε ένα άλλο τρόπο σκέψης, προσέγγισης, συμπεριφοράς! Είναι μεγάλη πηγή ευχαρίστησης και ικανοποίησης να παρακολουθείς τους ανθρώπους να προοδεύουν και να πηγαίνουν μπροστά.

Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ διακρίσεις ως γυναίκα επιστήμονας;
Δεν μπορώ να το πω αυτό, τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και τώρα που εργάζομαι μόνο με το εξωτερικό, δεν ένιωσα να διαφέρω από κάποιον άλλο συνάδελφο εξαιτίας του φύλου μου. Δεν θα το επέτρεπα κιόλας αν συνέβαινε. Ή ποιος ξέρει ίσως εκπέμπω ότι δεν το επιτρέπω. Ίσως και ποτέ να μην το σκέφτηκα αυτό και μάλλον η προσοχή μου δεν εστίασε ποτέ σε αυτό.

Πώς είναι να συνεργάζεστε με εταιρείες κολοσσούς της Ευρώπης και διεθνώς;
Είναι συναρπαστικό και είναι και μεγάλη πρόκληση. Ως coach αισθάνομαι πολύ τυχερή που τα τελευταία 3 χρόνια εργάζομαι με ηγέτες της Coca Cola Europe, της Tetra Pak, της Montelez, της Ferrero Roche, της Barilla, της Abbott, της GSK, Smart Box, Soul Publishers, της Hewlett&Packard. Οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες και είναι δικό μου καθήκον να γίνομαι όλο και καλύτερη σε αυτό που κάνω για να μπορώ να ανταποκριθώ στις ανάγκες των ηγετών αυτών των εταιρειών.

Στην Κύπρο είναι αναγνωρισμένο το coaching;
Νομίζω στην Κύπρο χρειάζεται ακόμα λίγα χρόνια να αντιληφθούν οι εταιρείες τι σημαίνει coaching και το όφελος που μπορεί να έχει μια εταιρεία τόσο στη δημιουργία των OKRs της και στην επίτευξή τους, αλλά και στην αύξηση της αποδοτικότητας και μείωσης των παραιτήσεων.

Η πανδημία βοήθησε καθόλου το επάγγελμά σας;
Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη ενός πιο ανθρώπινου προσώπου στα θέματα ηγεσίας. Επίσης, ανέδειξε και το τεράστιο θέμα να ηγείσαι μιας ομάδας μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας (leading in uncertainty). Το great resignation του 2021, όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων φάνηκε ότι δεν είχε να κάνει μονάχα με τη μισθοδοσία, αλλά κυρίως με τον τρόπο που οι ηγέτες των εταιρειών ενδιαφέρονταν για τους υπαλλήλους και τις ομάδες τους. Το θέμα των soft skills εδώ και χρόνια κυριαρχεί στον εταιρικό κόσμο, η πανδημία έβαλε ένα μεγεθυντικό φακό και ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι να ηγείσαι με ενσυναίσθηση. Επίσης, το γεγονός ότι όλα τα sessions, coaching pods και workshops γίνονται πλέον διαδικτυακά βοήθησε πάρα πολύ τις εταιρείες και τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού τους να οργανώνουν ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά τη συμμετοχή των υπαλλήλων σε εκπαιδεύσεις που αφορούν στην επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Ένας σωστός leader ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;
Για εμένα είναι αυτός που ηγείται ασκώντας θετική επίδραση στους γύρω του, που έχει ενσυναίσθηση, που μπορεί πραγματικά να ακούει, που χρησιμοποιεί με ευελιξία τα διάφορα ηγετικά στυλ ανάλογα με το ποιον έχει απέναντί του και ποια είναι η κατάσταση (expert, explorer,supporter, challenger) και βεβαίως είναι αυτός που μπορεί να δημιουργεί ηγέτες.

Δώστε μας τρία tips για ευεξία.
Να κάνετε αυτό που αγαπάτε και να αγαπάτε αυτό που κάνετε. Να ελέγχετε τον τρόπο σκέψης σας, γιατί αυτές οι σκέψεις είναι που πολλές φορές δεν μας αφήνουν να σκεφτόμαστε καθαρά και μας ρίχνουν τη διάθεσή μας και τέλος να τολμάτε καινούρια πράγματα. Η ικανοποίηση και η χαρά πηγάζει από την ολοκλήρωση ενός καινούριου εφικτού στόχου.

Υπάρχει το τέλειο συστατικό για μια πετυχημένη ζωή;
Θεωρώ ότι μια ζωή είναι επιτυχημένη όταν μπορείς να βρεις τα πράγματα που σε κάνουν να είσαι καλά και να αισθάνεσαι χαρά. Έχει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, λέγεται «The Happiness Project» της Gretchen Rubin, η οποία μέσα σε αυτό το βιβλίο προσπαθεί να καθορίσει μέσα από έρευνα τι σημαίνει ευτυχία - επιτυχημένη ζωή και μας περιγράφει ποια πράγματα, στιγμές και καταστάσεις είναι αυτά που η ίδια καθόρισε στη ζωή της ότι της φέρνουν τη δική της ευτυχία και ολοκλήρωση.

Εσείς έχετε ισορροπία στη ζωή σας;
Θέλω να πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια κατάφερα να έχω. Μου αρέσουν οι ρουτίνες. Όπως για παράδειγμα κάθε πρωί μόλις ξυπνήσω στις 6:30π.μ. θα πιω ένα λίτρο νερό με λίγες σταγόνες λεμόνι, στις 7:20 αφήνω την κόρη μου στο σχολείο με τα πόδια και πάω τρέξιμο 5km, μετά δουλειά. Κρατάω πάντα κενό το 13:00-15:00 για να σχολάσω τα παιδιά μου και να φάμε μαζί, να μιλήσουμε για τη μέρα μας. Μετά δουλειά ή «κούρσες» στις δραστηριότητες των παιδιών και το βράδυ στις 7 με 8 είναι το βραδινό μας, όπου τις πλείστες φορές θα φάμε όλοι μαζί και πάλι θα κάνουμε συζητήσεις και το πλάνο για τις επόμενες μέρες. Πριν τον ύπνο θα διαβάσω λίγο ή θα ακούσω κάποια ομιλία σε θέματα που με ενδιαφέρουν. Τα σαββατοκύριακα τις πλείστες φορές κάνουμε κάτι οικογενειακώς. Προσπαθώ όσο γίνεται να έχω ισορροπία. Δεν βγαίνω συχνά έξω με φίλους, αλλά σίγουρα μια φορά την εβδομάδα θα βγω με φίλους ή θα έχω φίλους στο σπίτι. Προσπαθούμε να κάνουμε δύο ταξίδια τον χρόνο με τα παιδιά.

Ο Ορφέας και η Σοφία έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας. Πώς είναι ο χειρισμός δύο παιδιών σε διαφορετικές ηλικίες;
Νομίζω η πρόκληση για τον κάθε γονιό μέσα σε όλες τις υποχρεώσεις μας ως επαγγελματίες είναι να μπορούμε να παραμένουμε πάντα για τα παιδιά μας πηγή αγάπης, αποδοχής, έμπνευσης, πληροφόρησης και στήριξης. Θέλω τα παιδιά μου να αισθάνονται ότι είμαι πάντα εκεί να τα ακούσω και να τους προσφέρω αυτό που χρειάζονται. Για παράδειγμα, με τον Ορφέα που είναι δέκα επτά χρονών, συζητούμε τα θέματα που σχετίζονται με τις φιλίες του, τις σχέσεις του, την τέχνη, τον σχεδιασμό και τεχνολογία, αλλά και θέματα που τον ανησυχούν όπως η κλιματική αλλαγή, η αδικία, η φτώχεια, οι πόλεμοι, αλλά και θέματα που αφορούν στο δικό του μέλλον και τις σπουδές. Κάνουμε πολλές συζητήσεις. Η Σοφία που είναι εννέα χρονών την απασχολούν οι δραστηριότητές της, η κοινωνικοποίησή της, τα ρούχα της και τα βιβλία που θέλει να διαβάζει. Οπόταν συζητούμε τα βιβλία της, πάμε βόλτες να ψωνίσουμε κανένα μπλουζάκι, να μου κάνει show με τις φιγούρες που έμαθε στον χορό, να βαφτούμε μαζί, να «πελλαρίσουμε».

Πώς θα θέλατε να είναι η Κύπρος το 2025;
Η Κύπρος είναι ένα υπέροχο νησί με άπειρες δυνατότητες. Την Κύπρο του 2025 την θέλω το πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου. Όπου θα είναι πλήρως απεξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα και θα βασίζεται η ενέργειά μας μόνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Την θέλω επίσης με λυμένο Κυπριακό, γιατί είναι μεγάλο αγκάθι στην ουσιαστική πρόοδο και της οικονομίας η μη λύση του Κυπριακού. Την φαντάζομαι πιο καθαρή, πιο συγυρισμένη, με περισσότερο «ευρωπαϊκό αέρα», με τις παλιές πόλεις της κάθε επαρχίας να αναδεικνύονται με πεζόδρομους, καφενεδάκια, bistro, εστιατόρια. Δεν μου αρέσει για παράδειγμα που η εντός των τειχών πόλη μας έγινε ένα γκέτο, αντί να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική και η ομορφιά της. Αγωνιώ για το νέο μουσείο μας. Θα την ήθελα με περισσότερες βιβλιοθήκες και πάρκα και τους ανθρώπους του 2025 να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες και ευημερία. Θα την ήθελα με πιο πολλές start ups και εταιρείες που θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας για τους νέους της χώρας μας. Μπορώ να σου μιλώ για ώρες για το πώς θα την ήθελα.

Τι θα αλλάζατε;
Θα άλλαζα τις νοοτροπίες μας, θα ήθελα να μάθουμε να την αγαπάμε την Κύπρο όπως της αξίζει. Θα ήθελα να μπορεί ο κόσμος να δει τις δυνατότητες της Κύπρου και τις δικές του δυνατότητες μέσα στην Κύπρο. Νομίζω αν αλλάξουμε νοοτροπίες όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.

Τι αγαπάτε περισσότερο στον τόπο σας;
Το Ριζοκάρπασο! Είναι το χωριό μου, είναι οι ρίζες της ψυχής μου. Θέλω να μπορώ να ζήσω εκεί ελεύθερα όχι με τον τρόπο που το επισκέπτομαι από το 2004.

Υπάρχει κάποια προσωπικότητα στην Κύπρο που θα θέλατε να γνωρίσετε; 
Πολλές προσωπικότητες διαπρέπουν στο εξωτερικό. Όπως για παράδειγμα: Ο Κωνσταντίνος Μαρκίδης, ο οποίος είναι καθηγητής στρατηγικής και επιχειρηματικότητας στο London Business School. Έχω διαβάσει βιβλία του όπως το  «All the right moves: a guide to crafting breakthrough strategy». Ο συγγραφέας Άλεξ Μιχαηλίδης, πολύ χαρισματικός, έχω διαβάσει τα βιβλία του «Σιωπηλή ασθενής» και «Οι κόρες». Ο Κύπρος Νικολαΐδης, καθηγητής εμβρυϊκής ιατρικής, η Τζοάννα Σαββίδη, πρωτοπόρος στις παγκόσμιες επιχειρήσεις, η καθηγήτρια Μαρία Θεοδούλου, η οποία συνέβαλε με την έρευνά της στις εστιασμένες έρευνες κατά του καρκίνου, η Κατερίνα Γαβριηλίδου, πολιτική επιστήμονας που ασχολήθηκε με την ενδυνάμωση των νέων.

Πιστεύετε ότι οι Κύπριοι είναι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα οικολογίας;
Θεωρώ ότι οι νέοι της Κύπρου μας βάζουν τα γυαλιά όσον αφορά στην ευαισθησία τους στα θέματα οικολογίας. Η δική μου γενιά εδώ και μια δεκαετία κάνει πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και η γενιά των γονιών μας και οι παππούδες μας είναι πάρα πολύ πίσω ακόμη δυστυχώς σε αυτά τα θέματα.

Τι θα προτείνατε για την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης στην καθημερινότητά μας;
Μικρά σποτ στο ραδιόφωνο, πολλές πινακίδες που θα μας επικοινωνούν με αποτελεσματικό και εύκολο τρόπο συμπεριφορές που ενισχύουν την οικολογική συνείδηση, όπως για παράδειγμα βάλε το σάντουιτς του παιδιού σου για το σχολείο σε τάπερ όχι τυλιγμένο σε χαρτοπετσέτα και αλουμινόχαρτο. Θα ήθελα να δω τους Δήμους να τρέχουν ενημερωτικές καμπάνιες για την οικολογική συνείδηση και κυρίως να έχουν ως target group τους 60 πλας. Τρόπους και συμπεριφορές που μπορούμε εύκολα να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας και που θα συμβάλουν θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερό σας χρόνο;
Διαβάζω βιβλία, από μυθιστορήματα ώς βιβλία που αφορούν το coaching και το leadership, ακούω μουσική, μαθαίνω φλαμένγκο, κάνω βόλτες με τα παιδιά μου και τα σκυλιά, κάνουμε movie night και όλη η οικογένεια αφιερώνει χρόνο μέσα στον μήνα για εθελοντισμό.

Ισχύει αυτό που λένε ότι οι έξυπνες γυναίκες δυσκολεύονται με τους άντρες;
Γιατί να μην ισχύει και το ανάποδο; Ότι οι άντρες είναι που δυσκολεύονται με τις έξυπνες γυναίκες, για αυτό και δεν τις προτιμούν.

Ποιοι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος άνθρωπος, καλύτερη μαμά και επαγγελματίας. Θα ήθελα να προχωρήσω και να αποκτήσω MCC (Master Certified Coach), τα παιδιά μου με κοροϊδεύουν ότι ενώ έχω διδακτορικό, μεταδιδακτορικό κανένα πτυχίο δεν μου είναι αρκετό και γελάμε. Ο Ορφέας μού λέει θα σπουδάζουμε μαζί σε λίγο καιρό! Θέλω να συνεχίσω να βοηθώ ηγέτες να ξεδιπλώνουν όλες τις δυνατότητές τους και να έχουν το leadership presence που θέλουν. Μια μεγάλη επιθυμία και μεγάλος στόχος μου είναι να καταφέρω να προσφέρω στην Κύπρο, να προσφέρω για μια καλύτερη πατρίδα.

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Ilona Garamvolgyi: From zero to hero

Ilona Garamvolgyi: From zero to hero

«Εγώ τότε μόνη στην Κύπρο έμεινα κυριολεκτικά στον δρόμο… δεν ήταν λίγες οι νύχτες που κοιμήθηκα ...
Ριάνα Στυλιανού
 |  INTERVIEWS