ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: off-the-shouder φόρεμα από δαντέλα, πέδιλα με κορδόνια και ψάθινη τσάντα
 

Τάσος Τρύφωνος: «Η Κύπρος έγινε η αφορμή για να πετύχω όσα ήθελα να πετύχω»

Ο Τάσος Τρύφωνος είναι η πεμπτουσία του one man show

Όταν το καλοκαίρι του 2012, μετά από είκοσι περίπου χρόνια πακέταρε τα πράγματά του για να γυρίσει στην Κύπρο, ούτε ο ίδιος φανταζόταν τις νέες δημιουργικές προκλήσεις που θα είχε στην ιδιαίτερή του πατρίδα. Αυτό που σίγουρα δεν φανταζόταν ήταν ότι μετά από επτά χρόνια θα επέστρεφε θριαμβευτικά στα ελληνικά media ως ο παρουσιαστής του «Πιο αδύναμου κρίκου», του πιο δημοφιλούς και πιο viral παιχνιδιού γνώσεων της ελληνικής και κυπριακής τηλεόρασης. Ο Τάσος Τρύφωνος είναι η πεμπτουσία του one man show: ανεβαστικός με δόσεις τρέλας το πρωί στο Love FM 100.7, σκληρός και είρων στον «Πιο αδύναμο κρίκο» και σοβαρός, μετρημένος και πάντα διαβασμένος στο βραβευμένο talk-show «ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ». Αλήθεια, πώς τα προλαβαίνει όλα αυτά;

Φεύγοντας το καλοκαίρι του 2012 από την Αθήνα είχες την αίσθηση ότι θα επέστρεφες και, μάλιστα, με αυτό τον τρόπο;

Είχα την αίσθηση ότι θα επέστρεφα αλλά δεν ήξερα πώς και πότε. Φυσικά, δεν περίμενα ότι θα επιστρέψω αναλαμβάνοντας ένα τόσο θρυλικό τηλεπαιχνίδι, που όταν προβαλλόταν στην Ελλάδα το 2001 το παρακολουθούσα με την Έλενα Ακρίτα. Σίγουρα η πρόταση του ΣΚΑΪ για την επιστροφή του «Πιο αδύναμου κρίκου» στην ελληνική τηλεόραση μαζί μου ήταν μια ευχή που έγινε πραγματικότητα.

Ήταν κάτι που προέκυψε ή το επιδίωξες;

Ήταν κάτι που προέκυψε μετά την τεράστια viral επιτυχία του παιχνιδιού στην Ελλάδα από τα αποσπάσματα του κυπριακού «Πιο αδύναμου κρίκου». Όταν είδα ότι αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον των ελληνικών καναλιών και μέσων, το επιδίωξα γιατί, προφανώς, από ό,τι είχα αντιληφθεί υπήρχαν κι άλλοι «μνηστήρες» για την παρουσίαση, αλλά νομίζω ότι ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη (γέλια).

Πώς ήταν το συναίσθημα; Ένιωσες ότι επιστρέφεις ή κάνεις μια νέα αρχή;

Όταν πήρα ένα μέιλ από το ΣΚΑΪ που έγραφε: «“Ο πιο αδύναμος κρίκος” θα κάνει πρεμιέρα τέλος Σεπτεμβρίου με τον Τάσο Τρύφωνος» θυμάμαι ότι ήμουν στο αυτοκίνητο κολλημένος στην κίνηση της Λευκωσίας. Άρχισα να ουρλιάζω από χαρά και οι οδηγοί στα διπλανά αυτοκίνητα με έβλεπαν περίεργα. Ήταν λίγο σαν σκηνή από ταινία (γέλια). Θα έλεγα πάντως ότι το αντιμετώπισα ως ένα νέο ξεκίνημα.

Φοβόσουν κάτι φεύγοντας από την Αθήνα το 2012;

Το θέμα είναι ότι πως όταν έφευγα το 2012 από την Αθήνα μετά από 18 χρόνια ζωής και εργασίας το μεγαλύτερό μου άγχος ήταν πως θα χάσω τις επαφές μου, θα με ξεχάσει ο κόσμος, αυτοί που με άκουγαν στο ραδιόφωνο. Αυτό δεν έγινε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια κι έβλεπα πως κάθε φορά που πήγαινα είτε λόγω του «ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ» είτε λόγω του ραδιοφώνου, ακόμη με θυμόντουσαν, και ουσιαστικά ένιωθα ότι δεν έφυγα από την Αθήνα όλα αυτά τα εφτά χρόνια. Τώρα με τον «Πιο αδύναμο κρίκο» εννοείται πως είναι λες και είμαι εκεί κανονικά.

Θα επέστρεφες μόνιμα στην Αθήνα δηλαδή;

Προς το παρόν δεν υπάρχει στο πλάνο, αλλά ποτέ μη λες ποτέ. Πάντως έχω δει ότι ο επαγγελματικός συνδυασμός Αθήνας – Κύπρου είναι πολύ αποδοτικός. Δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι ερχόμενος στην Κύπρο μού δόθηκε η ευκαιρία να βγω και μπροστά στην κάμερα αρχικά με το «ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ» και μετά με τον «Πιο αδύναμο κρίκο». Στην Ελλάδα τα πήγαινα πολύ καλά επαγγελματικά έχοντας δουλέψει στα μεγαλύτερα ελληνικά κανάλια και εκδοτικά συγκροτήματα και με μεγάλα ονόματα (Έλενα Κατρίτση, Νίκο Χατζηνικολάου, Φώτη Σεργουλόπουλο, Πέτρο Κωστόπουλο, εκδόσεις Λυμπέρη κ.τ.λ.), αξιώθηκα να είμαι διευθυντής ενός μεγάλου ραδιοφώνου όπως το Love Radio και να έχω μια δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή αλλά δεν είχα βγει μπροστά στην κάμερα. Λόγω της Κύπρου είδαν και τα κανάλια στην Ελλάδα ότι θα μπορούσαν να με εμπιστευτούν και μπροστά από την κάμερα πλέον.

Πιστεύεις ότι μπορείς να τα κάνεις όλα εξίσου καλά;

Προσπαθώ να τα κάνω όλα εξίσου καλά και εκνευρίζομαι όταν βλέπω άτομα στον χώρο μας που δεν κάνουν προσπάθεια να τα κάνουν όλα καλά. Είμαι της άποψης ότι όποια δουλειά και να έκανα, είτε δούλευα σε μια υπεραγορά είτε σε ένα εστιατόριο, είτε δάσκαλος κ.ο.κ., θα την έκανα καλά, έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Θέλω να κάνω το καλύτερο που μπορώ.

Η κύρια ενασχόλησή σου ποια θα έλεγες ότι είναι;

Σίγουρα η δημοσιογραφία που, όπως είπε και ο Φρέντυ Γερμανός, μπορεί να σε οδηγήσει παντού.

Δεν φοβήθηκες την υπερέκθεση;

Δεν είμαι άνθρωπος που υπερεκτίθεται, από την άποψη ότι δεν θα αναρτώ τόσο συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μου. Ακριβώς επειδή έχω μια καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση κι άλλη μια εβδομαδιαία, προσπαθώ να μην ξεπερνώ το όριο. Πολλές φορές λέω και «όχι» σε εκπομπές που με προσκαλούν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, παρόλο που μπορεί να είναι λίγο παρεξηγήσιμο. Γενικά είμαι πολύ «ιδιωτικός» άνθρωπος, παρόλο που προς τα έξω μπορεί να φαίνεται ότι είμαι πολύ ανοικτός.

Έχεις την ίδια αγωνία για την πορεία του παιχνιδιού στην Ελλάδα και στην Κύπρο;

Τώρα, σαφώς, έχω περισσότερη αγωνία για την πορεία στην Ελλάδα, γιατί θα έλεγα ότι στην Κύπρο έχει καθιερωθεί. Είναι ένα παιχνίδι γνώσεως και ως τέτοιο θέλει χρόνο να δημιουργήσει μια συνήθεια. Και στην Κύπρο αυτό είδαμε να συμβαίνει, ξεκίνησε δειλά-δειλά και καθιερώθηκε, άρχισε να κτυπά πρωτιές στην τηλεθέαση και στη ζώνη του γενικότερα. Στην Ελλάδα επειδή τώρα βρισκόμαστε στη φάση του κτισίματος και της σταθεροποίησης έχω μεγαλύτερη αγωνία. Το πιο συγκινητικό σε σχέση με τον «Πιο αδύναμο κρίκο» στην Κύπρο είναι το ότι το παιχνίδι μπήκε στην καθημερινότητα των Κυπρίων. Το γεγονός ότι τα περισσότερα σχολεία στις γιορτές τους παίζουν «Πιο αδύναμο κρίκο» ή τον Αύγουστο κοινότητες και χωριά σε όλη την Κύπρο έπαιζαν «Πιο αδύναμο κρίκο» για μένα ήταν η απόλυτη ικανοποίηση.

Έβδομη χρονιά με τη Χριστιάνα Αρτεμίου στην πρωινή εκπομπή του Love FM 100.7 που είναι σταθερά στην κορυφή. Δεν ένιωσες ότι αυτή η συνεργασία έχει κάνει τον κύκλο της;

Όχι, καθόλου. Η εκπομπή με τη Χριστιάνα στο Love FM 100.7 κάθε πρωί, είναι κάτι διαφορετικό κάθε μέρα. Δεν ξέρεις ποτέ τι θα μας ξημερώσει, τι κέφια θα έχουμε και τι θα αποφασίσουμε να κάνουμε στην εκπομπή. Αυτό είναι κάτι που αρέσει και στους ακροατές, εξ ου και για εφτά ολόκληρα χρόνια μας κρατάνε στην πρώτη θέση της ακροαματικότητας. Με τη Χριστιάνα περνάμε καταπληκτικά κι αυτό βγαίνει και προς τα έξω και το εισπράττουν και οι ακροατές. Ακόμα μια ηθική ικανοποίηση και καταξίωση είναι όταν συναντάμε κατά καιρούς διάφορους ακροατές, οι οποίοι μας εξομολογούνται ότι έχουν συνδέσει σημαντικές στιγμές της ζωής τους με την εκπομπή μας. Υπάρχουν ακροάτριες που πήγαιναν στο μαιευτήριο και μας άκουγαν και μόλις γέννησαν έστειλαν μήνυμα στην εκπομπή.

Είσαι άτομο που κινείσαι βάσει ενός πλάνου στη ζωή του ή αφήνεσαι και στην τύχη;

Υπάρχει πάντα το πλάνο από τον καιρό που ήμουν παιδί και προσπαθώ να το ακολουθώ όσο πιο πιστά γίνεται.

Τα απρόοπτα πώς τα χειρίζεσαι;

Τα χειρίζομαι πάντα με την αίσθηση πως είμαι ένας καπετάνιος σε θαλασσοταραχή και πρέπει να εργαστώ για να έρθουν τα πράγματα στη σωστή πορεία.

Η τύχη ποιο ρόλο παίζει σε όλα αυτά;

Πιστεύω πάρα πολύ στην τύχη, γιατί πολλά τυχαία πράγματα με έφεραν ώς εδώ. Πιστεύω, όμως, στο «συν Αθηνά και χείρα κίνει» και στο πιο σύγχρονο απόφθεγμα του Κοέλιο, «όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει».

Είσαι δηλαδή στο σωστό σημείο, εκεί που θα έπρεπε να σε φέρει η ζωή;

Θέλω να πιστεύω πως ναι.

Ο κόσμος έχει σωστή αντίληψη για το ποιος είσαι πραγματικά;

Κοίταξε, επειδή στο παιχνίδι υποδύομαι ένα ρόλο, ίσως ο κόσμος δεν έχει την ακριβή εικόνα, μ’ αρέσει, όμως. Πάντα μου άρεσε να βγάζω προς τα έξω κάτι πιο ιντριγκαδόρικο, να δείχνω πιο αινιγματικός. Ανέκαθεν έβρισκα πιο ενδιαφέροντες τους ρόλους των πιο «κακών» στις σειρές και στις ταινίες.

Να είσαι ή να δείχνεις αινιγματικός;

Κάποτε να είμαι και πάντοτε να δείχνω (γέλια)!

Είσαι από τους ανθρώπους που δεν χαρίζονται ούτε στην ημιμάθεια, ούτε στις ανορθογραφίες. Πώς βλέπεις το νέο αίμα στη δημοσιογραφία; Μοιράζεται αυτή την ευαισθησία;

Δυστυχώς όχι και δεν τους ενδιαφέρει κιόλας τους περισσότερους και με λυπεί πάρα πολύ αυτό. Εγώ όταν ξεκινούσα και από πριν κιόλας θεωρούσα αδιανόητο να κάνω λάθη στη γλώσσα ή να μη βελτιώνω και να εξελίσσω τις γνώσεις μου και την κατάρτισή μου σε διάφορα θέματα.

Πόσο θράσος χρειάζεται αυτός ο χώρος;

Χρειάζεται ένα ευγενικό θράσος, κάτι που είχα από μικρός. Πρέπει να το διαθέτεις αυτό, για να τολμάς πράγματα, να απαιτείς πράγματα και να τα κάνεις να συμβαίνουν. Δεν χρειάζεται, όμως, η απωθητική πλευρά του θράσους. Εγώ θεωρώ ότι υπήρξα ευγενικά θρασύς.

Είχες πάντα επίγνωση των δυνατοτήτων σου, αυτών που μπορούσες να πετύχεις;

Ήξερα πάντα, χωρίς να ακούγεται περίεργο, πως θα τα πήγαινα καλά. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν έκανα τη θητεία μου στη σχολή Αξιωματικών για να περάσει η ώρα στη σκοπιά, έκανα το πλάνο της ζωής μου μετά την απόλυσή μου. Έλεγα, θυμάμαι, ότι θα πάω στην Αθήνα θα σπουδάσω στην Πάντειο πανεπιστήμιο, θα βρω δουλειά σε περιοδικά, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και τα έγραφα σε τετράδιο και ό,τι έγραψα έγινε.

Ποιο είναι το βασικό σου κίνητρο; Είσαι διαρκώς σε έναν αναβρασμό.

Κάνω κάτι που πραγματικά απολαμβάνω, μου αρέσει πάρα πολύ και είναι τυχεροί όσοι το καταφέρνουν αυτό. Πολλές φορές όταν κόσμος μάς ρωτά γιατί περνάει τόσο ωραία όταν μας ακούνε με τη Χριστιάνα, η απάντηση είναι ότι και οι δύο κάνουμε κάτι που αγαπάμε τόσο πολύ. Δεν ασχολούμαστε με αυτό επειδή έτσι τα έφερε η ζωή και προέκυψε… Εάν αύριο, για παράδειγμα, κέρδιζα το τζόκερ, δεν θα σταματούσα αυτή τη δουλειά. Δεν είναι μόνο βιοποριστικοί οι λόγοι. Με τροφοδοτεί όλο αυτό, μου δίνει ζωή.

Τηλεοπτικά εσύ τι παρακολουθείς;

Ντοκιμαντέρ, ιστορικές εκπομπές, ό,τι έχει να κάνει με Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ και πολλές σειρές. Εννοείται ειδήσεις και talk shows. Επίσης είμαι μεγάλος φαν των τηλεοπτικών σειρών, κυρίως ξένων σε Netflix ή Nova.

Εάν ήσουν διευθυντής σε ένα κανάλι στην Κύπρο, ποια τρία άτομα από την κυπριακή τηλεόραση θα επέλεγες για τον προγραμματισμό σου;

Χριστιάνα Αρτεμίου, Λούη Πατσαλίδη και Αιμιλία Κενεβέζου. Δηλαδή, θα έχω θέμα με τον Alpha (γέλια)…

Θεωρείς ότι υπάρχουν υπερεκτιμημένα πρόσωπα στον χώρο;

Πάντα συμβαίνει αυτό στην τηλεόραση. Είναι θέμα συγκυριών και τύχης. Πολλά πράγματα εξαρτώνται από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα, κάποιος που κάνει επιτυχία σε μια συγκεκριμένη ζώνη εάν αλλάξει ώρα μπορεί να μην έχει την ίδια απήχηση, ενδεχομένως επειδή δεν έχει λάβει καλό lead-in από το προηγούμενο πρόγραμμα ή επειδή ο κόσμος δεν ήθελε τη συγκεκριμένη ώρα να δει κάτι τέτοιο.

Έχουν διάρκεια, όμως, τέτοιες περιπτώσεις;

Κοίταξε, υπάρχουν άτομα που είναι υπερεκτιμημένα και ευνοήθηκαν. Ο χώρος θα τα κρατήσει μόνο εάν δουλέψουν σκληρά. Υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που εργάστηκαν σκληρά, ιδίως στην ελληνική τηλεόραση και κατάφεραν να καθιερωθούν ενώ κανείς δεν τους πίστευε στην αρχή και το αντίθετο.

Στις προσωπικές σου σχέσεις, ένιωσες καθόλου ότι η επιτυχία που απέκτησες δημιούργησε και φθόνο;

Εννοείται και μπορώ να σου πω ότι υπήρξα αφελής σε αυτό το ζήτημα. Ιδιαίτερα όταν ήμουν στην Ελλάδα δεν μπορούσα να φανταστώ τον φθόνο που θα διαπίστωνα όταν επέστρεφα στην Κύπρο, παρόλο που διάφοροι φίλοι προσπάθησαν να με προειδοποιήσουν. Φάνηκα πολύ αφελής σε αυτό το θέμα, δεν περίμενα ότι θα βιώσω τέτοιες καταστάσεις.

Ένιωσες ότι κάποια άτομα σε χρησιμοποίησαν;

Δεν ξέρω αν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα ξέρω ότι γνώρισα πολλούς αχάριστους στη ζωή μου, που τους βοήθησα χωρίς κανένα κέρδος, κανένα αντάλλαγμα. Τους βοήθησα γιατί πίστεψα σε αυτούς και στο ταλέντο τους και εν τέλει φάνηκαν αχάριστοι και, δυστυχώς, έχω πολλά πρόσφατα παραδείγματα. Με εκνευρίζει πάρα πολύ η αχαριστία. Υπάρχουν άτομα που βοήθησαν εμένα στην αρχή της καριέρας μου, που ξέρω ότι τώρα μπορεί να μη με βλέπουν και με τον καλύτερο τρόπο, όμως, αποφάσισα ότι θα λέω πως δεν πειράζει, όταν ξεκινούσα με βοήθησαν και ήταν δίπλα μου κι αυτό δεν αλλάζει ποτέ. Πλέον βλέπω ότι αυτή η εκτίμηση δεν υπάρχει, όχι μόνο απέναντί μου, αλλά γενικότερα σε άτομα που βοήθησαν άλλους στον χώρο μας. Υπάρχουν, φυσικά, και οι εξαιρέσεις.

Αυτό σε έκανε πιο επιφυλακτικό ως προς τον τρόπο που προσεγγίζεις νέες φιλίες;

Όχι. Μπορώ να σου πω ότι σε αυτά τα θέματα παραμένω ρομαντικά αφελής.

Υπήρξε συνέντευξη που σε δυσκόλεψε;

Εννοείται. Ένας πρώην υπουργός στην Ελλάδα που ήταν πάρα πολύ αγενής σε σημείο που, εάν τον χαρακτηρίσω «γαϊδούρι», θα προσβάλω το συμπαθές τετράποδο.

Ποια κρατάς ως μοναδική εμπειρία;

Μοναδική εμπειρία σαφώς με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη, με την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Άνθρωποι που έχουν βιώσει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και την διηγήθηκαν στο «ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ» και ο κόσμος το εκτίμησε.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Κατέκτησες κάποιες «κορυφές».

Δεν πιστεύω ότι κατέκτησα καμία κορυφή, απλώς βλέπω ότι αυτό που κάνω πάει καλά. Τίποτα, όμως, δεν κρατάει για πάντα. Εγώ πάντως θα προσπαθήσω με σκληρή δουλειά να κάνω το καλύτερο.

Ένιωσες ότι η Κύπρος σε περιορίζει σε αυτά που θες να πετύχεις;

Ενώ το φοβόμουνα στην αρχή, τελικά η Κύπρος έγινε η αφορμή και το «ορμητήριο» για να πετύχω όσα ήθελα να πετύχω, όπως ανέφερα πιο πάνω. Η άποψή μου είναι ό,τι και να μας συμβαίνει στη ζωή μας πρέπει να κατορθώνουμε να το γυρίζουμε σε θετικό και να ακολουθούμε το πλάνο μας.

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Sacra Famiglia

Sacra Famiglia

Η έννοια της οικογένειας είναι πάνω από όλα. Πάντα ήταν.
 |  INTERVIEWS