ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρι αθλητική φόρμα, μαύρο knitwear και sneakers
 

Γιώργος Ξιναρής: Ο άνθρωπος που ''έφερε'' τα Oscars στην Κύπρο

Ο Γιώργος Ξιναρής, ο οποίος βρίσκεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, ως ο μοναδικός Κύπριος που είναι μέλος του Academy of Television Arts & sciences, μάς μιλά για το Movies Best HD και μοιράζεται το

Ανδρέας Μαλάης

Μετά από χρόνια η τελετή απονομής των βραβείων Oscars θα μεταδοθεί ζωντανά στην Κύπρο. Ο Γιώργος Ξιναρής, ο οποίος βρίσκεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, ως ο μοναδικός Κύπριος που είναι μέλος του Academy of Television Arts & sciences, μάς μιλά για το Movies Best HD και μοιράζεται το όραμά του για την κινηματογραφική βιομηχανία στον τόπο μας.Ποιο είναι το όραμα πίσω από τη δημιουργία του Movies Best HD; Πώς προέκυψε;
Είχα αναγνωρίσει ότι η αγορά είχε ανάγκη από ένα καθαρά κυπριακό 24ωρο κανάλι ταινιών. Το όραμα είναι να καταστεί αυτό το κανάλι μέρος της καθημερινής τηλεοπτικής ψυχαγωγίας του κοινού.

Είναι το πρώτο κυπριακό κανάλι που προβάλλει σε 24ωρη βάση HD ταινίες;
Ήταν λίγο αστείο, ας μου επιτραπεί, στην Κύπρο του σήμερα να μην υπάρχει ένα κανάλι υψηλής ευκρίνειας που να προβάλλει επί 24ώρου βάσεως περιεχόμενο, είτε πρόκειται για ταινίες είτε για σειρές κ.λπ. Το κανάλι δεν σταματά στις ταινίες, αλλά προχωρά και σε σειρές που μεταδίδονται σχεδόν ταυτόχρονα με την πρώτη προβολή τους στο εξωτερικό.

Ποιο είναι το επόμενο πλάνο;
Το Movies Best HD επικεντρώνεται στην προβολή ταινιών και εκπομπών, όπως είναι για παράδειγμα τα Oscars®, που μετά από πολλά χρόνια έρχονται στην Κύπρο σε ζωντανή μετάδοση μέσω του καναλιού. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να σε εμπιστευθεί η Disney και η Ακαδημία, εκτός κι αν βεβαιωθούν ότι αυτό που τους προσφέρεις είναι ο σωστός τρόπος προβολής ενός τέτοιου θεσμού. Τώρα, ως προς τη δημιουργία πρόσθετων καναλιών για μετάδοση ταινιών, δεν είναι κάτι που αποκλείω, θα έλεγα, αντίθετα, πως αυτή είναι και η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, νοουμένου ότι γίνονται σωστά και μεθοδικά βήματα. Η αγορά είναι δύσκολη, υπάρχει πολύς ανταγωνισμός, πειρατεία… Δεν σας κρύβω ότι ένα από τα μεγάλα μας προβλήματα είναι η πειρατεία, η παράνομη προβολή ταινιών και οπτικού υλικού και επαφίεται στις Αρχές να επιληφθούν του θέματος.

Έχετε κάνει συγκεκριμένα διαβήματα προς αυτή την κατεύθυνση;
Ναι, ήδη εμείς έχουμε καταγγείλει τρεις φορές στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης συμβάντα από άλλους σταθμούς, οι οποίοι μετέδιδαν ταινίες για τις οποίες εμείς είχαμε τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Εκτός από το κομμάτι διαχείρισης καναλιών, η εταιρεία μας, Mesimvria Enterprises Ltd, διαθέτει και τηλεοπτικό προϊόν σε άλλους σταθμούς. Αυτή τη στιγμή τρεις σταθμοί προβάλλουν προγράμματα, τα δικαιώματα των οποίων έχουν αποκτήσει μέσω της Μesimvria. Όταν υπάρχουν παράνομες προβολές, λοιπόν, θα ενεργήσουμε για να σταματήσουμε τέτοια φαινόμενα. Δεν είναι, όμως, μια εύκολη υπόθεση.

Είχατε ανταπόκριση;
Η ανταπόκριση που είχαμε από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ήταν άμεση. Η Αρχή λειτούργησε στα πλαίσια που επιτρέπει ο νόμος και τιμώρησε τους παραβάτες. Βεβαίως, το πρόστιμο που επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις θα έπρεπε να ήταν δεκαπλάσιο για να είναι αποτρεπτικό.

Φέτος με δική σας πρωτοβουλία η Κύπρος θα φιλοξενήσει και δύο κατηγορίες ημιτελικών των ΕΜΜΥ, σωστά;
Βρίσκομαι στο χώρο της τηλεόρασης εδώ και πολλά χρόνια εξού και η συμμετοχή μου στην Ακαδημία. Πράγματι, έχουμε καταφέρει να φέρουμε στην Κύπρο φέτος τον Σεπτέμβριο δύο κατηγορίες ημιτελικών των ΕΜΜΥ που θα διοργανώσει και θα φιλοξενήσει η Mesimvria. Σε μια χώρα όπως τη δική μας όπου γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης παραγωγών από το εξωτερικό, η κάθοδος τόσων πολλών κριτών, επαγγελματιών στον χώρο τους,  ίσως μας δώσει ένα νέο βήμα, ίσως δημιουργήσει ευκαιρίες. Τα πάντα είναι θέμα δικτύου, σχέσεων και επαφών, κάτι που δεν υπάρχει στην Κύπρο στον βαθμό που θα θέλαμε όλοι.

Θεωρείτε δηλαδή ότι ο κινηματογράφος είναι μια βιομηχανία στην οποία θα μπορούσαμε να επενδύσουμε;
Δεν το συζητώ, βέβαια. Πρέπει να επενδύσουμε και να προσπαθήσουμε όλοι, ο καθένας από τον τομέα του, δεν είναι, όμως, κάτι εύκολο. Το κράτος πρέπει να διαθέσει μεγαλύτερο κονδύλι, όχι στη χρηματοδότηση ταινιών, αλλά στη δημιουργία δικτύου. Αυτό απαιτεί επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι να σε καθοδηγούν σωστά και κυρίως να σου προσφέρουν το δίκτυο το οποίο οι ίδιοι διαθέτουν. Χωρίς δίκτυο, εάν φέρεις απλώς μια ταινία με αστέρες του Χόλιγουντ και επενδύσεις κι ένα σεβαστό ποσό, τα πράγματα θα σταματήσουν εκεί. Θα ικανοποιήσεις τον συγκεκριμένο παραγωγό. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει συνέχεια. Είναι θέμα οράματος το οποίο θα πρέπει να πλαισιωθεί και να ενισχυθεί με τη δημιουργία δυνατών σχέσεων με τους επαγγελματίες του χώρου.

Μόλις πριν λίγες μέρες κλείσατε και μια άλλη σημαντική συμφωνία με τη Montreux Media Ventures.
Nαι, έχουμε έρθει σε συμφωνία με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Εδώ και πενήντα χρόνια σχεδόν κάθε καλοκαίρι λαμβάνει χώρα στην Ελβετία ένα τεράστιο φεστιβάλ μουσικής, από το οποίο έχουν περάσει τα μεγαλύτερα ονόματα. Η Mesimvria, λοιπόν, έχει υπογράψει μια συμφωνία αντιπροσώπευσης για την Κύπρο και την Ελλάδα, έτσι το περιεχόμενο αυτής της εταιρείας θα είναι πλέον διαθέσιμο σε όλα τα κανάλια που θέλουν να επενδύσουν στο κομμάτι της μουσικής. Είναι μια ακόμη επιτυχία της εταιρείας, ακριβώς επειδή δεν είναι κάτι εύκολο να σε εμπιστευτούν τέτοιες εταιρείες.

ΠΗΓΗ: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση