ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Maxi denim φούστα με halterneck top και slingback shoes
 

Προκόπης Αγαθοκλέους: ''Ο φανατισμός δεν χωράει στο μυαλό μου''

Με αφορμή τη μεγάλη επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό», τα λέμε με τον ηθοποιό Προκόπη Αγαθοκλέους.

Πάρις Δημητριάδης

Στο ευρύτερο τηλεοπτικό κοινό της Ελλάδας έγινε γνωστός φέτος από τον πανδύσκολο ρόλο που κλήθηκε να υποδυθεί ενσαρκώνοντας τον Παΐσιο, στα 34 του όμως χρόνια ο χαρισματικός Κύπριος ηθοποιός, Προκόπης Αγαθοκλέους έχει να επιδείξει μια θαυμαστή, πλούσια και το σημαντικότερο, μονίμως εξελικτική πορεία, τόσο στην τηλεόραση όσο και -κυρίως- στο θέατρο. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μάς κάνει κιόλας την τιμή να αναφερθεί στη νέα και πολύ συναρπαστική πρόταση που έχει από Αθήνα μεριά για τη σεζόν που έρχεται. Η τεράστια και διαρκής, ανιδιοτελής αγάπη που ο Παΐσιος έδινε απλόχερα στους συνανθρώπους του είναι ο βασικός λόγος που οδήγησε στην κυριολεκτική αγιοποίησή του, πιστεύει.

Προκόπη στις μέρες μας έχουμε από τη μία φανατισμό υπέρ της θρησκείας και από την άλλη φανατισμό κατά της θρησκείας.
Μετά και από την εμπειρία σου με αυτή τη σειρά πού και πώς θα τοποθετούσες τον εαυτό σου;
Καταλαβαίνω ότι αναφέρεσαι σε ακρότητες και περιγράφεις μια κατάσταση φανατική. Στο δικό μου μυαλό δεν μπορεί να χωρέσει ούτε αυτή ούτε καμία φανατική κατάσταση. Το φανατικό, δογματικό δόσιμο και η φανατική, δογματική πίστη είτε στον Θεό είτε σε οτιδήποτε άλλο γεννά ανελευθερία. Ανελευθερία σημαίνει ότι δεν μπορώ να αποδεχθώ τίποτα διαφορετικό από εκείνο που εγώ πιστεύω. Ο φανατισμός είναι κάτι κακό. Δεν μπορώ και δεν νιώθω ότι είναι κάτι που πρεσβεύει ή που πρέπει να πρεσβεύει τους ανθρώπους και τις κοινωνίες τους. Με όποια λοιπόν μορφή κι αν εμφανίζεται, διαφωνώ.

Το Άγιον Όρος πώς ήταν ως εμπειρία;
Στο πλαίσιο των γυρισμάτων για τη σειρά, είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο Άγιον Όρος, την πρώτη φορά για πέντε μέρες και τη δεύτερη φορά για δέκα ημέρες. Ως εμπειρία ήταν πανέμορφη, πραγματικά, δεν θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω κάτι λιγότερο από πανέμορφη! Ηρέμησα πολύ κατά τη διάρκεια της διαμονής μου εκεί, ήταν λες και δεν υπήρχε απολύτως τίποτα που θα μπορούσε να χαλάσει την ψυχική μου γαλήνη. Στο Άγιον Όρος είχα επιπλέον πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες και συζητήσεις, ενώ εξαιρετική ήταν η προσέγγιση τόσο των μοναχών που συναντήσαμε όσο και των ανθρώπων που εργάστηκαν για την παραγωγή. Βασικά, όσες μέρες ήμουν εκεί, μόνο ήρεμος ήμουν!

Άλλες αξιοσημείωτες εμπειρίες από τα γυρίσματα της σειράς;
Μόνο και μόνο τα μέρη που επισκέφθηκα ήταν μια εμπειρία από μόνη της. Πέραν από το Άγιον Όρος, πανέμορφη ήταν και η εμπειρία μου στην Κόνιτσα της Ηπείρου, στα Ιωάννινα, στην Καστοριά, στον Υμηττό και όπου αλλού χρειάστηκε να ταξιδέψουμε για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Είχα την ευκαιρία να δω και να απολαύσω πολλή και εντυπωσιακή, παρθένα φύση, τεράστια, επιβλητικά βουνά, άγρια ζώα και πετρόχτιστα σπίτια από μάστορες της περιοχής σε πολλών ετών παραδοσιακά και γραφικά χωριά. Ενδεικτικά, υπήρξαν γυρίσματα δύο η ώρα το πρωί στα χιόνια, ενώ μοναδική ήταν η εμπειρία μας σε ένα συγκεκριμένο χωριό στην περιοχή των Ιωαννίνων το οποίο είχε δώδεκα μόνο κατοίκους! Ήταν εκεί που κάναμε τα περισσότερα γυρίσματα και σίγουρα όχι συμπτωματικά, καθώς το τοπίο είναι ιδανικό για σκηνικό κινηματογραφικής σειράς ή ταινίας.

Μέσω της δικής σου μελέτης πώς ερμηνεύεις το ότι αγιοποιήθηκε ο γέροντας Παΐσιος;
Από όσα έχω διαβάσει για τον Άγιο Παΐσιο, και είναι πολλά, και από όλους όσοι έχω μιλήσει που τον έχουν ζήσει από κοντά, οι οποίοι είναι επίσης πολλοί, προκύπτει συνεχώς το ίδιο, ασφαλές συμπέρασμα: Ότι ήταν ένας άνθρωπος που προσέγγιζε τα πάντα με τεράστια ταπεινότητα. Ένας γέροντας που ουδέποτε είχε την αξίωση να γίνει «κάποιος» ή να «πουν ότι είναι κάποιος» ή να πει κάτι «το έξυπνο». Τούτη του λοιπόν η αντιμετώπιση προς τους ανθρώπους και πολλά, πολλά άλλα, άπειρα πνευματικά οφέλη που αποκτούσαν οι άνθρωποι που τον επισκέπτονταν, κατέστησαν, εκτιμώ, τον άνθρωπο αυτό Άγιο, ο οποίος αν δεν κάνω λάθος αγιοποιήθηκε είκοσι μόνο χρόνια μετά τον θάνατο του, πράγμα που όπως είναι γνωστό στην εποχή μας έγινε για πρώτη φορά.

Τι εκτιμάς σε έναν ηθοποιό;
Εκτιμώ πολύ το δόσιμο σε έναν ηθοποιό. Όταν ένας ηθοποιός πιστεύει απόλυτα εκείνο που καλείται να ερμηνεύσει, τον αγαπώ πολύ. Αγαπώ επίσης τον ηθοποιό που προσπαθεί. Οφείλουμε να θέλουμε να εξελισσόμαστε συνεχώς, οφείλουμε να πηγαίνουμε πάντοτε ένα βήμα παρακάτω, αφού αυτό απαιτεί η ίδια η τέχνη μας.

Τι θα ήθελες να αλλάξει στον χώρο;
Θα ήθελα πιο υγιείς συνθήκες εργασίας από αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια με τους χαμηλούς μισθούς και την ακατάπαυστη και αδιάλειπτη εργασία των ηθοποιών της Κύπρου για τρεις και τέσσερις και πέντε και έξι δουλειές τον χρόνο! Είναι κάτι μη δημιουργικό και θέλω να πάψει να συμβαίνει. Θέλω να μπορούν οι ηθοποιοί και οι δημιουργοί να αφοσιώνονται και να αφιερώνονται εξολοκλήρου σε κάτι συγκεκριμένο.

Άλλες δουλειές με τις οποίες ασχολείσαι αυτή την περίοδο;
Μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να συμμετάσχω σε δύο κυπριακές, κινηματογραφικές παραγωγές που θα γυριστούν στο νησί μας. Η μία είναι η μεγάλου μήκους ταινία του Μιχάλη Χαπέσιη που ονομάζεται «Οι Αδιεκπεραίωτοι» και η άλλη είναι το τελευταίο επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς «Κάμπινγκ» το οποίο αισθάνομαι ότι θα γυριστεί για κινηματογράφο! Έχω επιπλέον μια υπέροχη πρόταση για τη νέα σεζόν από Αθήνα μεριά. Αν όλα πάνε καλά, πρόκειται να ερμηνεύσω τον Charlie Chaplin στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία της Αμάλια Μπένετ, μουσική του Θοδωρή Οικονόμου και στίχους του Σταύρου Σταύρου.

Αγαπημένο μέρος για καλοκαίρι;
Αγαπώ πολύ την Πάφο και τον Αρακαπά! Η Πάφος μού γεννά κάτι πιο γήινο που έχει να κάνει τόσο με τη μορφολογία του εδάφους της όσο και με τους ανθρώπους της. Τον Αρακαπά τον λατρεύω επειδή είναι το πανέμορφο μέρος στο οποίο γεννήθηκα, μεγάλωσα, έζησα, περπάτησα, έκλαψα, γέλασα, όλα αυτά!

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση