ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: knit from head to toe σε απλό ροζ και ankle boots με ασημί λεπτομέρειες
 

Οι... πράκτορες της Ελένης Ανδρέαδη έρχονται στην Κύπρο

Νάκης Αντωνίου

Νάκης Αντωνίου

Η Ελένη Ανδρέαδη βρήκε έναν πρωτότυπο και έξυπνο τρόπο να ''κεντρίσει'' το ενδιαφέρον των παιδιών για το περιβάλλον. Μέσα από τα βιβλία ''Γινε Πράκτορας του Πλανήτη'', παρουσιάζει αποστολές καλώντας το παιδί να τις φέρει εις πέρας. Αφού διακρίθηκε και βραβεύτηκε για το πρώτο, επιστρέφει με το δεύτερο βιβλίο ''Η Εκδίκηση του Πουφ'', το οποίο ταξιδεύει και στην Κύπρο ξεκινώντας από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου.  

Πώς προέκυψε η ιδέα για το πρώτο βιβλίο, το «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη»;
Ήθελα να βρω ένα τρόπο μέσα απο τον οποίο η διάσωση του περιβάλλοντος να γίνεται παιχνίδι. Πάντα μου άρεσαν οι μυστικοί πράκτορες και η δράση, και κάπως έτσι γεννήθηκε και η ιδέα...

Τι ακριβώς συμβαίνει στις σελίδες του;
Στη σειρά βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη, καλώ τον αναγνώστη να γίνει μυστικός πράκτορας της Περιβαλλοντοπόλ, μιας μυστική υπηρεσία που επιλέγει παιδιά για να σώσουν τον κόσμο, και να φέρουν εις πέρας μια επικίνδυνη αποστολή.

Τι πιστεύεται πως το έκανε να ξεχωρίζει και να διακριθεί;
Νομίζω η αμεσότητα του λόγου, το οτι ο αναγνώστης παίρνει μέρος στη δράση και η χρήση του χιούμορ που ελαφρύνει την επικοινωνία της εκπαιδευτικής πληροφορίας.

Σε τι περιπέτειες θα μπούμε στο δεύτερο βιβλίο, «Η Εκδίκηση του Πουφ»;
Στο τελευταίο βιβλίο, ο αναγνώστης-πρωταγωνιστής θα πρέπει να σταματήσει τον ύπουλο Πουφ (διοξείδιο του άνθρακα) απο το να κάνει το κόσμο καμίνι μέσω της κλιματικής αλλαγής. Έχει 24 ώρες να βρει τρια υπερόπλα διάσπαρτα στον κόσμο.

Πώς μπορεί ένα παιδί να γίνει πράκτορας του πλανήτη;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι – μέσα απο το βιβλίο, με συμμετοχή σε μία απο τις δράσεις των Πρακτόρων του Πλανήτη, αλλά και μέσα απο το σαιτ www.planetagents.org.

Σε ένα τέτοιο βιβλίο, η εικονογράφηση είναι εξ ίσου σημαντική με την ιστορία. Πώς απέκτησαν μορφή οι πράκτορες;
Έχω μια εξαιρετική συνεργασία με τον Στέφανο Κολτσιδόπουλο, τον πολύ ταλαντούχο εικονογράφο των βιβλίων. Είχαμε απόλυτη σύμπνοια αντίληψης και ιδεών. Είναι σαν να είναι στο μυαλό μου και εγώ στο δικό του σε σχέση με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε.

Πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τα βιβλία σας;
Μου ζητούν την επόμενη αποστολή τους και διψούν για περισσότερη δράση – κάτι που θεωρώ μεγάλη τιμή μου. Τα παιδιά ειναι σκληροί κριτές και αν κάτι δεν τους αρέσει, δεν έχουν χρόνο για ευγένειες...

Πρόσφατα οι πράκτορες ταξίδεψαν μέχρι την Τουλούζη για το Cartoon Forum. Μιλήστε μας γι’ αυτή την εμπειρία.
Με κάποιους συνεργάτες, έχω δημιουργήσει μια πρόταση προσαρμογής των βιβλίων σε σειρά κινουμένου σχεδίου. Το πρότζεκ επιλέχτηκε να παρουσιαστεί σε αγοραστές, παραγωγούς και κανάλια.

Θα τους δούμε τελικά στην τηλεόραση;
Είναι ακόμα νωρίς να πούμε για σίγουρα, αλλά έχουμε ξεκινήσει καλές συζητήσεις με ενδιαφερόμενους σε Αγγλία και Αμερική. Το ελπίζω.

Το 2009 ιδρύσατε τον ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη. Ποιος ο στόχος του οργανισμού;
Να δώσει εργαλεία στα παιδιά ώστε να λάβουν τα ίδια δράση για την προστασία του πλανήτη μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης.

Τι οδήγησε στην ίδρυσή του;
Στο εξωτερικό εργάστηκα ως περιβαλλοντικός σύμβουλος στο ντοκιμαντέρ της Αμερικάνικης εταιρείας παραγωγής Participant Productions, “Climate of Change”, που ακολούθησε την παραγωγή του «Μια Ενοχλητική Αλήθεια» με τον Αλ Γκορ. Στην Ινδία συναντήσαμε κάποια παιδιά που κατάφεραν να απαγορεύσουν την χρήση της πλαστικής σακούλας στο χωριό τους. Η επιμονή στην καμπάνια που ξεκίνησαν και ο ρομαντισμός τους – με τη θετική έννοια, που συχνά χάνουμε ως ενήλικες – ήταν όχι μόνο συγκινητικά αλλά και ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα ίδρυσα την οργάνωση και ήμουν τυχερή διότι στην πορεία βρήκα συνεργάτες, εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντολόγους, δημιουργούς, γονείς και μη, που μοιράζονται αυτή την πίστη στα παιδιά.

Πόσο σημαντική είναι η περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά και γενικότερα στον άνθρωπο;
Είναι απαραίτητη! Το περιβάλλον είμαστε εμείς. Δεν είναι κάτι ξέχωρο απο τον άνθρωπο. Επηρρεάζει την δική μας ποιότητα ζωής, το δικό μας μέλλον.

Τι είναι αυτό, πιστεύετε, που κάνει τους ανθρώπους πολλές φορές να αγνοούν το περιβάλλον;
Θεωρώ οτι συχνά ο κόσμος απελπίζεται διότι τα προβλήματα είναι μεγάλα. Αλλά συχνά οι λύσεις είναι απλές και δεν παίρνουν χρόνο. Βελτιώνουν και την ζωή μας. Πιστεύω σθεναρά οτι οι προσωπικές επιλογές του καθενός μας έχουν τεράστια σημασία.

Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στην καθημερινότητά μας;
Αυτό το θέμα ακριβώς συζητώ στα βιβλία! Είναι πολλές και συχνά απλές.

 

Γίνε πράκτορας του πλανήτη και λάβε μέρος στην εξέλιξη της ιστορίας.
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου: Public Λεμεσού (My Mall, Ζακάκι, West City Entrance). Ώρα: 18:00.
Σάββατο 12 Νοεμβρίου: Public Πάφου (Kings Avenue Mall, Λεωφ. Τάφοι Βασιλέων 2). Ώρα: 12:00.
Κυριακή 13 Νοεμβρίου: Public Λευκωσίας (The Mall of Cyprus, Βεργίνας 3, Στρόβολος). Ώρα: 12:00.

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση