ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρι αθλητική φόρμα, μαύρο knitwear και sneakers
 

Μιχάλης Χρίστου: «Δεν υπήρξα ποτέ ανταγωνιστικός»

Ανδρέας Μαλάης

Με πείσμα, θέληση και ταλέντο κατάφερε να σταθεί επάξια στον χώρο και να κερδίσει την αγάπη του κοινού. Mε διπλή τηλεοπτική παρουσία για φέτος, ο Μιχάλης Χρίστου συμμετέχει τόσο στο «Κάποτε το ‘80» στο ΡΙΚ1 όσο και στο «Εσύ… στον κόσμο σου» στον ΑΝΤ1 σε έναν γκεστ ρόλο.

Διπλός ρόλος για φέτος…
Ναι είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για αυτή τη συγκυρία, γιατί από τη μια συνεργάζομαι με τη Θέα Χριστοδουλίδου για άλλη μια σεζόν στο ΡΙΚ1 κι από την άλλη βρίσκομαι στο «Εσύ… στον κόσμο σου» στον ΑΝΤ1 σε έναν ρόλο διαφορετικό που με ιντριγκάρει.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Η συμμετοχή σου στο «Κάποτε το ‘80» πώς προέκυψε;
Η Θέα Χριστοδουλίδου μού εμπιστεύτηκε τον συγκεκριμένο ρόλο από την αρχή και ήταν τόσο δελεαστικός που δεν μπορούσα παρά να δεχτώ με πολύ μεγάλη χαρά. Είναι μια πολύ ευφυής προσέγγιση ιδιαίτερα το γεγονός ότι διαδραματίζεται κατά τη δεκαετία του ‘80, κάτι που δεν έχουμε δει ξανά στην κυπριακή τηλεόραση και, αφού η ίδια δοκιμάστηκε στη συγγραφή μιας σειράς εποχής όπως ήταν η «Πεταλούδα», πλέον νομίζω περνά με επιτυχία στην κωμωδία.

Θεωρείς ότι το ρετρό στοιχείο είναι αυτό που κάνει τη σειρά να ξεχωρίζει;
Σαφώς, αλλά πιστεύω πολύ στην πένα της Θέας Χριστοδουλίδου, γιατί έχει την ικανότητα να δημιουργεί δομημένους χαρακτήρες που έχουν κάτι να πουν. Από το ενδυματολογικό, τους συνεργάτες μπροστά και πίσω από τις κάμερες κι όσα θα δούμε στη συνέχεια να διαδραματίζονται, πιστεύω ότι είναι μια πολύ προσεγμένη σειρά.

Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι προβάλλεται μόνο δύο φορές τη βδομάδα;
Δεν θα το έλεγα, γιατί στη σειρά συμμετέχει μια πληθώρα ηθοποιών, γεγονός που καθιστά και τον συντονισμό μεταξύ μας πολύ δύσκολο. Θέλοντας και μη, λοιπόν, τα γυρίσματα είναι ούτως ή άλλως πιεσμένα.

Στο «Εσύ… στον κόσμο σου» πώς προέκυψε η συνεργασία;
Επικοινώνησε μαζί μου ο Κωνσταντίνος Οδυσσέως και δεν σου κρύβω ότι είμαι πολύ ευτυχής για αυτή τη συμμετοχή. Υποδύομαι έναν ρόλο διαφορετικό από όσους με έχουν συνηθίσει οι τηλεθεατές, ενός κακού παιδιού αν θέλεις, που προσπαθεί να κλέψει τη γυναίκα του κολλητού του, οπότε από μόνη της η συνθήκη ήταν κάτι που με προκαλούσε καλλιτεχνικά. Ο κόσμος με έχει συνηθίσει με πιο… θετικούς ρόλους, του καλό παιδιού ας το πούμε…

Και στο «Κάρμα», όμως, την περσινή σεζόν σε είδαμε σε έναν κόντρα ρόλο.
Ναι, μοναδική εμπειρία το «Κάρμα». Ήταν ένα τετραήμερο γυρισμάτων που μπορώ να πω ότι με εξέλιξε καλλιτεχνικά, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται. Η Χριστιάνα με τη Ναστάζια έχουν στήσει μια πολύ καλή δουλειά που με έρευνα και σωστή καθοδήγηση οδηγεί σε πολύ καλά αποτελέσματα. Το να υποδύεσαι έναν τόσο αποκρουστικό ρόλο, γνωρίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη πραγματικά, αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα.

Θεωρείς ότι αυτή η διπλή σου παρουσία στην τηλεόραση είναι κάτι που δικαιώνει την πορεία σου και τις προσπάθειές σου μέχρι τώρα στον χώρο;
Δεν θα σου πω απαραίτητα ότι τις δικαιώνει, αλλά με καθιστά αρκετά ικανοποιημένο και ευτυχισμένο που υπάρχω στα πράγματα κι έχω δουλειά.

Δεν έφτασες σε ένα σημείο πλέον που να μπορείς να επιλέγεις τις επόμενές σου συνεργασίες; Δεν έχεις πλέον αυτή την πολυτέλεια;
Δεν θα το έλεγα. Είναι δύσκολα τα πράγματα για έναν ηθοποιό, όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται. Μπορεί μια δουλειά στην οποία συμμετέχεις την επόμενη μέρα να σταματήσει να προβάλλεται και να μείνεις άνεργος. Είναι ένα αβέβαιο επάγγελμα σε όποια φάση κι αν σε βρίσκει αυτό.

Παρακολουθείς κυπριακή τηλεόραση;
Μπορεί να μοιάζει κάπως υπεροπτικό, αλλά λόγω χρόνου δεν προλαβαίνω, δυστυχώς. Στην αρχή της σεζόν, παρακολούθησα, εννοείται, όλες τις πρεμιέρες, για να έχω μια εικόνα των πραγμάτων και, περισσότερο, για να έχω μια άποψη για δουλειές συναδέλφων μου, ποιοι κινούνται στον χώρο, ενημερωτικά. Φυσικά, παρακολουθώ, όσο μπορώ τις δουλειές στις οποίες συμμετέχω, περισσότερο τις σκηνές που με δυσκόλεψαν ή με ιντρίγκαραν, για να δω το τελικό αποτέλεσμα.

Δεν ξεχωρίζεις κάποιο πρόγραμμα;
Θα έλεγα τον «Πιο αδύναμο κρίκο», που έχω πάει κιόλας δύο φορές (γέλια). Χωρίς πλάκα, είναι ένα πρόγραμμα που μπορείς εύκολα να παρακολουθήσεις, δεν χρειάζεται να έχεις παρακολουθήσει τα προηγούμενα επεισόδια και είναι το ιδανικότερο για να χαλαρώσεις και να μάθεις και κάποια πράγματα.

Εσύ τι θα ήθελες να δεις στην τηλεόραση, πρώτα ως άνθρωπος του χώρου κι έπειτα ως τηλεθεατής;
Δεν σου κρύβω πως θα με ενδιέφερε η παρουσίαση ενός τηλεπαιχνιδιού το οποίο να συνδυάζει κάπως την ψυχαγωγία με κάποια ανθρωπιστικά μηνύματα, ένα πρόγραμμα που να δίνει ελπίδα και βοήθεια σε ανθρώπους που τις χρειάζονται μέσα από μια πιο ψυχαγωγική ματιά. Ως τηλεθεατής τώρα, θα ήθελα να υπήρχαν περισσότερα ντοκιμαντέρ, είτε περιηγητικά είτε ιστορικά, που να αφορούν στην κυπριακή πραγματικότητα, με μια πιο επιστημονική, όμως, ματιά, όχι απλώς της ταξιδιωτικής περιδιάβασης.

Στις δουλειές που συμμετέχεις παρακολουθείς τα νούμερα τηλεθέασης;
Δεν τα παρακολουθώ φανατικά, μου αρέσει να έχω μια εικόνα, ώστε με τη σειρά μου να γνωρίζω πού κινείται και πόσο αφορά αυτό που δημιουργούμε αλλά και να έχω μια αντίληψη για το κατά πόσον θα έχω δουλειά την επόμενη μέρα, όσο σκληρό κι αν ακούγεται.

Είσαι ανταγωνιστικός στη δουλειά σου;
Καθόλου, πιστεύω στις ωραίες συνεργασίες και στο ευχάριστο κλίμα. Ούτε αν βίωσα τον ανταγωνισμό μπορώ να σου πω, από την άλλη, επειδή ακριβώς δεν είμαι τόσο υποψιασμένος και δεν με αφορά αυτό το παιχνίδι, με χαρακτηρίζει μια καλώς νοούμενη… αφέλεια σε αυτά τα πράγματα.

Ποια είναι, θεωρείς, τα στοιχεία που σε βοήθησαν να αποκτήσεις μια σταθερή πορεία στα πράγματα;
Σκληρή δουλειά, ευγένεια, συνέπεια και πάνω απ’ όλα αγάπη για αυτό που κάνω. Μένοντας, όμως, για λίγο στη σκληρή δουλειά, εννοείται, θεωρώ ότι είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες. Εάν είσαι επαγγελματίας, τότε σε αφορά ο ρόλος σου, τον μελετάς, σε ενδιαφέρει να είσαι συνεπής και τυπικός σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες σου. Είμαι πολύ αυστηρός κριτής του εαυτού μου, κι αυτό ίσως να λειτουργεί θετικά, έχω απαιτήσεις από την προσέγγισή μου σε κάποιο ρόλο, από την απόδοσή μου. Πιστεύω στην κριτική, μπορεί να σε εξελίξει και να σε βοηθήσει να πας ένα βήμα πιο πάνω.

Η τηλεοπτική σου παρουσία δεν λειτούργησε υποστηρικτικά ως προς την αναγνωρισιμότητα;
Ναι, όχι μόνο από την πλευρά του κοινού. Όταν είσαι ενεργός στα πράγματα, τότε αυτόματα σού δίνεται και η ευκαιρία να δηλώσεις «παρών» σε μελλοντικές πιθανές συνεργασίες. Όλο αυτό λειτουργεί αμφίδρομα.

Θεωρείς ότι έχουν γίνει βήματα εξέλιξης στην τηλεόραση;
Ναι, σημαντικά μπορώ να πω. Ακόμη και το γεγονός ότι οι πλατφόρμες διεκδικούν μεγάλη μερίδα του κοινού σήμερα ως θετικό το προσμετρώ, ακριβώς επειδή μάς δίνει το έναυσμα να ασχοληθούμε ακόμη πιο προσεκτικά με τη δουλειά μας και να εξελίξουμε αυτό που κάνουμε.

Εσένα σε έχουν απορροφήσει οι πλατφόρμες;
Εννοείται. Πλέον μεγάλη μερίδα των… τηλεοπτικών συζητήσεων έχει μετατεθεί στις διαδικτυακές σειρές. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που δεν έχει παρακολουθήσει το «La casa de papel».

Διατηρείς, ταυτόχρονα, κι ένα θεατρικό εργαστήρι για παιδιά στο Κολόσσι. Αυτή η εμπειρία τι σου χαρίζει;
Είναι κάτι εξαιρετικά δημιουργικό και είναι όμορφο να βλέπεις γονείς και παιδιά να πιστεύουν στο θέατρο, στα τόσα καλά που μπορεί να προσφέρει στον καθένα από εμάς, από τον τρόπο σκέψης, στον τρόπο ομιλίας και συμπεριφοράς. Ακριβώς επειδή δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά που έχουν ως στόχο να ασχοληθούν επαγγελματικά με την υποκριτική, μπορείς να δεις πόση αγάπη υπάρχει για το θέατρο.

Εσύ ενθαρρύνεις νέα παιδιά να ασχοληθούν με το επάγγελμα;
Ναι! Είναι αυτονόητο. Είναι, βέβαια, ένα επάγγελμα που απαιτεί θυσίες, είναι δύσκολο και θα έρθουν στιγμές που θα πρέπει να αποδείξεις την αγάπη και την αφοσίωσή σου σε αυτό με αρκετά «σκληρό» τρόπο, οπότε, εάν υπάρχει η πνοή και η αγάπη, είναι κάτι το οποίο υποστηρίζω και ενθαρρύνω σίγουρα.

ΠΗΓΗ: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση