ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: straight leg jean παντελόνι, λευκό τοπ και mules
 

Μαρία Τζομπανάκη: ''Έκανα και εγώ σασμό πριν κάποια χρόνια''

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΡΑΒΑΛΗ

O «Σασμός» έδειξε από την αρχή πως θα είναι η σειρά της σεζόν. Φαντάζομαι, πως για να αφήσετε την Αμερική και να επιστρέψετε στην Ελλάδα γι’ αυτή τη σειρά, θα πει πως πιστέψατε από την αρχή σε αυτό το πρότζεκτ.
Έχω καλή «μύτη» φαίνεται! Αν κάνουμε μια αναδρομή στην καριέρα μου, θα δούμε ότι δεν έχω επιλέξει ποτέ κάτι που εν τέλει δεν πήγε καλά. Είτε έχω καλή «μύτη» ή είμαι γούρικη!

Ποιοι ήταν, αλήθεια, οι παράγοντες που σας έκαναν να θέλετε να συμμετάσχετε στον «Σασμό»;
Το θέμα της σειράς, το οποίο αφορά στα πάθη μιας τοπικής κοινωνίας - και στην προκειμένη της κρητικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας τραχιάς, μητριαρχικής, περήφανης, σκληρής. Ήξερα ότι θα κέντριζε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Επίσης, τα ονόματα των συντελεστών θεώρησα ότι ήταν εγγύηση για επιτυχία. Και μετά ήταν το κανάλι, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, που είναι Κρήτες και τρέφουν βαθύτατα συναισθήματα σεβασμού για την κριτική παράδοση και την κουλτούρα. Και το άλλο είναι πως θα έπαιζε και ο γιος μου...

Γνωρίζατε εξ αρχής ότι ο Ορφέας θα έπαιζε τον γιο σας στον «Σασμό»;
Στην αρχή δεν ξέραμε καν αν ήταν σίγουρη η δική μας συμμετοχή, πόσο μάλλον η συμμετοχή του άλλου. Νομίζω πως τελικά παρέσυρε ο ένας τον άλλο... Εκείνος παίζει επειδή παίζω εγώ, εγώ παίζω επειδή παίζει εκείνος, αλλά ποιος παρέσυρε τον άλλο πρώτος, δεν έχει σημασία...

Πάντως, είναι η πρώτη φορά που παίζετε μαζί!
Ναι, και είναι υπέροχο... Επειδή ο Ορφέας έχει την οικογένειά του κι εγώ ζω μόνιμα στην Αμερική, για πολύ καιρό οι βιντεοκλήσεις αντικαθιστούσαν τη διά ζώσης επαφή μας. Και τώρα βρισκόμαστε μαζί και είναι υπέροχο... Κυλάει ο χρόνος στη δουλειά τόσο ωραία που είμαι κοντά στο παιδί μου, που το νιώθω, το μυρίζομαι, το παίρνω στην αγκαλιά μου... Καμιά φορά πάω και του κάνω έτσι λίγο τα μαλλιά από πίσω και με μαλώνει η κομμώτρια.

Το περιβάλλον της σειράς, το σκηνικό της, η Κρήτη, είναι κοντινά σε εσάς;
Θα σας απαντήσω με το εξής: Εγώ, από την Κρήτη δεν έφυγα ποτέ. Ο πυρήνας μου, η ουσία μου, το μέσα μου, είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη γενέτειρά μου.

Και το θέμα -οι βεντέτες, οι σασμοί- είναι κάτι μακρινό ή κοντινό σε εσάς;
Όλοι οι Κρήτες, καθώς μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε για τις έχθρες ανάμεσα στα μεγάλα σόγια. Εγώ κατάγομαι από δύο μεγάλα σόγια, και από την πλευρά της μάνας μου και από την πλευρά του πατέρα μου, οπότε σαν να είναι μέσα στο DNA μου η γνώση του τι σημαίνει η τιμή και πώς την υπερασπίζεσαι. Η γιαγιά μου είχε κάνει σασμό σπουδαίο. Κι εγώ, πριν χρόνια, συνετέλεσα ώστε να μη γίνει μια νέα βεντέτα. Τα ξέρουμε αυτά... Η υπεράσπιση της τιμής μας και των αρχών μας είναι κάτι που το φέρνουμε μαζί μας, καθ’ υπερβολήν, ίσως.

Αξίζει τις απώλειες ζωής, η υπεράσπιση της τιμής;
Δεν θα υποστηρίξω ότι πρέπει να αλλάξει αυτό που συμβαίνει στην Κρήτη, γιατί κι εγώ τέτοιος άνθρωπος είμαι - δεν αφήνω να μου καταπατάνε τις αρχές. Αυτό, όμως, που θέλω είναι να τριπλοκλειδώνονται τα όπλα. Ώστε ο θυμός μέχρι να φτάσει κάποιος να τριπλοξεκλειδώσει ένα όπλο, να έχει μαλακώσει. Είναι κρίμα να χάνονται ζωές, γιατί κάποιου η τιμή εθίχθη. Δεν παίρνεις ζωές γι’ αυτά τα πράγματα...

Πώς είδατε αρχικά τον ρόλο της Καλλιόπης;
Στο βιβλίο δεν είναι αναλυμένη η Καλλιόπη, ώστε να πεις «α, είναι αυτή η συγκεκριμένη προσωπικότητα». Το βιβλίο εστιάζει περισσότερο στον ρόλο που διαδραματίζει στα γεγονότα, παρά σε ό,τι αφορά στον χαρακτήρα της. Ήταν αόριστη και διφορούμενη η σκιαγράφησή της, έστω κι αν ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για μια γυναίκα δυνατή και δυναμική.

Στη σειρά, ωστόσο, η Καλλιόπη δεν είναι μονοδιάστατος χαρακτήρας. Αν σας ζητούσα να περιγράψετε το προφίλ της, ως ο άνθρωπος που έχει εμβαθύνει περισσότερο σ’ αυτήν, τι θα μου λέγατε;
Είναι ένας χαρακτήρας που εξελίσσεται. Και πλέον είναι δισυπόστατος. Έχει δύο υποστάσεις δηλαδή - από τη μια είναι ο άνθρωπος που υποστηρίζει τις αρχές του, τους όρκους, την τιμή της οικογένειάς του, έχοντας μια θέση πυγμής στην κοινωνία και από την άλλη, η αγάπη της για τον άντρα της και τα παιδιά της και το πάθος της να προστατεύσει τους ίδιους, και την υπόληψή τους, την οδηγούν σε αυτή την εσφαλμένη στάση να υποκινήσει ακόμα και την εκδίκηση. Δεν θέλει τα παιδιά της να γίνουν οι αποδέκτες μιας εκδίκησης από την άλλη οικογένεια, αλλά θέλει η ίδια να εκδικηθεί για τον θάνατο του αντρός της. Το θέλει τόσο πολύ, που θα μπορούσε να το κάνει και η ίδια. 

Πάντως, επικρατεί η άποψη πως η Καλλιόπη της σειράς παρουσιάζεται πιο σκληρή από την Καλλιόπη του βιβλίου...
Αυτά να τα ρωτήσετε στους σεναριογράφους - αυτοί να απαντήσουν τι θέλουνε να δείξουνε. Εγώ είμαι ηθοποιός και υποστηρίζω τη δική μου ερμηνευτική γραμμή, η οποία, όμως, παίρνει έμπνευση από τα γραφόμενα των σεναριογράφων.

Πρόσφατα διαβάσαμε ότι μέλη μιας της οικογένειας στην Κρήτη, από την οποία είναι εμπνευσμένο το βιβλίο, θέλουν να σταματήσει η προβολή της σειράς, γιατί φοβούνται μην ανοίξουν πληγές από το παρελθόν και οδηγηθούμε σε νέα φονικά και πως έχει μάλιστα βεβηλωθεί ο τάφος της πραγματικής Καλλιόπης... Εσείς πώς αισθάνεστε για όλα αυτά;
Αμέσως μόλις μαθεύτηκε αυτό, πήρα αμέσως τηλέφωνο τον συγγραφέα του βιβλίου και τον ρώτησα «Σπύρο, εσύ μέσα στο βιβλίο σου, έχεις αναπαραστήσει αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία;». Μου απάντησε «όχι, βέβαια» και πιστεύω στον λόγο της τιμής του. Το λέω με απόλυτο σεβασμό, γιατί σέβομαι βαθύτατα τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Είναι πολύ εύκολο, όταν πονάς να βλέπεις πως ο δικός σου πόνος είναι αυτός που αναπαράγεται. Δεν σημαίνει, όμως, πως αυτό που βλέπεις είναι όντως η αναπαράσταση αυτού που έχει συμβεί σε σένα...

Πώς θα επέλθει ο «σασμός» σε αυτή την υπόθεση;
Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία της οικογένειας αυτής, ξέρω σε τι αναφέρονται, γιατί έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι. Από πλευράς μου θέλω να πω το εξής: Όντας Κρητικιά, δεν θα έπαιζα ποτέ σε κάτι που αναπαριστά κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αλλά ούτε και ο Πετρουλάκης, ως Κρητικός θα υπέπιπτε σε αυτό το σφάλμα. Ο Πετρουλάκης έχει δανειστεί στοιχεία από διάφορες βεντέτες, ώστε να γράψει την ιστορία του κι όλες οι βεντέτες μοιάζουν, όλες έχουν την αντεκδίκηση μέσα, όλες έχουν τον πόνο, όλες έχουν το άδικο. Ίσως γι’ αυτό φαίνεται να μοιάζει η ιστορία του Πετρουλάκη και με την ιστορία εκείνης της οικογένειας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πιάσαμε μια συγκεκριμένη οικογένεια και την βγάλαμε στη ρούγα και τη διαπομπεύουμε. Δεν το δέχομαι αυτό και το λέω με μεγάλο σεβασμό προς την οικογένεια που υπέστη αυτή την παρεξήγηση.

Δεδομένης της επιτυχίας της σειράς, υπάρχουν σκέψεις για συνέχισή της, μετά που θα ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός που είναι βασισμένος στο βιβλίο;
Αυτό μόνο το κανάλι μπορεί να το απαντήσει. Εγώ μπορώ να σας πω ποια θα ήταν η στάση μου μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο: Εάν έχω μια πολύ συγκεκριμένη πληροφόρηση για το πώς θα εξελιχθούν συγκεκριμένοι χαρακτήρες, ένας από τους οποίους και ο δικός μου, τότε με βάση αυτό, θα μπορούσα να απαντήσω.

Διαισθάνομαι πως είστε ανοιχτή μπροστά στην πιθανότητα για συνέχιση της σειράς.
Βεβαίως είμαι. Με την προϋπόθεση, όπως έχω πει, να είναι ξεκάθαρες οι σκέψεις για το πού θα πάει ο ρόλος μου. Γιατί όταν παίρνουμε μια επιτυχία και την εκμεταλλευόμαστε με κακό τρόπο, είναι καταστροφή. Όταν όμως μας δίνει την έμπνευση να την χειριστούμε με ένα εποικοδομητικό τρόπο, είναι χαρά και για μας, αλλά και για τους τηλεθεατές.

Πηγή: Τηλεώρες

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Sacra Famiglia

Sacra Famiglia

Η έννοια της οικογένειας είναι πάνω από όλα. Πάντα ήταν.
 |  INTERVIEWS