ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: γκρι αθλητική φόρμα, μαύρο knitwear και sneakers
 

Μαρία Αγγελίδου: «Το κοινό αγαπά την ποιότητα»

Η γνωστή δημοσιογράφος, η οποία παρουσιάζει τις εκπομπές «Προσωπογραφίες» (Σάββατο 14.10, ΡΙΚ1) και «Πολιτιστικό δελτίο» (Δευτέρα & Πέμπτη 21.00, ΡΙΚ1), μάς μιλάει για τη θέση των τεχνών και του πολιτ

Παύλος Χατζηλοΐζου

Η γνωστή δημοσιογράφος, η οποία παρουσιάζει τις εκπομπές «Προσωπογραφίες» (Σάββατο 14.10, ΡΙΚ1) και «Πολιτιστικό δελτίο» (Δευτέρα & Πέμπτη 21.00, ΡΙΚ1), μάς μιλάει για τη θέση των τεχνών και του πολιτισμού στο κυπριακό τηλεοπτικό γίγνεσθαι.

Στις «Προσωπογραφίες» έχετε φιλοξενήσει αξιόλογες προσωπικότητες του πολιτιστικού γίγνεσθαι. Πώς αισθάνεστε για τη συνάντησή σας με αυτούς τους ανθρώπους;
Πολλοί από αυτούς είναι παλιοί γνώριμοι, άλλοι είναι φίλοι. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που συναντάς για πρώτη φορά. Τις περισσότερες φορές, όμως, είναι σαν να γνωρίζεσαι με αυτούς τους ανθρώπους από πριν. Είμαστε ένας μικρός τόπος και λίγο-πολύ ξέρουμε ο ένας τον άλλο. Κάνω αυτή τη δουλειά πολλά χρόνια, είναι φυσικό. Βεβαίως υπάρχουν ο σεβασμός, η εκτίμηση και μια ωραία οικειότητα που πιστεύω πως φαίνεται στην εκπομπή και που βοηθά στο να γνωρίσουμε κάθε φορά καλύτερα τον άνθρωπο-καλλιτέχνη. Ας μην ξεχνάμε πως το πρόγραμμα ονομάζεται «Προσωπογραφίες».

Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάποια ονόματα που θα φιλοξενήσετε στις επόμενες εκπομπές σας;
Ας κρατήσουμε το στοιχείο της έκπληξης. Είναι όλοι τους, παλαιότεροι και νεότεροι φιλοξενούμενοι, αξιόλογοι σ’ αυτό που κάνουν. Και πάνω απ’ όλα ωραίοι άνθρωποι.

Πόση προετοιμασία χρειάζεται για την παραγωγή της εκπομπής;
Για να βγει στον αέρα μια εκπομπή χρειάζεται πολλή δουλειά. Ξεκινώντας από την έρευνα, μέχρι το μοντάζ. Στην ουσία είναι μια εκπομπή «χειροποίητη». Γυρίζεται εκτός στούντιο και στη συνέχεια μοντάρεται από την αρχή.

Θεωρείτε ότι η προβολή των «Προσωπογραφιών» στη μεσημβρινή ζώνη του Σαββάτου ευνόησε την εκπομπή;
Η εμπειρία μου τόσα χρόνια στην τηλεόραση λέει πως όποια ώρα και να προγραμματίσεις μια εκπομπή, δεν είναι δυνατόν να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Η εκπομπή μεταδίδεται Σάββατο μεσημέρι και σε επανάληψη κάθε Δευτέρα μετά το βραδινό δελτίο. Καλύπτει, λοιπόν, ένα μεγάλο μέρος του κοινού.

Παράλληλα, παρουσιάζετε και το «Πολιτιστικό δελτίο». Πώς αισθάνεστε για την επιτυχία που σημειώνει;
Πολύ ευχαριστημένη. Αυτή είναι η απόδειξη ότι τα πολιτιστικά προγράμματα μπορούν να έχουν και τηλεθέαση. Ότι το κοινό αγαπά το ποιοτικό, φτάνει να του το προσφέρεις.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας του «Πολιτιστικού δελτίου»;
Εκτός από την αγάπη, την εμπειρία και τη θετική ενέργεια; Το γεγονός ότι έχουμε δώσει ένα γρήγορο ρυθμό στο «Πολιτιστικό δελτίο». Δεν περιττολογούμε και δεν πλατειάζουμε. Και θέτουμε πάντα τους εαυτούς μας στο ακόλουθο… «τεστ». Αν δεν βαρεθούμε να το παρακολουθήσουμε εμείς που το ετοιμάζουμε, τότε υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μη βαρεθούν και οι τηλεθεατές.

Θα θέλατε να δείτε περισσότερες εκπομπές πολιτισμού στην τηλεόραση, είτε στο ΡΙΚ είτε στα ιδιωτικά κανάλια;
Ασφαλώς. Πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερα προγράμματα πολιτισμού.

Θεωρείτε ότι η Κύπρος διαθέτει αρκετό υλικό που θα μπορούσε να προβληθεί σε πολιτιστικές εκπομπές στην τηλεόραση;
Βεβαιότατα. Αρκεί κάποιος να το αναζητήσει. Γίνονται όμορφα πράγματα και υπάρχουν ωραίοι άνθρωποι που κάνουν αξιόλογη δουλειά.

Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας όπου εκπλαγήκατε ευχάριστα από πρόσωπα ή δραστηριότητες που άπτονται του πολιτισμού;
Υπήρξαν περιπτώσεις που εξεπλάγην στη διάρκεια της συνέντευξης με τα όσα είχαν να πουν προσκεκλημένοι. Άγνωστες πτυχές της ζωής και της δουλειάς τους. Πράγματα για τα οποία δεν είχαν μιλήσει δημόσια. Και τα εμπιστεύτηκαν στις «Προσωπογραφίες». Αυτό με τιμά και με κολακεύει ιδιαίτερα.

Τηλεοπτικά θα θέλατε να κάνετε κάτι άλλο πέραν από εκπομπές πολιτισμού;
Δεν ξέρω να σου απαντήσω αυτή τη στιγμή. Πιθανώς. Τώρα κάνω τις «Προσωπογραφίες» και το «Πολιτιστικό δελτίο». Αισθάνομαι δημιουργική και είμαι αφοσιωμένη σ’ αυτές τις δύο εκπομπές. Θα ήθελα, όμως, να πάρω την ευκαιρία και να σου πω ότι τέτοιες εκπομπές δεν γίνονται από έναν άνθρωπο. Η τηλεόραση είναι ομαδική δουλειά και σίγουρα έχω καλούς συνεργάτες πίσω από τις κάμερες για να βγαίνει στον αέρα αυτή η δουλειά.

Σας ικανοποιεί το επίπεδο των παραγωγών στην κυπριακή τηλεόραση;
Και ναι και όχι. Όπως πάντα και όπως παντού στον κόσμο, υπάρχουν τα καλά, τα κακά και τα μέτρια προγράμματα.

Παρακολουθείτε τηλεόραση; Ποια προγράμματα ξεχωρίζετε;
Ναι, παρακολουθώ και προγράμματα και δελτία ειδήσεων από όλα τα κανάλια. Ας μην μπούμε στη διαδικασία να ξεχωρίσουμε κάποια αυτή τη στιγμή.

Note
Η Μαρία Αγγελίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε δημοσιογραφία. Εργάστηκε στον ημερήσιο Τύπο για μια δεκαετία, ασχολούμενη κυρίως με θέματα πολιτισμού. Από το 2004 εργάζεται στην τηλεόραση του ΡΙΚ. Μεταξύ άλλων έχει παρουσιάσει τις εκπομπές «Παρασκήνιο» και «Έργα και Ημέρες». Επίσης εργάστηκε για την ετοιμασία και παρουσίαση αφιερωμάτων και ντοκιμαντέρ, πάντα με θέματα που αφορούν στις τέχνες και τον πολιτισμό.

ΠΗΓΗ: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση