ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό φόρεμα, χρυσά σανδάλια και ψάθινη τσάντα
 

H Αθηνά Λοϊζίδου είναι έτοιμη για ένα νέο ξεκίνημα

Την έχουμε γνωρίσει μέσα από τα βιβλία μαγειρικής της και έχει μπει στο σπίτι μας μέσα από την εκπομπή της «Εύκολα & Σπιτικά».

Ειρήνη Χριστοφόρου

Την έχουμε γνωρίσει μέσα από τα βιβλία μαγειρικής της και έχει μπει στο σπίτι μας μέσα από την εκπομπή της «Εύκολα & Σπιτικά». Απλή και αυθεντική, η Αθηνά Λοϊζίδου είναι πλέον έτοιμη για ένα νέο ξεκίνημα, υιοθετώντας τις βασικές αρχές της υγιεινής παραγωγής και έχοντας σεβασμό προς το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα και την οργανική ανάπτυξη των προϊόντων. 

Την Αθηνά τη γνωρίζω τα τελευταία δεκατρία χρόνια, όταν μου ζητήθηκε να αναλάβω την έκδοση του πρώτου βιβλίου μαγειρικής της σε συνεργασία με την SppMedia. Με κέρδισε αμέσως με την προσωπικότητά της και τον υπέροχο χαρακτήρα της. Είναι η γυναίκα που όλα αυτά τα χρόνια έχω για πρότυπό μου και με εμπνέει κυρίως γιατί είναι αυθεντική. Για αμέτρητα πράγματα έχω σηκώσει το τηλέφωνο για να ζητήσω την άποψή της, ακόμη και για τα πιο ασήμαντα. Είναι επίσης η γυναίκα που μύησε εμένα, όπως και τόσες άλλες γυναίκες, στη μαγειρική και με έμαθε όχι απλώς να μαγειρεύω, αλλά να αγαπήσω αυτή την τέχνη.

Αθηνά, φέτος κλείνεις δεκατρία χρόνια, αν δεν κάνω λάθος, ως σεφ, μια γυναίκα που μεταφέρει τις γνώσεις της στη μαγειρική. Πώς ήταν αυτή η διαδρομή μέχρι σήμερα;

Ναι… πέρασε ο καιρός… (χαμογελά με ευχαρίστηση). Ήταν τα πλέον συναρπαστικά χρόνια της ζωής μου και είμαι ευγνώμων στον Θεό γι’ αυτά. Ξέρεις, ξεκίνησε ως ένα «πείραμα» με την SppMedia για να δώσουμε μια πηγή έμπνευσης στις νεαρές κυρίως γυναίκες πώς μπορούν να μαγειρεύουν στο σπίτι τους υγιεινά, εύκολα και γρήγορα. Να έχουν αυτοπεποίθηση στην κουζίνα και να βάζουν την υγεία της οικογένειας πάνω απ’ όλα. Στην πορεία και με την αγάπη του κόσμου το πρότζεκτ εξελίχθηκε σε ολοκληρωμένη πλατφόρμα επικοινωνίας με ιστοσελίδα, τηλεοπτική εκπομπή, σόσιαλ μίντια, βιβλία, περιοδικά. Είμαι περήφανη για την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται από την ομάδα μας.

Με έχει εντυπωσιάσει η νέα σας ιστοσελίδα.

Ναι, ήταν καιρός… Χρειαζόμασταν μια νέα εξελιγμένη πλατφόρμα επικοινωνίας του περιεχομένου μας με τους αναγνώστες και είμαι πολύ χαρούμενη για το αποτέλεσμα. Κυρίως για την ευκολία χρήσης, τη δυνατότητα να φυλάς τις αγαπημένες σου συνταγές στο προφίλ σου για εύκολη πρόσβαση αλλά και τη λειτουργία αλγόριθμου εκμάθησης των ενδιαφερόντων των αναγνωστών μέσω «machine learning» και δημιουργία εξατομικευμένων προτάσεων. Ευχαριστώ το τμήμα R&D της SppMedia, το οποίο είναι κορυφαίο στην Κύπρο σε αυτούς τους τομείς.

Θα έλεγα πως η πανδημία ήρθε να δικαιώσει τη στρατηγική σας για εύκολα και υγιεινά φαγητά στο σπίτι.

Ναι, χωρίς να θέλω να είμαι απόλυτη, το φαγητό της μαμάς είναι πάντα πιο υγιεινό και πιο γευστικό. Ειδικά αν προσέχουμε κάποιες βασικές παραμέτρους στη διαδικασία του μαγειρέματος και στην επιλογή των υλικών. Και όταν αναφέρομαι σε «μαμαδίστικο» φαγητό, εννοώ τη φιλοσοφία του, την κουλτούρα της διαδικασίας μαγειρέματος στο σπίτι, τις μυρωδιές, το μάζεμα γύρω από το τραπέζι όπου βαθαίνουν οι ανθρώπινες σχέσεις. Όλα αυτά είτε είσαι άντρας, γυναίκα, παντρεμένος/η ή όχι, με παιδιά ή χωρίς. Αυτό είναι πολιτισμός κατά την άποψή μου. 

Αυτές τις παραμέτρους του εύκολου και υγιεινού μαγειρέματος όταν τις εξέφραζες πριν δέκα χρόνια, ακουγόσουν αντίθετη με το τότε ρεύμα των γκουρμέ πιάτων. Τώρα είναι η σταθερά. Νιώθεις δικαιωμένη ως η «επαναστάτρια» της κυπριακής μαγειρικής;

Ποτέ δεν ένιωθα «επαναστάτρια». Όμως, πρέπει να σας πω πως στην αρχή ακόμη και φίλες μου ένιωσα να με βλέπουν περίεργα. «Τι πας να κάνεις; Δεν βαριέσαι;» ένιωθα πως έλεγαν από μέσα τους. Ωστόσο, η άμεση αποδοχή από τον απλό κόσμο μάς ώθησε να προχωρήσουμε, να επενδύσουμε ενέργεια και δημιουργικότητα. Ξέρετε, δεν είναι απλό πράγμα αυτό που κάνουμε. Η κάθε συνταγή απαιτεί έρευνα, γράψιμο, έλεγχο αν βγαίνει σωστά, καταμέτρηση θερμίδων, ώρας παρασκευής φωτογράφιση, βιντεοσκόπηση. Κυρίως, όμως, χρειάζεται πολλή έρευνα και προεργασία. Είναι κανονική καθημερινή δουλειά οκταώρου αν θες να βρίσκεσαι στο επίπεδο που είμαστε.

Η εκπομπή στον Alpha καταγράφει σταθερά υψηλές τηλεθεάσεις. Ομολογουμένως είναι υψηλής ποιότητας παραγωγή. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Είμαι στην τηλεόραση με δική μου εκπομπή εδώ και πέντε χρόνια. Νιώθω πως σιγά-σιγά κλείνει αυτός ο κύκλος. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Alpha για τη φιλοξενία. Νιώθω πως χρειάζομαι περισσότερη ελευθερία στη δημιουργικότητά μου πέραν από τα στενά πλαίσια που σου καθορίζει το απαιτητικό κόνσεπτ μιας τηλεοπτικής εκπομπής. Είμαστε έτοιμοι για μια μικρή «επανάσταση», χρησιμοποιώντας δική σου έκφραση. Συζητάμε εδώ και κάποιες βδομάδες με την SppMedia για μια διαφορετική κατεύθυνση. Σύντομα πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι για ανακοινώσεις.

Η παρουσία σου στον Alpha πότε ολοκληρώνεται;

Με βάση το πλάνο μας, την τελευταία Κυριακή του Δεκεμβρίου 2021. 

Πες μας, όμως, λίγα πράγματα για το τι ετοιμάζετε…

Πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να δώσουμε έμφαση στην παραγωγή της πρώτης ύλης. Αυτή η πρώτη ύλη ουσιαστικά καθορίζει κατά ένα μεγάλο μέρος και το επίπεδο της υγείας μας, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και καταναλώνουμε. Μέσα σε αυτό το σκεπτικό θέλω να είμαι πιο ελεύθερη στις συνεργασίες μου με προϊόντα που έχουν βασικές αρχές υγιεινής παραγωγής αλλά και παραγωγούς που σέβονται το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα και την οργανική ανάπτυξη των προϊόντων. Ξέρεις, Ειρήνη μου, η γη δεν είναι δική μας, την έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και οφείλουμε να την παραδώσουμε καλύτερη απ’ ό,τι την παραλάβαμε. Αυτό δεν είναι κλισέ, είναι η πραγματικότητα. Αυτά που συμβαίνουν με την κλιματική αλλαγή μάς αφορούν όλους και με έχουν σοκάρει.

Στην Κύπρο πώς νομίζεις ότι τα πάμε σε αυτόν τον τομέα;

Έχουμε πρόβλημα! Είμαστε μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων, αντιβιοτικών στα ζώα και λιπασμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποια από αυτά είναι απαγορευμένα από την ΕΕ. Γι’ αυτό και στην χώρα μας έχουμε αυξημένα κρούσματα καρκίνου όλων των ειδών. Από την άλλη βλέπω σιγά-σιγά τον κόσμο και τους παραγωγούς να ευαισθητοποιούνται και νέα βιολογικά start-ups παραγωγής και μεταποίησης να παρουσιάζονται. Αυτό είναι το ευχάριστο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, εξήγγειλαν ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, το λεγόμενο «Farm to fork». Θέλω να στηρίξω αυτό το πρόγραμμα και είχα ήδη μια συνάντηση με την κ. Κυριακίδου και έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεσή της. Θέλω να στηρίξω όσο μπορώ με τις μικρές μου δυνάμεις αυτές τις προσπάθειες.

Σε βλέπω και σε χαίρομαι, μεγαλώνεις όμορφα και σφύζεις από ζωή. Πώς τα καταφέρνεις όσο μεγαλώνεις να γίνεσαι πιο όμορφη;

(Γελά) Δεν πιστεύω πως ισχύουν όπως τα λες αλλά σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Όμως, νιώθω υπέροχα μεγαλώνοντας. Προσέχω πολύ τι τρώω, έχω μειώσει στο ελάχιστο το αλκοόλ, τηρώ αυστηρά το πρόγραμμα διατροφής και άσκησής μου. Αυτό μου ανεβάζει και την ψυχολογία, να νιώθω όμορφα με το σώμα μου, με τα ρούχα μου, και λειτουργεί ως αλυσίδα.

Η σχέση σου με τον πλαστικό;

Πριν πολλά χρόνια έκανα μια μικρή διόρθωση στο βλέφαρο, για να διορθώσω ένα πρόβλημα που είχα νεαρή. Από τότε δεν έχω κάνει άλλη αισθητική επέμβαση. Εδώ και καιρό, κάνω απλώς συντήρηση του δέρματος στην αισθητικό και καλή μου φίλη, Ελένη Χαραλάμπους, την οποία εμπιστεύομαι για την υγεία του δέρματός μου. Δεν είμαι ενάντια στους πλαστικούς. Τουναντίον, μια γυναίκα πρέπει να μεγαλώνει με αυτοπεποίθηση, όμως νιώθω πως με τη φυσική διατροφή, την τακτική άσκηση όπως ένα γρήγορο περπάτημα, μια απλή αλλά σωστή περιποίηση του δέρματος αλλά και υγιή τρόπο ζωής όλοι μπορούμε να  νιώθουμε καλά με τον αυτό μας.

Είσαι ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα πρόσωπα στην Κύπρο. Πώς το εισπράττεις αυτό;

Μόνο θετικά! Στην καθημερινότητά μου ο κόσμος μού δείχνει την αγάπη του, μου ζητά να του λύσω απορίες όπου και να βρισκόμαστε, στο σουπερμάρκετ, στο κομμωτήριο, στο βενζινάδικο, στο εστιατόριο, και μου εκφράζει -πολλές φορές καθ’ υπερβολήν- τη σημασία αυτού που κάνουμε.   

Ένα ευτράπελο;

Δεν είναι ευτράπελο, αλλά με συγκίνησε… Καθόμουν πριν λίγες βδομάδες και έτρωγα μόνη σε μια γνωστή σουβλακερί στο Κολωνάκι και ξαφνικά μια κυρία από τον απέναντι δρόμο άρχισε να φωνάζει το όνομά μου. Στην αρχή θεώρησα πως ήταν για άλλη Αθηνά, όμως η κυρία ήταν φαν των εκπομπών μας, οι οποίες μεταδίδονται και στην Ελλάδα μέσω των συνδρομητικών καναλιών του MAD TV.

Αθηνά μου, δεν υπερβάλλω πως για πολλές από εμάς είσαι πρότυπο γυναίκας, που συνδυάζει δραστηριότητα, επαγγελματισμό, ομορφιά, υγεία και μεταδοτικότητα. Εμένα στην πανδημία με ώθησες να μπω στην κουζίνα και πλέον… δεν βγαίνω! Προηγουμένως δεν ήξερα να βράζω ούτε αβγό. Σε ευχαριστούμε γι’ αυτό!

(Χαμογελά) Αυτό με τιμά. Ελπίζω να συνεχίσω να είμαι

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση