ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φαρδύ πουκαμισο, αθλητικό κολάν και sneakers
 

Ελένη Τιγγιρίδου: Πώς να κάνεις τους τέλειους κοιλιακούς

Η Ελένη Τιγγιρίδου μάς μυεί στον κόσμο του indoor cycling

Πάρις Δημητριάδης

Πέρα από τα παραδοσιακά και old-school «σιδεράδικα», τα γυμναστήρια - υπερπαραγωγές και τα κροσφιτάδικα που μάλλον θεωρούνται… «old news», στον ευρύτερο χώρο του fitness τα τελευταία χρόνια ανθούν τα λεγόμενα boutique στούντιο, που είθισται να εξειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο είδος γυμναστικής και να κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φανς.

Τα πλεονεκτήματα εκγύμνασης σε ένα τέτοιου τύπου στούντιο, προφανή: Αμεσότητα, οικειότητα, οικογενειακό περιβάλλον και καλύτερη και πιο προσωπική επαφή με τους trainers. Ταυτοχρόνως, μία μοντέρνα και σύγχρονη, minimal συνήθως εσωτερική διακόσμηση χαρακτηρίζει συνήθως αυτά τα μπουτίκ στούντιο, η οποία ευλόγως θεωρείται πολύ βοηθητική για feel good διάθεση και ευκολότερη επίτευξη του απώτερου στόχου.

Το power cycling ή indoor cycling ονομάζεται η ποδηλασία εσωτερικού χώρου σε στατικό ποδήλατο με τη συνοδεία μουσικής. Η ονομασία spinning είναι αρκετά διαδεδομένη και προέρχεται από την ομώνυμη εταιρεία που κατασκευάζει στατικά ποδήλατα για power cycling.

Ως άθλημα έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1980 στην Αμερική και πολύ γρήγορα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Στην Κύπρο άρχισε να διαδίδεται στις αρχές της νέας χιλιετίας, αλλά η μεγάλη άνθηση σίγουρα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Στις μέρες μας, η τεχνολογία γύρω από τα ποδήλατα που χρησιμοποιούνται σε ένα μάθημα spinning έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και όπως καταδεικνύει σωρεία επιστημονικών ερευνών, το spinning αποτελεί πλέον τον βασιλιά των αερόβιων και αναερόβιων προπονήσεων.

Ίσως η σημαντικότερη παράμετρος που έχει διαδραματίσει ρόλο ώστε το spinning να γίνει τόσο δημοφιλές είναι οι διασκεδαστικές του ιδιότητες. Αναντίρρητα, η μουσικοχορευτική διάθεση, οι ανηφόρες, τα σπριντ και οι ορθοπεταλιές βγάζουν σε όλους το παιδί από μέσα τους και δίνουν εύκολα το πολυπόθητο κίνητρο που συνήθως όλοι ψάχνουμε για να αφοσιωθούμε σε ένα είδος γυμναστικής.

Σε μια πολύ βολική και προνομιακή τοποθεσία στο κέντρο της Λευκωσίας λειτουργεί την τελευταία διετία ένα στούντιο - πρότυπο: Tο εντυπωσιακό T-CYCLE της Ελένης Τιγγιρίδου, το οποίο μάλλον όχι συμπτωματικά είναι καθημερινά γεμάτο κόσμο. Με απίθανη διακόσμηση, εξαιρετικά εμπνευστικό δωμάτιο για άσκηση με neon lights και καταπληκτικές, ανεβαστικές μουσικές επιλογές και πεντακάθαρα αποδυτήρια, μπάνια και τουαλέτες για να μπορείς να φεύγεις από τον χώρο ολοκληρωμένος και κυριολεκτικά έτοιμος για όλα, το T-CYCLE είναι σίγουρα η ιδανική επιλογή για όλους όσοι προσελκύονται από την ιδέα.

Αφού δοκιμάσαμε ένα μάθημα με τον φανταστικό χορευτή και aerialist Μάριο Χαραλάμπους, ο οποίος δίνει κυριολεκτικά ρέστα κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης, με φιγούρες και χορευτικά κατά τη διάρκεια του μαθήματος που προσωπικά πρώτη φορά συνάντησα σε μάθημα γυμναστικής, μιλήσαμε λίγο μαζί με την Ελένη Τιγγιρίδου για το background στόρι της δημιουργίας του στούντιο, καθώς και για τα ευρύτερα πλεονεκτήματα του group spinning.

 Είναι το group spinning η πιο hot νέα τάση της εποχής μας στο fitness;
Είναι πραγματικότητα πως τo spinning γενικώς υπάρχει πολλά χρόνια στον χώρο του fitness, το T-CYCLE ωστόσο θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα στούντιο που φέρνει κάτι καινούριο στην πόλη, τόσο ως χώρος όσο και κυρίως για τον τρόπο εκγύμνασης που προωθούμε, καθώς δεν πρόκειται μόνο για cardio, αλλά για ένα full body workout που πραγματοποιείται σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Ποια τα σημαντικότερα οφέλη στην υγεία μας από το indoor cycling; Γυμνάζονται όλοι οι μύες;
Εκτός από μια απίθανη αερόβια άσκηση, το indoor cycling δυναμώνει την καρδιά και στοχεύει στην ενδυνάμωση όλων των μυών του σώματος. Συγκεκριμένα, με τα προγράμματα που εμείς χρησιμοποιούμε στο T-CYCLE δίνεται έμφαση στα πόδια, τους γλουτούς και τους κοιλιακούς και στην ευρύτερη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέραν από το fitness κομμάτι, πολλοί πελάτες μας αναφέρονται και στην ψυχολογική τους τόνωση από τα προγράμματα, αφού μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο έχουν τη δυνατότητα να εκτονωθούν και να αφιερώσουν μια ώρα αποκλειστικά στον εαυτό τους. Είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε χαρούμενες ορμόνες!

Πότε δημιουργήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του T CYCLE και πότε έγινε πράξη;
Έχω ζήσει για επτά χρόνια στη Βιέννη όπου πήγαινα σε τακτική βάση στο λεγόμενο Supercycle Vienna. Εκεί ήταν που άρχισα να συνειδητοποιώ ότι η καλύτερη ώρα της ημέρας μου ήταν όταν βρισκόμουν σε εκείνο το υπέροχο στούντιο. Λόγω εκείνης της εκγύμνασης απέκτησα την καλύτερη φυσική κατάσταση που είχα ποτέ και δεν άργησα να συνειδητοποιήσω ότι ήθελα να ασχοληθώ και επαγγελματικά με το κομμάτι αυτό! Έτσι λοιπόν το αποφάσισα. Μετά από επτά χρόνια προσωπικής μου εμπειρίας στη Βιέννη γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξω κάτι αντίστοιχο στη Λευκωσία και δημιουργήθηκε το T-CYCLE!

Γιατί κανείς να προτιμήσει ένα boutique cycling studio από μια Les Mills τάξη σε ένα μεγάλο γυμναστήριο;
Πιστεύω πως αυτό είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής και προτίμησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως και τα δύο μπορούν να αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικά, αρκεί να επιδείξεις την απαραίτητη αφοσίωση και συνέπεια.

Το εξαιρετικό interior design του στούντιό σας πώς προέκυψε;

Αυτό οφείλεται στον παιδικό, κολλητό μου φίλο Ανδρέα Τέρλα, ο οποίος είναι διακοσμητής εσωτερικού χώρου και είχε αναλάβει εξολοκλήρου το interior design του στούντιο, όσο εγώ ζούσα ακόμη στο εξωτερικό. Αυτό που ουσιαστικά θέλαμε ήταν ένα καθαρό, φρέσκο χώρο που να καταλήγει στο σκοτεινό δωμάτιο where the magic happens!

Σε ποιους απευθύνεστε; Είναι η παχυσαρκία, η ηλικία ή θέματα υγείας αποθαρρυντικός παράγοντας;
Ως βασική αρχή σίγουρα λέμε ότι το indoor cycling απευθύνεται στους πάντες ανεξαρτήτως επιπέδου της άσκησης. Κατ’ ακρίβειαν, είναι ένα είδος γυμναστικής που μπορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση τόσο αντρών όσο και γυναικών σε πολύ μικρό κιόλας χρονικό διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά, πάντοτε προτρέπουμε τους πελάτες μας εάν έχουν κάποιο θέμα με την υγεία τους να παίρνουν έγκριση από τον προσωπικό τους γιατρό και φυσικά να μας ενημερώνουν και εμάς από πριν.

Ειδική αναφορά χρήζει και για τα ποδήλατα που χρησιμοποιούνται στο spinning, αφού πρέπει να έχουν ειδικό σχεδιασμό με μια συνήθως ρόδα, η οποία συνδέεται με το πετάλι και με μια λαβή που ρυθμίζει τη δυσκολία πέδησης. Τα εξελιγμένα «Στατικά Ποδήλατα Γυμναστικής», όπως αυτά που υπάρχουν στο T-CYCLE έχουν και μικρές οθόνες που απεικονίζουν μετρήσεις που καταγράφουν τη δύναμη, τα συνολικά χιλιόμετρα, τη δυσκολία πέδησης, την ταχύτητα, τον ρυθμό και τις θερμίδες που κατά προσέγγιση καταναλώνονται.

Γενικά οφέλη από το spinning

α) Είναι ο τέλειος τρόπος για να κάψετε λίπος

Ναι, το spinning είναι ένας από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους για να κάψετε λίπος από την κοιλιά, ενώ παράλληλα γυμνάζει χέρια και πόδια, βοηθώντας στη γράμμωση του σώματος. Όσον αφορά στις θερμίδες, βοηθά στην απώλεια 500 ώς 700 θερμίδων σε κάθε συνεδρία.

β) Γυμνάζει τους κοιλιακούς

Η επίπεδη γραμμωμένη κοιλιά είναι κοινός στόχος για όλους μας και το spinning θεωρείται ιδανικός και σχετικά γρήγορος τρόπος να την αποκτήσεις. Αρκεί την ώρα της άσκησης να παραμείνεις συγκεντρωμένος και να διατηρείς τους μύες της κοιλιάς σφιγμένους!

γ) Βοηθά πολύ την καρδιά!

Πολλές ασκήσεις κάνουν καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα και δυναμώνουν την καρδιά, ωστόσο το spinning το κάνει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η καρδιά δουλεύει πολύ κατά τη γυμναστική, δυναμώνει και μειώνονται οι πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις στο μέλλον.

δ) Συνδυάζει αεροβική με αναερόβια

Οι συνεδρίες spinning συνδυάζουν δύο τύπους γυμναστική, την αερόβια και την αναερόβια! Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις αλλαγές του ρυθμού που γίνονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης που είναι ευεργετικός για την καρδιά μας.

ε) Βοηθάει τη στάση του σώματος

Με την πειθαρχία που απαιτεί το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής γυμνάζονται οι μύες των ποδιών και αποκτούμε την πολυπόθητη γράμμωση. Παράλληλα, δυναμώνει και η πλάτη και βελτιώνεται γενικά η όλη στάση του σώματος.

στ) Βοηθάει τη μείωση του άγχους

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, χάρη στη δυνατή μουσική και την προσπάθεια που καταβάλλουμε, το μυαλό μας μένει απασχολημένο και ξεχνάμε τις καθημερινές μας έγνοιες. Επιπλέον, μετά από την κουραστική προπόνηση κοιμόμαστε καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ξεκουραστούμε! Τέλος, με το spinning απελευθερώνονται ενδορφίνες, γνωστές και ως οι ορμόνες της ευτυχίας!

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση