ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: maxi leather φούστα, polo top και kitty heels
 

Πώς τα ιντερνετικά βιντεάκια της πεθεράς στην καραντίνα έγιναν τηλεοπτική σειρά;

Η πεθερά δεν θα ήταν κωμική αν δεν ήταν τόσο ακραία

Πώς τα ιντερνετικά βιντεάκια της καραντίνας έγιναν τηλεοπτική σειρά; Η ίδια πώς αισθάνεται που βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο, αλλά και μπροστά από τις κάμερες; Πώς γράφει την "Πεθερά", πόσο θα ήθελε να την κάνει ακόμα και τι πλάνα έχει απ' εδώ και πέρα; Η Έλενα Γαλαταριώτη μάς απάντησε σ' αυτά τα ερωτήματα και σε άλλα τόσα.

 Πώς η «χαροκαμένη πεθερά» του YouTube έγινε σειρά στην τηλεόραση;
Mετά από τη μεγάλη ανταπόκριση στην περίοδο της καραντίνας και μετά, δέχθηκα διάφορες προτάσεις – για συγγραφή θεατρικής κωμωδίας, κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, συγγραφή βιβλίου, τηλεοπτική σειρά με θέμα την «Πεθερά». Από αυτές είπα «ναι» στη συγγραφή βιβλίου και στην τηλεοπτική σειρά. Θεωρώ πως η καλύτερη και πιο επαγγελματική πρόταση που είχα ήρθε από την Galinis Productions. Μου ζητήθηκε να αναλάβω πλήρως το σενάριο και ταυτόχρονα μου δόθηκε η καλλιτεχνική ελευθερία να δημιουργήσω. Η Galinis Productions με εμπιστεύτηκε ουσιαστικά να μεταφέρω την «Πεθερά» αυτούσια - όπως εγώ την είχα ήδη «γεννήσει» μέσα στο μυαλό μου και στα βιντεάκια μου. 

Με το γράψιμο έχεις εμπειρία – έχεις γράψει τρία βιβλία μέχρι στιγμής. Πώς ένιωσες για την προοπτική συγγραφής σεναρίου;
Είχα πλήρη επίγνωση του βάρους που θα επωμιζόμουν. Η ειρωνεία είναι ότι μια από τις αρχικές κριτικές που είχαν γραφτεί για ένα βιβλίο μου – ήταν στην ελληνική εφημερίδα «Το Βήμα» – με προέτρεπε να προσπαθήσω να ασχοληθώ με το σενάριο, λόγω… της χρήσης πολλών διαλόγων στο συγκεκριμένο βιβλίο. Ε, να που τελικά έγινε κι αυτό!

Έχεις κάποια βοήθεια τώρα που γράφεις τηλεοπτικό σενάριο; Ποιοι είναι οι στενότεροί σου συνεργάτες σε αυτό το πρότζεκτ;
Το σενάριο είναι εξολοκλήρου δική μου ευθύνη, όμως συνεργάζομαι με τον Δημήτρη Τοκαρή, αφού πρόκειται για άνθρωπο με τεράστια εμπειρία στον χώρο. Λόγω του υπόβαθρού μου ως συγγραφέως με καθόλου εμπειρία στην τηλεοπτική συνεριογραφία, ο Δημήτρης είναι ενας σπουδαίος καθοδηγητής. Ο Πάρις Προκοπίου, ο σκηνοθέτης της σειράς, είναι επίσης εκ των στενότερών μου συνεργατών και συμβούλων. Θεωρώ ότι είμαι πάρα πολύ τυχερή, αφού όλη η ομάδα έδεσε υπέροχα και έχω την πλήρη στήριξη και καθοδήγηση όλων. Οφείλω όμως να αναφέρω και τον ίδιο τον Νίκο Γαλήνη, ο οποίος από την αρχή πίστεψε στο όλο εγχείρημα και χωρίς τη δική του διαρκή καθοδήγηση και στήριξή του, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό. 

Φυσικά, δεν γράφεις μόνο την πεθερά – την παίζεις κιόλας! Με την υποκριτική πώς νιώθεις; Πώς αισθάνεσαι μπροστά στις κάμερες;
Κατ’ αρχάς, δεν θεωρώ τον εαυτό μου ηθοποιό. Είμαι άνθρωπος της «μοναχικής γραφής» και δε σου κρύβω ότι η προβολή με αποσυντονίζει λίγο. Αν όμως κάτι έμαθα απ’ αυτό το εγχείρημα είναι να μην «υπολογίζω» τις κάμερες. Όταν πηγαίνω στο γύρισμα, τις αγνοώ παντελώς. Ξέρεις, η κάμερα είναι μεγάλο βάρος για έναν άνθρωπο και εάν καταφέρεις να αγνοήσεις την ύπαρξή της, τότε αισθάνεσαι ελεύθερος.

Και η συνεργασία με τους υπόλοιπους ηθοποιούς της σειράς πώς είναι;
Εξαιρετική! Και νομίζω αυτό το θετικό κλίμα φαίνεται και στην οθόνη. Θεωρώ τον εαυτό μου απίστευτα τυχερό, που συνεργάζομαι με όλους αυτούς τους ηθοποιούς, οι οποίοι είναι πάνω απ’ όλα άνθρωποι και μετά καλλιτέχνες.

Τι είδους σχόλια παίρνεις για τη σειρά; Διαφέρουν από τα σχόλια που έπαιρνες τότε στην καραντίνα με τα βιντεάκια στο youtube;
Η τηλεοπτική σειρά αγαπήθηκε πολύ και το λέω με κάθε ταπεινότητα και επίγνωση της πορείας μας. Τα σχόλια που έπαιρνα τότε στην καραντίνα με τα βιντεάκια είναι μια μεγάλη πονεμένη ιστορία, που θεωρώ ότι την γνωρίζει όλη η Κύπρος πλέον. Δέχθηκα πολλές ακραίες αντιδράσεις, ειδικά στην αρχή, όταν αρκετός κόσμος δεν κατανοούσε ότι ήταν σάτιρα και όχι πραγματικότητα. Νομίζω όμως ότι όλες αυτές οι αντιδράσεις ήταν η επιτυχία της «Πεθεράς». Όπως λένε και οι Αμερικάνοι «There is no negative publicity».

Πάντως, τα νούμερα τηλεθέασης είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικά…
Δεν κρίνω τη σειρά μας από τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης και ειλικρινά δεν θεωρώ ότι είναι επιτυχημένη λόγω των αριθμών. Για μένα είναι απλά αριθμοί. Για μένα η επιτυχία της σειράς είναι τα μηνύματα που παίρνω από τον κόσμο που την παρακολουθεί. Μετρώ την επιτυχία από τα πολλά «ευχαριστώ που μ’ έκανες και γέλασα» κι όχι από τα νούμερα τηλεθέασης. Αν γαλήνεψα την ψυχή κάποιων ανθρώπων που μας παρακολούθησαν, αυτό είναι επιτυχία για μένα. Ξέρεις, πάντα λέω ότι το μόνο που θέλω να κάνω ως δημιουργός είναι να ζωγραφίζω έναν άσπρο κύκλο στους μαύρους ουρανούς μας. Και το εννοώ. Αν το καταφέρω αυτό, τότε πέτυχα! Μπορεί κάποια πράγματα από την «Πεθερά» (την ιντερνετική και την τηλεοπτική) να φαίνονται παρατραβηγμένα, όμως δεν απέχουν και πολύ από την κυπριακή πραγματικότητά μας.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να διατηρείς τις ισορροπίες και να μην κάνεις μια πεθερά «καρικατούρα»;
Κοίτα, η Φρόσω Τσάππα είναι ακραία ως προσωπικότητα. Εγώ την έφτιαξα ακραία, για να προκαλεί κωμικότητα με τις αντιδράσεις της, οι οποίες φτάνουν στα όρια του παραλογισμού, λόγω της απόλυτης συναισθηματικής εξάρτησης από τον γιο της. Εντούτοις, αν αναλύσουμε τη «μάνα» από Φροϋδικής άποψης, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στη ζωή ενός ανθρώπου. Η Κύπρια μάνα αγαπάει πολύ και κυρίως το εκφράζει - τόσο με λόγια όσο και με πράξεις. Το νόστιμο φαΐ που θα φτιάξει είναι αγάπη, τα καθαρά ρούχα είναι αγάπη, το «φόρησ’ το τρικό σου, εν κρυάδα» είναι αγάπη… Τώρα, το πόσο εύκολο είναι να γίνει η «Πεθερά» καρικατούρα, αυτό εναπόκειται σε πολλούς παράγοντες. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για μια αμιγώς κωμική σειρά, η οποία θεωρώ πως είναι αυτονόητο να εμπεριέχει το στοιχείο της υπερβολής, αλλιώς θα ήταν μια κοινωνική σειρά.

Πιστεύεις ότι πλέον έχεις βρει το «κάλεσμά» σου; Ήσουν για πολλά χρόνια τραπεζικός, τα παράτησες, έγραψες βιβλία. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε σε μια τόσο δραστική αλλαγή;
Είμαι ανήσυχο πνεύμα. Έχω σπουδάσει Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, έχω δίπλωμα Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας, γράφω βιβλία, κάνω ξεναγήσεις, δούλεψα 20 χρόνια ως τραπεζικός και τώρα γράφω σενάρια. Οι δραστικές αλλαγές είναι μέρος της ζωής μου, είναι κομμάτι από εμένα. Ποτέ δεν επαναπαύομαι. Όμως, προσωπικά δεν θεωρώ ότι βρήκα το κάλεσμά μου και αυτό είναι, τέλος - επαναπαύτηκα σ’ αυτό. Το γράψιμο, όμως, οποιασδήποτε μορφής είναι όλη μου η ζωή! Ασχολούμαι με τη συγγραφή από τα έξι μου. Η τηλεόραση, για μένα, είναι μια παρένθεση στη ζωή μου. Είναι ένα συν στο βιογραφικό της ζωής μου, τίποτε άλλο. Δεν είμαι και ούτε θα γίνω ποτέ επαγγελματίας ηθοποιός. Όταν τελειώσει όλο αυτό με την «Πεθερά», θα επιστρέψω πίσω στη βεράντα του σπιτιού μου, θα ξανανοίξω τον υπολογιστή μου και θα χαθώ και πάλι στους ήρωες των βιβλίων μου ή σε καινούρια σενάρια.

Δεν θα ήθελες να παραμείνεις στην τηλεόραση; Δεν θα ήθελες να γράψεις κι άλλα σενάρια – ενδεχομένως να μεταφέρεις στην τηλεόραση ένα από τα βιβλία σου;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν συζητήσεις για μεταφορά ενός από τα βιβλία μου στην τηλεόραση. Συγκεκριμένα το δεύτερο βιβλίο μου «Για τα μάτια μιας γυναίκας», που συνδυάζει δράμα εποχής και σύγχρονων κοινωνικών στοιχείων. Οψόμεθα!

Πώς είναι η Έλενα στην κανονική της ζωή; Γιατί ξέρουμε πως πεθερά δεν είσαι!
Είμαι μια φυσιολογική γυναίκα. Με δυο παιδιά, σύζυγο, σπίτι, συγγενείς και φίλους, κοινωνική ζωή. 

Πώς θα είσαι όταν γίνεις πεθερά;
Μακάρι να ΄ξερα. (γελά)

Πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά σου από τότε που μπήκες ενεργά στην τηλεόραση;
Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, γιατί εγώ δεν άφησα τίποτα να αλλάξει. Η τηλεόραση για μένα είναι ένα μέσο προβολής της δουλειάς μου, όπως είναι τα ράφια που πωλούνται τα βιβλία μου, τίποτ’ άλλο. Δεν απαξιώ την τηλεόραση, αλλά ούτε την μυθοποιώ, ως το Α και το Ω της ζωής μου.

Πότε ολοκληρώνονται τα γυρίσματα της σειράς; Τι πλάνα έχεις για το μετά;
Τα γυρίσματα τελειώνουν οσονούπω. Όσον αφορά στο μετά, πρέπει να τιμήσω τη συμφωνία που έχω με τον εκδοτικό μου οίκο για την έκδοση ενός νέου βιβλίου μου και μετά… Ίδωμεν.

Υπάρχουν σκέψεις για δεύτερη σεζόν της «Πεθεράς»;
Δεν γνωρίζω τα σχέδια του Σίγμα. H αρχική συμφωνία μας ήταν 15 επεισόδια, κάτι που θα τιμήσω ώς το έπακρον. Αν υποβληθεί κάποια νέα πρόταση, είτε από το Σίγμα είτε από άλλο σταθμό, αυτό είναι καθαρά θέμα της εταιρείας παραγωγής που έχει και τα δικαιώματα της σειράς. Εγώ από την πλευρά μου θα συνεχίσω να υπηρετώ το σενάριό μου με το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη. Αυτό είναι το δικό μου καθήκον.

Η πανδημία, η καραντίνα αποτέλεσαν για σένα αφορμή για να αλλάξει δραστικά η ζωή σου. Τι σου έμαθε αυτή η χρονιά;
Σε όλους μας πρέπει να μαθαίνει κάτι μια χρονιά που φεύγει, γιατί απλούστατα κλείνει ένας κύκλος. Πάντα κάνω ένα μικρό απολογισμό για όλα. Πετάω τα αρνητικά, κρατάω τα θετικά. Αυτή η χρονιά μ’ εχει μάθει να πιστεύω στο απροσδόκητο και έχει ανταμείψει την επιμονή μου για υλοποίηση του ονείρου μου και των στόχων μου. Υπάρχει ένας στίχος ενός τραγουδιού που έγραψε ο Γιώργος Θεοφάνους, που λεει «τα πιο ωραία πράγματα έρχονται εκεί που δεν τα περιμένεις». Ε λοιπόν, αυτό ήταν για μένα αυτή η χρονιά.

Και πώς θα ήθελες να είναι το 2021;
Ευτυχισμένο!

Πηγή: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Αυθεντική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Έλενα Λυσάνδρου μάς μυεί στον δικό της κόσμο – ψηφιακό ...
Δέσποινα Άσπρου
 |  INTERVIEWS