ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό φόρεμα, χρυσά σανδάλια και ψάθινη τσάντα
 

Cat Von K: Όσα θα ήθελες να ξέρεις για την... βασίλισσα του κυπριακού YouTube

«Ακόμη και μέσω μιας ηλεκτρονικής οθόνης είμαι διαφανής»

Ειρήνη Χριστοφόρου

Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για τη δημιουργικότητα της νέας γενιάς χωρίς να αναφερθούμε στην Cat Von K. Η Κύπρια YouTuber έχει καταφέρει να κερδίσει σχεδόν μια ολόκληρη γενιά νέων που ζητούν αυθεντικότητα και ψυχαγωγία και με την πρώτη ματιά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Είναι αυθόρμητη, γεμάτη ενέργεια, πάντα με ένα χαμόγελο και μια αβίαστη ευγένεια που σου φτιάχνει τη μέρα. Με 470 χιλιάδες συνδρομητές στο κανάλι της στο YouTube και 187 χιλιάδες ακολούθους στο Instagram, έχει βρει τη συνταγή της επιτυχίας και αυτή τελικά είναι το να είσαι o εαυτός σου. Αυτή είναι η Cat Von K και παρόλο που, όπως λέει, νιώθει άβολα με τον τίτλο, είναι η βασίλισσα του κυπριακού YouTube.

Θέλω να μου πεις πώς ξεκίνησαν όλα.

Όλα ξεκίνησαν ένα κρύο βράδυ Χριστουγέννων... Πλάκα κάνω, όλα ξεκίνησαν το 2015! Ήταν καλοκαίρι και ήθελα να κάνω αυτό που ονομάζουμε vlog, δηλαδή να τραβήξω με την κάμερα την καθημερινότητα του φίλου μου και εμένα αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Ο φίλος μου ήταν ήδη στο YouTube, απλώς δεν μοιραζόταν κάτι από την καθημερινότητά του, έτσι είπα να το κάνω εγώ!

Πώς νιώθεις που είσαι η βασίλισσα του κυπριακού YouTube, με τετρακόσιες εβδομήντα χιλιάδες subscribers και εκατό ογδόντα οκτώ χιλιάδες ακολούθους στο Instagram;

Πραγματικά νιώθω λίγο άβολα όταν ακούω να με αποκαλούν «βασίλισσα του YouTube» γιατί εγώ δεν νιώθω έτσι. Ναι, υπάρχουν τα νούμερα που δείχνουν ότι είμαι «ψηλά» στατιστικά, αλλά δεν πιστεύω πως δίνω την απαιτούμενη σημασία στο YouTube και στο Instagram για να θεωρούμαι κάτι διαφορετικό από κάποιον άλλο. Υπάρχουν κανάλια με λιγότερους subscribers και πραγματικά θαυμάζω τη δουλειά τους! Είναι νούμερα τα οποία δεν θα έπρεπε να μας ορίζουν.

Ήταν η επιτυχία κάτι που επιδίωξες ή το άφησες στην τύχη;

Είναι και τα δύο μαζί, παίζει τεράστιο ρόλο η τύχη, ο χρόνος και ο τόπος. Δηλαδή, αν ξεκινούσα πέντε με έξι χρόνια μετά, σε άλλο περιβάλλον στην Ολλανδία για παράδειγμα, τότε ίσως να μην ήταν η δουλειά μου αυτό σήμερα. Ναι, εν μέρει οφείλεται και στην προσωπικότητα και το πείσμα μου, αλλά δεν θα έλεγα πως ό,τι έκανα το έκανα μόνη μου, και αυτό πάντα θα το έχω υπ’ όψιν μου!

Ένα μεγάλο μέρος του fan club σου αποτελείται από νέους της Generation Z. Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;

Είναι η πιο cool γενιά οι Gen Z (γέλια)! Καλά, εγώ δεν είμαι Gen Z για ένα χρόνο τώρα (γέλια)! Το μόνο που με φοβίζει λίγο στους Gen Z, αν μπορώ να πω χωρίς να βάζω μια ολόκληρη γενιά στο ίδιο καζάνι, είναι ότι βλέπω να μην έχουν κάποια όρια και ίσως κάποιες αξίες που ήταν πιο ισχυρές για εμάς πριν την τεχνολογία.

 

Έχεις ξεχωρίσει κάποιον από αυτή τη γενιά και γιατί;

Μιλάς γενικά για κάποια γενιά, δηλαδή Boomers, Millennials και Gen Z (σύντομα θα μιλάμε και για τους Gen Alpha 2010+) ή ειδικά για τους Gen Z; Ξεχώρισα τη διαφορά στην ανατροφή μου. Δηλαδή μέχρι τα δεκαπέντε με δεκαέξι η ζωή μου ήταν πιο φυσική, αληθινή, κοινωνική, ενώ οι Gen Z δεν το έχουν αυτό τόσο, αφού η τεχνολογία είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Ποια είναι η σχέση σου με το fan club σου;

Η καλύτερη! Σιγά-σιγά μαθαίνω και τα ονόματα των πιστών υποστηρικτών, για τους οποίους ήμουν και πάντα θα είμαι ευγνώμων! Πραγματικά υπάρχουν μέρες που κάθομαι και σκέφτομαι αυτό που συμβαίνει και συγκινούμαι.

Γιατί κάποιος να θέλει να σε ακολουθήσει; Τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι του προσφέρεις;

Καλή ερώτηση. Αν κάποιος με ακολουθήσει, θα βλέπει μόνο αληθινές συζητήσεις, μόνο αληθινούς προβληματισμούς για την καθημερινότητα και ελπίζω με αυτόν τον τρόπο να προσφέρω σε κάποιον μια «φιλία» και να ξέρει πως δεν είναι ο μόνος ή η μόνη που σκέφτεται έτσι, γιατί -πίστεψέ με- ζω τα ίδια προβλήματα στην καθημερινότητά μου. Ενημερώνω για καθετί που ανακαλύπτω και ας νιώθω πως το ανακάλυψα αργά γιατί θέλω να μοιράζομαι τις γνώσεις μου.

Με σχεδόν μισό εκατομμύριο ακολούθους έχεις νιώσει ποτέ ότι πιέζεσαι; Ότι έχεις φτάσει στα όριά σου;

Δυστυχώς, αν όλοι λέμε τις σκέψεις μας, μπορεί να επηρεάσουμε κάποιον αλλά να μην ξέρουμε πως εμείς ευθυνόμαστε για την επιρροή αυτή, και αυτό είναι επικίνδυνο

Ναι, το ένιωσα αλλά όχι τόσο από το YouTube όσο από τον χρόνο! Με δυσκολεύει τόσο πολύ πλέον να σπουδάζω και να ασχολούμαι με το YouTube ταυτόχρονα. Ανυπομονώ να τελειώσω τις σπουδές μου επιτέλους και να ασχοληθώ 100% με αυτό που τόσο με γεμίζει.

Σπουδάζεις;

Ναι, αυτοαποκαλούμαι αιώνια φοιτήτρια (γέλια). Αυτή τη στιγμή σπουδάζω Web and Smart Systems - Computer Science στο Frederick, κάτι πολύ διαφορετικό από το προπτυχιακό μου. Μου αρέσει πολύ να μαθαίνω καινούργια πράγματα, θέλω να έχω γνώσεις σε όσα πιο πολλά μπορώ! Το μόνο που θέλω είναι να μην έχω εξετάσεις (γέλια)!

Ένιωσες ποτέ πως πρέπει να είσαι σωστό πρότυπο γιατί έχεις ευθύνη απέναντί τους;

Ναι, ειδικά σήμερα! Δεν είμαι ειδική σε θέματα της πανδημίας, έτσι για εμένα το πιο σωστό ήταν να μην επηρεάσω κανέναν με τη δική μου προσωπική επιλογή. Δεν θεωρώ πως είναι σωστό ένας influencer να επηρεάσει έστω και έναν ακόλουθό του ώστε να πάρει μια απόφαση που αφορά το άτομο και μόνο. Είναι θέματα πολύ λεπτά και πρέπει να βάζουμε όρια στους influencers σε συγκεκριμένα θέματα. Δυστυχώς, αν όλοι λέμε τις σκέψεις μας, μπορεί να επηρεάσουμε κάποιον αλλά να μην ξέρουμε πως εμείς ευθυνόμαστε για την επιρροή αυτή, και αυτό είναι επικίνδυνο.

Σου ζητάνε καθόλου τη βοήθειά σου σε διάφορα θέματα;

Τα πιο συνήθη μηνύματα που παίρνω είναι για βοήθεια. Είτε αυτό έχει να κάνει με συμβουλές όσον αφορά την ακμή γιατί ήταν κάτι που συζήτησα ξανά δημόσια, είτε για οικογενειακά προβλήματα, είτε για τις σπουδές που θέλουν να ακολουθήσουν, με ρωτάνε και ας μην έχουμε μια προηγούμενη συζήτηση. Μου αρέσει όμως αυτό, γιατί δείχνει πως κατάλαβαν ότι νιώθουν άνετα να ανοιχτούν σε μένα γιατί ακόμη και μέσω μιας ηλεκτρονικής οθόνης είμαι διαφανής.

Περνάς μηνύματα μέσα από τα βίντεό σου, όπως για παράδειγμα το body shaming ή τον ρατσισμό;

Προσπαθώ με τον τρόπο μου να εξηγήσω ότι ο καθένας μας είναι διαφορετικός και ότι όλα είναι ανθρώπινα. Κιλά; Χρώμα; Ηλικία; Εθνικότητα; Σεξουαλικός προσανατολισμός; Αν κοιτάς αυτά σε έναν άνθρωπο, τότε κοιτάς λάθος.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στην ανθρωπότητα, τι θα ήταν αυτό;

Πολύ δύσκολο να επιλέξω μόνο ένα πράγμα! Θέλουμε πρόοδο, πολλή πρόοδο στην ανθρωπότητα! Αν επέλεγα ένα, θα έδινα την ενσυναίσθηση σε όλους. Ίσως αυτό να προκαλέσει κριτική σκέψη και να σκεφτεί κάποιος δύο φορές πριν πράξει ή μιλήσει. Δύσκολο και μεγάλο θέμα αυτό.

Η καραντίνα σού έδωσε έμπνευση ή σου τη στέρησε;

Τι ρωτάτε τώρα έναν YouTuber (γέλια); Η ζωή του YouTuber είναι και ήταν σε ένα σπίτι σχεδόν πάντα (εκτός από τους travel vloggers και κάποιες άλλες κατηγορίες φυσικά). Η καραντίνα δεν μου άλλαξε τη ρουτίνα, με ενόχλησε περισσότερο θα έλεγα ψυχολογικά με τις αποφάσεις χωρίς λογική. Κάπου έπιασα τον εαυτό μου να απορεί για την κοινή λογική, υπάρχει τελικά; Πώς γίνεται να βλέπω εγώ κάτι που στα δικά μου μάτια είναι ξεκάθαρα τρελό και άλλος κόσμος ίσως να μην αντιδρά σε αυτήν την τρελή και χωρίς λογική απόφαση; Άσε, μεγάλο θέμα και αυτό με την πανδημία, δυστυχώς άλλαξε η ζωή μας εντελώς εκεί που δεν το περιμέναμε.

Πώς χειρίζεσαι τα αρνητικά σχόλια; Σε ενοχλούν;

Δεν με ενοχλούν καθόλου. Καλά, το λέω τώρα που τα πράγματα είναι καλά, ίσως αν είχα πιο έντονα και τακτικά, να με επηρέαζαν. Εάν δω κάτι, προσπαθώ να σκεφτώ τον εαυτό μου σε μια ανώτερη ψυχολογικά θέση από το άτομο που μπήκε στον κόπο να μιλήσει άσχημα. Ξέρω πώς είμαι ως άνθρωπος και τι προσφέρω, έτσι προσπαθώ πραγματικά με τη δύναμη του μυαλού μου να το διαγράψω ως σκέψη.

Έχεις το κανάλι εδώ και έξι χρόνια. Υπήρξαν φορές που σκέφτηκες να τα παρατήσεις;

Δεν το σκέφτηκα ποτέ. Ποτέ δεν είπα «ας το σταματήσω», το μόνο που λέω και κάνω είναι διαλείμματα για να συγκεντρωθώ στις σπουδές μου, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου να επιστρέψω ξανά δυναμικά!

Ένιωσες ότι μεγάλωσες απότομα και ότι δεν χάρηκες πράγματα λόγω της δημοσιότητας;

Δεν ένιωσα ποτέ κάτι τέτοιο, ευτυχώς. Χάρηκα και ένιωσα κάθε στιγμή, και λίγοι μπορούν να το πουν αυτό!

Ο νεαρόκοσμος σε αναγνωρίζει στον δρόμο;

Στις μεγάλες πόλεις ναι, στο χωριό μου με ξέρουν πλέον πολύ καλύτερα (γέλια).

Βγάζεις αρκετά χρήματα ώστε να μην αγχωθείς αν πρέπει να ασχοληθείς με κάτι άλλο στο μέλλον;

Δεν σκέφτομαι τι θα κάνω στο μέλλον, έτσι μάλλον αυτό πάει να πει ναι. Η αλήθεια είναι ότι βγάζω όσα θέλω να ζήσω έναν χρόνο. Αλλά η ζωή που κάνω δεν είναι μεγάλη και δεν απαιτεί πολλά, δηλαδή για τα ταξίδια που κάνω ψάχνω πτήσεις φθηνές (μέχρι σαράντα ευρώ πήγαινε-έλα), άντε η έξοδός μου να είναι -ή μάλλον, εν έτει 2021, η έξοδός μου ήταν μια φορά την εβδομάδα, δηλαδή ένα-δύο ροφήματα. Δεν βγαίνω και πολύ έξω για να πω ότι σπαταλάω ή θέλω πολλά λεφτά. Ευτυχώς οι φίλοι μου είναι της θάλασσας και των επιτραπέζιων παιχνιδιών, έτσι αυτά γίνονται σε σπίτια και τη γλυτώνω (γέλια).

Πιστεύεις ότι αυτό που κάνεις έχει ημερομηνία λήξης; Ότι είναι η τάση της εποχής που σε μια φάση θα τελειώσει;

Το πιστεύω απόλυτα! Είναι ο κύκλος αυτός. Πάει με ηλικία; Μπορεί εγώ σε λίγα χρόνια με αυτά που θα λέω και θα κάνω να μην αντιπροσωπεύω τους Gen Z και τους Gen Alpha. Ποιος ξέρει, αλλα σίγουρα σε όλα γίνεται μια ανανέωση!

Πώς περνάς τον προσωπικό σου χρόνο;

Έχω την καλύτερη παρέα από φίλους και όταν δεν έχω διαβάσματα και deadlines παίζουμε επιτραπέζια, πάμε road trips κ.τ.λ. Πάω πολλές βόλτες με το σκυλάκι μου στη θάλασσα, παίζω στο playstation με παρέα φίλων και βλέπω σειρές με το αγόρι μου! Αγαπώ όλα όσα ανέφερα, με γεμίζουν όλοι οι άνθρωποι που έχω στην ζωή και όλα όσα κάνω!

Πόσο εύκολο είναι να είσαι με έναν εξίσου πετυχημένο YouTuber όπως τον 2J;

Πάρα πολύ εύκολο, μπορούμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο πλήρως! Δεν υπάρχει κάτι που να μου λέει και να μην είμαι εκεί για εκείνον και να μην καταλαβαίνω τη θέση του. Το μόνο δύσκολο είναι ότι δεν ξέρει να λέει στοπ στη δουλειά και να κάνει ένα διάλειμμα. Ναι, δεν έχει κάποιον «μάστρο» να του βάζει πρόγραμμα, και το φτιάχνει μόνος του, αλλά με αυτόν τον τρόπο δεν σταματά να δουλεύει, και σε μια δουλειά όπως αυτή δεν σταματά το μυαλό σου να σκέφτεται και να ψάχνει το επόμενο βήμα. Στις έξι το απόγευμα, για παράδειγμα, δεν πας στο σπίτι και αφήνεις τη δουλειά, με το YouTube τη φέρνεις στο σπίτι και δεν σταματάς. Δεν σταματά ποτέ το μυαλό.

Πώς βλέπεις την Κάτια στα τριάντα της;

Να έχω ιδρύσει ή ανακαλύψει κάτι δικό μου. Μια καινοτομία, κάτι που θα έχει φτιαχτεί από τα δικά μου χεράκια και το μυαλό και θα βοηθήσει πολύ κόσμο! Είμαι ενθουσιασμένη για το μέλλον!

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Να αποφοιτήσω τον Σεπτέμβρη, να ταξιδέψω τον Οκτώβρη, και να καθίσω να κάνω όλα τα projects για το YouTube που τόσο καιρό αναβάλλω λόγω των σπουδών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση