ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: λεοπάρ κολάν, vintage sweatshirt και sneakers
 

Αιμιλία Κενεβέζου: «Ποτέ δεν υποτίμησα τους τηλεθεατές»

Η Αιμιλία Κενεβέζου έχει καταφέρει με εύστοχο και καίριο τρόπο να ταυτίσει τον ρόλο της με το κύρος που επιβάλλει η θέση της.

Συνέπεια, εμπιστοσύνη, αίσθηση του μέτρου. Εάν έπρεπε να ιεραρχήσει κανείς τα χαρακτηριστικά που καθιστούν αξιόπιστο έναν παρουσιαστή ειδήσεων, αυτά θα ήταν από τα πιο σημαντικά και η Αιμιλία Κενεβέζου, ως μια από τις πιο δυναμικές γυναικείες παρουσίες στην κυπριακή τηλεόραση, μακριά από τη σοβαροφάνεια και τους τύπους έχει καταφέρει με εύστοχο και καίριο τρόπο να ταυτίσει τον ρόλο της με το κύρος που επιβάλλει η θέση της.

Άλλη μια χρονιά στον Αlpha Κύπρου. Αισθάνεστε ότι έχετε βρει τον χώρο και το βήμα που σας δίνει την ευκαιρία να εργαστείτε όπως το οραματίζεστε;
Ο Alpha είναι ένα κανάλι που επενδύει στην ενημέρωση. Αποτελεί για όλη την ομάδα μία επαγγελματική στέγη που μας δίνει χώρο, χρόνο και ελευθερία κινήσεων, για να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε.

Δεν υπήρξε κάποια σκέψη για μετακόμιση σε άλλον σταθμό ή η παραμονή στον Alpha ήταν «δεδομένη» για σας;
Όταν είχα πάρει την απόφαση να έρθω στον Alpha, καινούργιο κανάλι τότε -ήταν στον αέρα για λιγότερο από δύο χρόνιααισθανόμουν ότι έκανα και εγώ ένα νέο ξεκίνημα στην επαγγελματική μου πορεία, παίρνοντας και το ανάλογο ρίσκο. Άρα, ακόμη «χτίζουμε» την «επένδυση»… Και έχουμε και πολλά άλλα να δημιουργήσουμε.

Απαιτητική περίοδος για την ενημέρωση σε κάθε επίπεδο, από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πανδημία, στις εκλογές στην Αμερική. Σε τέτοιες περιόδους αυξάνεται το άγχος ή το βάρος της ευθύνης;
Για τους ανθρώπους της ενημέρωσης η κάθε μέρα είναι απαιτητική και γεμάτη πίεση και η ευθύνη μεγάλη για κάθε λέξη που διατυπώνουμε, κάθε εικόνα και γεγονός που καταγράφουμε. Η ατζέντα της φετινής τηλεοπτικής χρονιάς σίγουρα προβλέπεται ενδιαφέρουσα. Μη ξεχνάς πως έχουμε και εμείς εκλογές τον Μάιο.

Στην ψυχολογία σας πώς επέδρασε η διαρκής ενασχόληση με τα θέματα της πανδημίας;
Δε θα σου πω πως δεν με επηρέασε, όπως εκτιμώ όλους όσοι είχαμε το βάρος να λέμε στους πολίτες ότι χιλιάδες άνθρωποι στον πλανήτη πεθαίνουν από κορωνοϊό κι άλλες τόσες χιλιάδες δίνουν μάχη σκληρή για να επιβιώσουν, να λέμε στους πολίτες «κλειδωθείτε σπίτι γιατί κινδυνεύετε» και να έχουμε και την έγνοια ο καθένας ξεχωριστά για τους δικούς μας ανθρώπους.

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να επικρίνουν το έργο των δημοσιογράφων την περίοδο της καραντίνας, ότι δηλαδή προωθούσαν την τρομολαγνεία και επικαλούνταν τον φόβο. Ήταν άδικη η κριτική ή είχαμε όντως και περιπτώσεις που το χειρίστηκαν αμήχανα;
Η καραντίνα δεν ήταν δική μας απόφαση, ούτε μία απόφαση που πήρε η κυπριακή Κυβέρνηση και μόνο, αλλά ολόκληρος σχεδόν ο πλανήτης. Εμείς καταγράφαμε και μεταδίδαμε αυτό που βίωνε ο κόσμος όλος και ενημερώναμε τους πολίτες για το πώς πρέπει να προστατευθεί. Πραγματικά, δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς κάποιοι ερμήνευαν την αλήθεια ως προσπάθεια να καλλιεργήσουμε τρόμο.

Είστε από τους δημοσιογράφους που παρακολουθούν τον ανταγωνισμό; Παρακολουθείτε τα απέναντι δελτία;
Στο επάγγελμά μας δεν χωρούν νοσηροί ανταγωνισμοί που να μην σου επιτρέπουν να έχεις μια σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων. Φυσικά παρακολουθώ τα δελτία και των άλλων τηλεοπτικών καναλιών.

Σας ενδιαφέρει η πορεία του δελτίου στους πίνακες τηλεθέασης;
Θα ήταν ψέμα να ισχυριστώ ότι δεν με ενδιαφέρει. Όπως ενδιαφέρει τον κάθε επαγγελματία. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν επιθυμεί η δουλειά του να έχει αντίκρισμα στα μάτια των πολιτών στους οποίους απευθύνεται. Ζητούμενο, βεβαίως, είναι να μην γίνεσαι αιχμάλωτος των στόχων και στο κυνήγι των αριθμών να υπονομεύεις την αξιοπιστία, που είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο ενός δημοσιογράφου και ενός Μέσου Ενημέρωσης. 

Παίζει τελικά ρόλο το πρόγραμμα που προηγείται κι έπεται ενός δελτίου στην επιτυχία του;
Κακά τα ψέματα. Όλοι όσοι εργάζονται στην τηλεόραση ξέρουν ότι η ώθηση που παίρνεις στους πίνακες τηλεθέασης από το πρόγραμμα που προηγείται είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Άλλο να κάνεις αφετηρία από το μηδέν κι άλλο από νούμερα διψήφια.

Έχετε ζήσει την τηλεοπτική ενημέρωση και πριν από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πόσο έχει αλλάξει το τοπίο πλέον;
Η αλλαγή είναι δραστική. Τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν καλύπτουν γεγονότα, αλλά πολλές φορές τα δημιουργούν, δεν περιορίζονται στον σχολιασμό. Είναι πολλά τα παραδείγματα, καθημερινά. Πολύ εύκολα ένας πολίτης μπορεί να κάνει αυτό που πριν μερικά χρόνια μόνο οι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα. Η τεχνολογική εξέλιξη συμβάλλει στην πολυφωνία και υπηρετεί τη διαφάνεια, που είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν το άναρχο περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης τυγχάνει εκμετάλλευσης από ανθρώπους που δεν θέλουν να υπηρετήσουν τη Δημοκρατία, αλλά να την υπονομεύσουν.

Ποια είναι η δική σας σχέση με τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;
Όπως θα διαπιστώσεις έχω λογαριασμό μόνο στο Twitter και το αξιοποιώ για να ενημερώνομαι, αλλά και για να ενημερώνω, περισσότερο για επαγγελματικά θέματα.

Αν έπρεπε να κάνετε έναν μικρό απολογισμό της πορείας σας στην ενημέρωση από τότε που ξεκινήσατε, ποια στοιχεία του χαρακτήρα σας παρατηρείτε ότι βελτιώθηκαν με την εμπειρία;
Είναι δύσκολο να αποτιμήσω μια προσωπική διαδρομή και ασφαλώς δεν θα έχω το πειστήριο της έξωθεν καλής μαρτυρίας! Αν υπάρχει κάτι που έχω σαν φυλακτό σ’ αυτή την πορεία είναι ότι ποτέ μου δεν υποτίμησα τον τηλεθεατή (και παλαιότερα τον αναγνώστη και τον ακροατή) ποτέ δεν υπηρέτησα τη δημοσιογραφία που βλέπει τον πολίτη ως απλό δέκτη. Πομπός ουδέποτε υπήρξα, ήθελα πάντα να είμαι ο αγγελιαφόρος του γεγονότος, τηρώντας την απόσταση από τον φορέα της είδησης. Μακριά από πολιτικές, οικονομικές, συναισθηματικές ή άλλες δεσμεύσεις. Από εκεί και πέρα, κάθε ώρα, κάθε μέρα στον αέρα προσθέτουν γνώση και εμπειρία. Σίγουρα με τα χρόνια αποκτά κανείς μια άνεση να διαχειριστεί τις όποιες δυσκολίες μπορούν να προκύψουν σε μία ζωντανή εκπομπή.

Βρίσκετε χρόνο να παρακολουθήσετε κυπριακή τηλεόραση;
Αντιλαμβάνεσαι ότι το καθημερινό μου πρόγραμμα δεν αφήνει χρόνο για καναπέ και τηλεόραση. Αυτό που προσπαθώ να παρακολουθώ είναι σίγουρα οι ενημερωτικές εκπομπές. Με την ευκαιρία θέλω να ευχηθώ σε όλους τους συναδέλφους καλή σεζόν, όχι μόνο σε όσους εργάζονται στην τηλεόραση, αλλά και στους δημοσιογράφους του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

note Η Αιμιλία Κενεβέζου είναι παντρεμένη εδώ και δέκα χρόνια με τον τραγουδιστή Γιώργο Σταματάρη, με τον οποίο έφερε στον κόσμο και τον μοναχογιό τους, Μάρκο, τον Αύγουστο του 2011.

Πηγή: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

 

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Αυθεντική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Έλενα Λυσάνδρου μάς μυεί στον δικό της κόσμο – ψηφιακό ...
Δέσποινα Άσπρου
 |  INTERVIEWS