ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Πατάτα: Σύμμαχος ή εχθρός στη διατροφή μας;

Το κεφάλαιο σχετικά με την κατανάλωση πατατών σε μια υγιεινή διατροφή και πιο συγκεκριμένα σε μια δίαιτα, είναι αρκετά αμφιλεγόμενο και συνήθως αρκετά παρεξηγημένο.

Συνήθως υπάρχει μια λανθασμένη αρνητικότητα όσον αφορά την κατανάλωση υδατανθράκων,  και ακόμα περισσότερη για τις πατάτες, που από μερικούς θεωρείται τελείως αποτρεπτικός παράγοντας σε μια δίαιτα.

Προέλευση
Πατάτες υπάρχουν εδώ και σχεδόν 7000 χρόνια και μάλλον καλλιεργήθηκαν στην Κεντρική Αμερική από τους Ίνκας και μεταγενέστερα μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη από τους Ισπανούς, οι οποίοι τους είχαν καταλάβει.

Υγεία
Σίγουρα στις πατάτες υπάρχουν  πολλά στοιχεία που δεν μπορούν να παραβλεφθούν όσον αφορά τον  τομέα της υγιεινής διατροφής. 
Πρώτα- πρώτα δεν έχουν καθόλου λίπος και κατά συνέπεια καθόλου χοληστερόλη.
Η πατάτα αποτελεί πηγή ανθεκτικού αμύλου που συμπεριφέρεται όπως τις φυτικές ίνες, σημαντικές για την γαστρεντερική λειτουργία.

Στις πατάτες βρίσκονται διάφορες βιταμίνες Β συμπλέγματος (B complex) που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το νευρικό σύστημα, για το υγειές δέρμα, την καρδιακή ευεξία και σίγουρα απαραίτητες στο μεταβολισμό των υδατανθράκων για την σωστή ενέργεια που χρειάζεται το σώμα.
Επίσης είναι το μόνο άμυλο που φέρει βιταμίνη C, τις οποίας, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι πολύ σημαντικές  για την υγεία και το δέρμα, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.

Οι αντιοξειδωτικές ικανότητες της πατάτας αυξάνονται περαιτέρω λόγω της παρουσίας των φλαβονοειδών και φαινόλων (όσο στο μπρόκολο και στο σπανάκι) που είναι σπουδαία  στην πρόληψη του καρκίνου, αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων.

Ακόμα, η αρτηριακή πίεση επηρεάζεται θετικά από την παρουσία της πατάτας στη διατροφή μας, λόγω της αφθονίας της σε κάλιο, που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει νάτριο, βοηθά ευεργετικά σε αυτό τον τομέα. Η παρουσία καλίου στην πατάτα συνεισφέρει θετικά και στη μυϊκή λειτουργία,  εξίσου όσο το μαγνήσιο και το σίδηρο, που είναι παρόντα και αυτά σε μικρές ποσότητες. 

Τουλάχιστον τώρα έχουμε θέσει σωστά τα σοβαρά πλεονεκτήματα της ‘’Κακής’’ πατάτας όσον αφορά την υγεία μας!!

Πατάτα και δίαιτα
 Η πατάτα είναι υδατάνθρακας, που πρέπει να αποτελεί την κύρια μορφή ενέργειας που χρειάζεται ο  άνθρωπος, για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος (τουλάχιστον το 50% των θερμίδων πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες). Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος λανθασμένα πιστεύει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων δεν πρέπει να υπάρχει σε μια δίαιτα. Σίγουρα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση υδατανθράκων με ψηλό ‘’δείκτη γλυκόζης’’. Η πατάτα εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία και γι’ αυτό παλιά εθεωρείτο απαγορευτικός υδατάνθρακας. Όμως, όταν μεταγενέστερα έγινε η εξέταση του ‘’γλυκαιμικού φορτίου’’,  η πατάτα φάνηκε να μην έχει τόσο ψηλό φορτίο, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως τους άλλους υδατάνθρακες, πάντα όμως με μέτρο όπως και οι υπόλοιποι!! Ίσως αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που έμεινε παρεξηγημένη η κατανάλωση πατατών.  Ένα σημαντικό γεγονός είναι ότι όταν ψηθούν οι πατάτες και μετά φυλαχτούν, θεωρούνται ανθεκτικά άμυλα που λειτουργούν όπως τις φυτικές ίνες, και τα οποία προκαλούν κορεσμό. Έτσι  δεν αφήνουν τον άνθρωπο να καταναλώσει πολλές ποσότητες και κατά συνέπεια  βοηθά στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων. Ακόμα, λόγω του ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της πατάτας είναι νερό, μειώνουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για περεταίρω κατανάλωση υδατανθράκων και υπερφαγία.  Ενδεικτικό είναι ότι η πατάτα δημιουργεί  αίσθημα  κορεσμού μέχρι και τρεις φορές περισσότερο απ’ ότι το άσπρο ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι και ακόμα και τα όσπρια.

Σίγουρα πρέπει να είναι και μέρος της διατροφής του αθλητή και γενικότερα των ατόμων που γυμνάζονται, γιατί αποκαθιστά το γλυκογόνο των μυών και σίγουρα είναι καλύτερης ποιότητας υδατάνθρακας  από τα ζυμαρικά, το άσπρο ψωμί και το άσπρο ρύζι. Οι πατάτες δεν περιέχουν καθόλου γλουτένη, που μερικές ομάδες ανθρώπων έχουν δυσανεξία σε αυτή, οπότε, καταναλώνοντας τες τους δίνεται η δυνατότητα να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες ενέργειας που πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες. Σίγουρα  οι πατάτες δε βοηθούν στην απώλεια βάρους όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες (όπως όλα τα φαγητά) και όταν τηγανίζονται ή μαγειρεύονται σε λάδι ή με τυρί και κρέμα. Πρέπει να τρώγονται βραστές ή στο φούρνο χωρίς λάδι και προτιμότερο με τη φλούδα, για να πάρουμε  στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις βιταμίνες που περιέχονται σε αυτή

Με αυτά και με αυτά ελπίζω να έχουμε αποκαταστήσει σε σημαντικό βαθμό τις λανθασμένες εντυπώσεις γύρω από την διατροφική άξια και ωφελιμότητα της πατάτας. Αυτό που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η πατάτα θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας, σε λογικές πάντα ποσότητες και φυσικά μαγειρεμένη υγιεινά.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση