ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: maxi jersey φόρεμα και μπαλαρίνες
 

Μικρά καλοκαιρινά tips για σωστή διατροφή και ενυδάτωση το καλοκαίρι

 Διαβάστε το Βιογραφικό του Αλέξη Πρωτοπαπά

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι η βάση για να έχουμε καλή υγεία και κυρίως το καλοκαίρι που λόγο της ψηλής θερμοκρασίας εξουθενώνετε ο οργανισμός και χρειαζόμαστε αρκετή ενέργεια και σωστή ενυδάτωση. Επίσης, θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε την πρόσληψη των περιττών κιλών που συνήθως παίρνουμε το καλοκαίρι λόγο των πολλών εξορμήσεων τα σαββατοκύριακα και από των εξόδων τα βράδια.

Το πιο σημαντικό γεύμα είναι ένα καλό πρωινό με πλούσια θρεπτικά συστατικά. Επίσης απαραίτητα για τον μεταβολισμό είναι τα μικρά συχνά ενδιάμεσα γεύματα για παράδειγμα φρούτα, φυτικές ίνες, μπάρες δημητριακών, ή γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Έτσι μπορείτε να ελέγχετε την πείνα και τη υπερφαγία στα κυρίως γεύματα.

Επίσης μπορείτε να προσθέσετε 2 με 3 φορές την εβδομάδα όσπρια και να υπάρχουν 3-4 μερίδες φρούτων ή 1-2 ποτήρια χυμό φρέσκο χωρίς ζάχαρη στο διατροφολόγιο σας όπως και η κατανάλωση νερού (8 -10 ποτήρια) ημερησίως.

Το κόκκινο κρέας δεν θα πρέπει να καταναλώνεται πάνω από 1-2 φορές το μήνα και προτιμάτε άσπρα κρέατα όπως κοτόπουλο και ψαρί χωρίς λαδί και πέτσα και η σαλάτα ή τα χόρτα να είναι αναπόσπαστο συνοδευτικό σε κάθε μεγάλο γεύμα.

Προσπαθήστε να υπάρχουν 2 με 3 μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά την μέρα, και οι υδατάνθρακες να είναι ακατέργαστοι όπως άγριο ρύζι ή μακαρόνια και ψωμί ολικής αλέσεως.

Το καλοκαίρι το πιο σημαντικό είναι η επαρκής ενυδάτωση μέσω τις σωστής διατροφής και σίγουρα η πρόσληψη 10 τουλάχιστον ποτηριών υγρών είναι το Α και το Ω.

Συνιστάτε η μείωση ή και αποφυγή των ροφημάτων όπως ο καφές και το τσάι, καθώς επίσης και το αλκοόλ που δρουν ως διουρητικά και ως αποτέλεσμα αφυδατώνουν το οργανισμό. Οπότε, σημαντική είναι η και πρόσληψη αλατιού που βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Με προσοχή όμως γιατί μπορεί να λειτουργήσει αντίθετα σε άτομα που πάσχουν από ψηλή πίεση η νεφρικές διαταραχές. Επίσης, τα αναψυκτικά έχουν πολλές θερμίδες και ζάχαρη και δεν ξεδιψούν πραγματικά είναι σημαντικό να αποφεύγονται.

Καλά θα ήταν να μην τρώμε μεγάλες ποσότητες σε ένα γεύμα καθώς αυξάνετε ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία στο σώμα μας κατά την διάρκεια της πέψης όπως και επίσης τα πολύ ζεστά ‘’βαριά’’ φαγητά με σάλτσες και πολλά λιπαρά η τηγανιτά που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μεταβολιστούν και επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Φρούτα και λαχανικά που είναι ψηλά σε περιεκτικότητα σε νερό πρέπει να οπωσδήποτε καταναλώνονται καθημερινών (τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα). Εκτός του ότι έχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, μεταβολίζονται εύκολα και έχουν πολύ χαμηλές θερμίδες. Καλές επιλογές είναι και ένα ποτήρι παγωμένος χυμός η γάλα η κρύο άπαχο γιαουρτάκι.

Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής βοήθα στην καλοκαιρινή διατροφή το οποίο αποτελείται από 50-55% υδατάνθρακες, 15-20% πρωτεΐνη και 25-30% λίπος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, αυτά τα ποσοστά, να συμπληρώνονται μέσω πολλών μικρών ενδιάμεσων που θα σας κάνουν να μην τρώτε ποτέ πεινασμένοι καθώς θα κρατάτε τη γλυκόζη του αίματος σε σωστά επίπεδα. Χρειάζεται περίπου 2-3 ώρες για να μειωθεί η γλυκόζη στο αίμα από το τελευταίο γεύμα και αν στα ενδιάμεσα μας περιλαμβάνουμε φρούτα η άλλους σύνθετους υδατάνθρακες και προϊόντα ολικής αλέσεως τότε η γλυκόζη απελευθερώνετε σιγά-σιγά. Έτσι έχετε αίσθηση κορεσμού και δεν είσαστε πεινασμένοι όταν φτάσει η ώρα του φαγητού που κατά συνέπεια θα δημιουργούσε την ανάγκη υπερκατανάλωσης φαγητού η επιπρόσθετων γλυκών ή παγωτών κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Έτσι μπορείτε να τρώτε συχνά αλλά και συνάμα έξυπνα!!

Το καλοκαίρι λόγο της μεγάλης έκθεσης μας στην ακτινοβολία του ήλιους έχουμε την ανάγκη ιδιαίτερης πρόσληψης αντιοξειδωτικών και εδώ τα φρούτα έχουν την τιμητική τους. Το χρώμα στα κεράσια, τα κόκκινα μήλα, οι φράουλες και το ρόδι, το κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα στα βερίκοκα, τα πορτοκάλια και τον ανανά, και το μωβ χρώμα στα μούρα, στα σταφύλια και στα δαμάσκηνα δηλώνουν ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Καλή επιλογή έκτος από τα φρούτα είναι ο φρέσκος χυμός όπως πορτοκαλιού, μήλου, καρότου ή ακτινιδίου που περιέχουν βιταμίνη C (σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα), ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως φώσφορο, χλώριο, νάτριο, και αλλά, καθώς και επίσης βιταμίνης Α. Επίσης περιέχουν κάλιο, που είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και χάνεται το καλοκαίρι λόγο ιδρώτα σε μεγάλο βαθμό.

Μερικές συμβουλές όσο αφορά την επιλογή ελαφριών υγιεινών γευμάτων θα μπορούσε να είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως ή η βρώμη, που περιέχουν φυτικές ίνες και είναι μαζί με άπαχο γάλα η γιαούρτι πολύ δροσιστικά. Περιέχουν αρκετό ασβέστιο και φυσικά είναι χαμηλά σε λιπαρά. Καλές επιλογές θα ήταν και μια φρουτοσαλάτα με εύγευστα καλοκαιρινά φρούτα η μια κρύα σαλάτα με τόνο και καλαμπόκι. Σημαντική επίσης είναι και η κατανάλωση άπαχων κρεάτων και η αφαίρεση οποιοδήποτε ορατού λίπους και την ίδια στιγμή το μαγείρεμά τους να γίνεται χωρίς λάδι.

Το καλοκαίρι φυσικά και μπορείτε να φάτε το γλυκό σας η το αγαπημένο παγωτό αλλά προτιμήστε να είναι παγωτό χαμηλών λιπαρών, η γρανίτα, ή γιαούρτι με ζελέ ή frozen yogurt. Μπορείτε σίγουρα να κάνετε κάποια παρανομία σε ένα γεύμα αλλά προσπαθήστε το άλλο γεύμα να είναι πολύ ελαφρύ.

Καλό καλοκαίρι!

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση