ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Μέρος Α΄: Πετύχετε στις εξετάσεις… με σωστή διατροφή

Η μελέτη σηματοδοτεί την επιτυχία, υποστηρίζει ένα ρητό καθώς χωρίς διάβασμα κανείς δεν μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο, ειδικότερα οι μαθητές στις τελικές σχολικές εξετάσεις. Στην πραγματικότητα όμως η επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, όπως οι γευμάτικες συνήθειες αλλά και η κατανάλωση ορισμένων θρεπτικών ουσιών.

Με αφορμή λοιπόν την εξεταστική περίοδο των μαθητών η διατροφολόγος – διαιτολόγος με ειδίκευση στην νοσογόνο παχυσαρκία Έλενα Τρουλλίδου μας παρουσιάζει τις τροφές – σύμμαχους. Ανακαλύψτε λοιπόν τις τροφές για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση. Άλλωστε νηστικό αρκούδι δεν χορεύει.

Διατροφή και πνευματική διαύγεια
Οι ατελείωτες ώρες μελέτης συνδυάζονται με μια τάση συνεχούς «τσιμπολογήματος» και με το άλλοθι ότι κουραζόμαστε πνευματικά δίνουμε εύκολα άφεση αμαρτιών στον εαυτό μας για κάθε διατροφική υπερβολή.

Ποιες είναι οι τροφές του εγκεφάλου;
Το κύριο «καύσιμο» του εγκεφάλου για όλες τις ηλικίες είναι η γλυκόζη, την οποία παρέχουν στα νευρικά κύτταρα οι υδατάνθρακες δηλ. τροφές όπως ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, πατάτα, ρύζι και τα απλά σάκχαρα όπως μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη, φρούτα.

Η παροχή της γλυκόζης όμως πρέπει να γίνεται με συνεχές και σταθερό ρυθμό ώστε να τροφοδοτείται ο εγκέφαλος. Αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τον βασικό κανόνα της διατροφής που συνιστά μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην μέρα, όταν φυσικά συμπεριλαμβάνονται υδατάνθρακες. Επομένως τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) θα πρέπει να περιέχουν αμυλούχα τρόφιμα όπως ρύζι ή/και μακαρόνια ή/και πατάτα ή/και ψωμί, ενώ ως ενδιάμεσα γεύματα να προτιμώνται τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά, που περιέχουν κι αυτά ένα ικανό ποσό υδατανθράκων. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην πρόσληψη ενός καλού πρωινού γεύματος, πλούσιου σε υδατάνθρακες, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι τονώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη σε όλες τις ηλικίες.

Μία άλλη ιδιότητα της γλυκόζης είναι ότι συμβάλλει στην έκκριση σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παράγεται από τον εγκέφαλο και παίζει σημαντικό ρόλο στην μεταβίβαση των μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων του αλλά και στη μνήμη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τρόφιμα που περιέχουν γλυκόζη, όπως είναι το μέλι και η σοκολάτα, ενισχύουν τη λειτουργία της μνήμης.
Επειδή λοιπόν η παρουσία γλυκόζης στο διαιτολόγιο είναι απαραίτητη για την εγκεφαλική λειτουργία, αντενδείκνυνται οι αυστηρές ή/και ανορθόδοξες δίαιτες αδυνατίσματος (fad diets), που αποκλείουν την επαρκή πρόσληψή της.

Εκτός από τη διατροφή τι άλλο μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου;
Οι νοητικές λειτουργίες επηρεάζονται πάρα πολύ από την ενυδάτωση του οργανισμού. Η μειωμένη νοητική ικανότητα λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης νερού οφείλεται σε δύο λόγους: αφενός τα εγκεφαλικά κύτταρα στερούνται το νερό το οποίο είναι καθοριστικό για την επιτέλεση των ζωτικών λειτουργιών τους, αφετέρου με τη βοήθεια του νερού μεταφέρονται σημαντικές υδατοδιαλυτές ουσίες (όπως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β), των οποίων η έλλειψη σχετίζεται με διαταραχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Η έλλειψη νερού οδηγεί σε αδυναμία συγκέντρωσης και σε αίσθημα κόπωσης, ενώ στις νεότερες ηλικίες σχετίζεται με μειωμένες επιδόσεις και έλλειψη εγρήγορσης στα μαθήματα.

Από αυτά που έχω ήδη αναφέρει γίνεται αντιληπτό ότι οφείλουμε για πολλούς λόγους να αναπληρώνουμε το νερό που καθημερινά χάνουμε και το οποίο μπορεί να φτάνει κατά μέσον όρο τα 2 λίτρα την ημέρα. Πέρα από το νερό, θα πρέπει να ενσωματώσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε νερό, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σούπες.

Έχουν ακουστεί πολλά για ω-3 Λ.Ο., πως μπορούν να βοηθήσουν ;
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, γαύρος, τόνος, αλλά και ξηροί καρποί όπως καρύδια, ηλιόσποροι κ.ά.) προστατεύουν τη νοητική λειτουργία, πιθανώς λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης που ασκούν στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτές οι τροφές αποτελούν ουσιαστικά μέσο αντιγήρανσης του εγκεφάλου. Και επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ω-3 λιπαρά οξέα, είναι πολύ σημαντικό να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.

Συνεχίζεται….

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση