ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Φρούτα και λαχανικά: Έτσι θα πάρετε όλες τις βιταμίνες τους

Τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός από τα υπέροχα χρώματα που διαθέτουν αποτελούν βασική πηγή βιταμινών στη διατροφή μας. Μας προσφέρουν ενέργεια, φυσική κατάσταση και αντιγηραντικές ιδιότητες. Ωστόσο η επεξεργασία, η συντήρηση, ο χρόνος μέχρι την κατανάλωσή τους και πολλά άλλα, μειώνουν σημαντικά τα περιεχόμενο τους σε βιταμίνες.

Πώς πρέπει λοιπόν να τα καταναλώνουμε για να μην χάνουν την θρεπτική τους αξία και να παίρνουμε όσο γίνεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά;

  • Φροντίστε να αγοράζετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και πάντα τρόφιμα της εποχής. Προτιμήστε να αγοράζετε μικρές ποσότητες που σκοπεύετε να καταναλώσετε άμεσα.
  • Προτίμησε τοπικούς παραγωγούς ή καταστήματα που γνωρίζετε ότι έχουν πιο αγνά και φρέσκα προϊόντα. 
  • Αν το φρούτο ή το λαχανικό τρώγεται με τη φλούδα, τότε μην την αφαιρείται. Στη φλούδα περιέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. 
  • Όταν κόβετε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό, προσπαθείτε να κόβετε όση ποσότητα θα καταναλώσετε αν είναι μεγάλο, ώστε αυτό που θα περισσέψει και θα μπει στο ψυγείο, να είναι ακέραιο και με τη φλούδα του.
  • Όταν μαγειρεύετε τα φρούτα και κυρίως τα λαχανικά, προσπαθείτε αυτό να μην γίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για πολλή ώρα, γιατί καταστρέφονται οι βιταμίνες τους.
  • Καταναλώστε τα όσο το δυνατόν πιο ωμά τα λαχανικά για να διατηρήσετε τη θρεπτική τους αξία. Όχι όμως όλα! Οι ντομάτες και η πιπεριά όταν μαγειρεύονται μεγιστοποιούν την περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο, μια ουσία που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, το μαγείρεμα λαχανικών όπως τα καρότα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της Β- Καροτένης η οποία μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α.Βράστε τα λαχανικά όπως η πατάτα, τα καρότα και τα παντζάρια με τη φλούδα τους, αφού τα πλύνετε καλά, καθώς πολλά από τα θρεπτικά τους συστατικά βρίσκονται στον φλοιό τους.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση