ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: denim mini φούστα, λινό πουκάμισο και sliders
 

Στο «Υπάρχει Θεός, το όνομα της είναι Πετρούνια» το βραβείο κινηματογράφου LUX

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Μετά από ψηφοφορία των ευρωβουλευτών την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, το βραβείο κινηματογράφου Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε η ταινία «Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια» συμπαραγωγής Βόρειας Μακεδονίας, Βελγίου, Σλοβενίας, Γαλλίας, Κροατίας, σε σκηνοθεσία Teona Strugar Mitevska. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκε σήμερα, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Ο κ. Σασόλι, στην εναρκτήρια ομιλία του είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει για 13η χρονιά με και ότι ο κινηματογράφος είναι κλειδί που ανοίγει τις πόρτες της κατανόησης. Άλλωστε, πρόσθεσε, ανέκαθεν ο κινηματογράφος περίγραφε λεπτομέρειες της κοινωνίας μας. Συγκεκριμένα, ο κ. Σασόλι ανέφερε: «Δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριζόμαστε την πολυπλοκότητα της δουλειάς μας σε συνδυασμό με τις τεχνικές πτυχές των κοινοβουλευτικών μας δραστηριοτήτων. Πρέπει να μπορούμε και να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας και να χρησιμοποιούμε νέους τρόπους επικοινωνίας. Το Βραβείο LUX αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια», σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο Κοινοβούλιο στον κόσμο που απονέμει κινηματογραφικό βραβείο», σημειώνοντας, «Ας είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό» και έκλεισε λέγοντας: «Ζήτω η ελευθερία της έκφρασης, ζήτω ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος, ζήτω το Βραβείο LUX».

Η σκηνοθέτρια της ταινίας σημείωσε ότι η βράβευση της ταινίας της είναι μία εξαίρετη στιγμή για την ίδια, αλλά και για τους συνεργάτες της. «Η Πετρούνια είναι μία τολμηρή, ζωηρή, γενναία γυναίκα, διότι αγωνίστηκε για τη δικαιοσύνη» και συμπλήρωσε «Πάντα οι πολιτικοί μού λένε ότι οι ταινίες μου είναι πολιτικές, εμένα όμως με ενδιαφέρουν τα κοινωνικά θέματα, πώς θα μιλήσουμε για το μέλλον, αν δεν μιλήσουμε για τα προβλήματα των κοινωνιών μας» και έκλεισε τη σύντομη ομιλία της λέγοντας: «Είμαι γυναίκα, είμαι από τη Βόρεια Μακεδονία και είμαι Ευρωπαία, πιστεύω στη συμπερίληψη και όχι στους αποκλεισμούς. Το μέλλον βρίσκεται στην αλληλεγγύη».

Οι τρεις ταινίες που διαγωνίστηκαν φέτος είχαν βασικά θέματα, που απασχολούν κατά κόρον την Ευρώπη, όπως ο εθνικισμός, η μετανάστευση και το περιβάλλον.


Τα άλλα δύο υποψήφια φιλμ που έφτασαν στην τελική φάση το 2019 ήταν το ντοκιμαντέρ «Cold Case Hammarskjöld», του Δανού σκηνοθέτη Mads Brügger σε συμπαραγωγή Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Βελγίου, και «Ο έκπτωτος» του Rodrigo Sorogoyen, μια γαλλο-ισπανική συμπαραγωγή.

 

Το βραβείο LUX
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέλοντας να συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της πολιτισμικής και γλωσσικής πολυμορφίας από το 2007 καθιέρωσε το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX επιδιώκει δύο βασικούς στόχους, να ενισχύσει την κυκλοφορία ευρωπαϊκών ταινιών σε ολόκληρη την Ευρώπη και να δώσει έναυσμα για προβληματισμό και συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάνω σε κοινωνικά θέματα μείζονος σημασίας. Οι τρεις ταινίες που θα επιλεγούν ως φιναλίστ θα προωθηθούν για προβολές σε όλες τις χώρες της Ένωσης (Κινηματογραφικές Ημέρες LUX (Lux Film Days) και  έχουν υποτιτλιστεί στις 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.

  
Οι τρεις φιναλίστ

«Cold Case Hammarskjöld»

Η ταινία «Cold Case Hammarskjöld» φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον ανεξήγητο θάνατο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Νταγκ Χάμαρσκελντ στις 18 Σεπτεμβρίου 1961: Το αεροπλάνο του συνετρίβη υπό μυστηριώδεις συνθήκες καθώς αυτός ετοιμαζόταν να συναντήσει τον Μόιζε Τσόμπε, ηγέτη της επαναστατημένης επαρχίας Κατάνγκα που μόλις είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της από το Κονγκό. Ο Χάμαρσκελντ ήλπιζε να επιλύσει μια σύγκρουση στην οποία διακυβεύονταν τεράστια συμφέροντα και να πείσει την Κατάνγκα —η οποία υποστηριζόταν τότε από την Union Minière, πανίσχυρη βελγική εταιρεία με σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Αφρική— να επανενταχθεί στο ανεξάρτητο Κονγκό. Πάνω από μισό αιώνα αργότερα ο δανός δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Mads Brügger αποφάσισε να εξετάσει την υπόθεση με τη βοήθεια του σουηδού ερασιτέχνη ερευνητή Göran Björkdahl. Η ταινία του Mads Brügger καλύπτει όλες τις φάσεις της έρευνας —από την ταυτοποίηση των ατόμων που ενεπλάκησαν τότε μέχρι τις προσπάθειες για τον εντοπισμό μαρτύρων και τις συνεντεύξεις με αυτούς, την αναζήτηση του χώρου συντριβής για την εξεύρεση θραυσμάτων από το αεροσκάφος που είχαν θαφτεί στο έδαφος, καθώς και την ανάλυση και διασταύρωση πληροφοριών από διάφορα έγγραφα— που τελικά οδήγησε τους δύο άνδρες στα ίχνη μιας παράνομης παραστρατιωτικής οργάνωσης υποστηρικτών της υπεροχής της λευκής φυλής με έδρα τη Νότια Αφρική, που ενδέχεται να είχε εμπλακεί στη δολοφονία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Παρακολουθούμε τους ερευνητές καθώς αποκαλύπτουν άλλα, σχεδόν αδιανόητα εγκλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ Kathimerini.com.cy

 

CULTURE: Τελευταία Ενημέρωση

X