ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: straight leg jean παντελόνι, λευκό τοπ και mules
 

Ποια είναι τα 10 e-books που διαβάστηκαν περισσότερο από την εφαρμογή Read Library;

Το ηλεκτρονικό βιβλίο κερδίζει σταθερά έδαφος στον τόπο μας.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Όπου να ‘ναι μας αποχαιρετά ο πρώτος μήνας της νέας χρονιάς κι εμείς ολοκληρώνοντας τον απολογισμό μας για τη χρονιά που μας πέρασε συνειδητοποιούμε πως όσα άξιζαν, όσα χάραξαν ουσιαστικά την ψυχή μας, όσα κατάφεραν να ξυπνήσουν τις αισθήσεις μας ήταν τα απλά. Ήταν ο φίλος που μας θυμήθηκε, το τραπέζι που στρώθηκε για μας με αγάπη, η μουσική που μας ξεσήκωσε, το ποτήρι που σηκώθηκε για «εις υγείαν», ο χρόνος που περάσαμε με τον εαυτό μας αλλά κι αυτός με τους αγαπημένους μας. Τα όνειρα που κάναμε, τα βλέμματα που μας κοίταξαν, ακόμα και η γαλήνη που ακολούθησε μια φουρτούνα, οι τόποι που επισκεφθήκαμε, τα βιβλία που διαβάσαμε και μας χάρισαν ανεπανάληπτα του νου ταξίδια.

Ας σταθούμε σ’ αυτό  το τελευταίο. Τα αναγνωστικά μας τα ταξίδια, τα πιο ανέξοδα ταξίδια που αφήνουν το πιο ακριβό αποτύπωμα στις σελίδες της ψυχής μας. Ταξίδια που προσφέρονται παντού γύρω μας, σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, σε εφαρμογές. Άλλοτε τα συναντούμε σε έντυπες καλαίσθητες εκδόσεις που κάποιες από αυτές έχουν το εκτόπισμα έργων τέχνης και άλλοτε σε ηλεκτρονικές που, είναι προσιτές και προσβάσιμες στις συσκευές τεχνολογίας που ήδη διαθέτουμε και ενίοτε μπορούμε να τις βρούμε στην πιο αναβαθμισμένη έκδοση που υπάρχει για το ηλεκτρονικό βιβλίο.

Τα αναγνωστικά μας τα ταξίδια, τα πιο ανέξοδα ταξίδια που αφήνουν το πιο ακριβό αποτύπωμα στις σελίδες της ψυχής μας.

Ο καθένας μπορεί να επιλέξει πως θα κάνει αυτό το ταξίδι. Πολλοί αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τις σελίδες των έντυπων βιβλίων υποστηρίζοντας πως, τίποτα δεν αντικαθιστά το έντυπο. Άλλοι πάλι προτιμούν την τεχνολογία, συνήθως είναι αυτοί που είναι πιο εξοικειωμένοι μαζί της και έχουν ανακαλύψει τα μαγικά ταξίδια που προσφέρει πλουσιοπάροχα. Όποιος κι αν είναι ο τρόπος που ο καθένας επιλέγει να διαβάζει είναι αποδεκτός και σεβαστός αφού, το ζητούμενο είναι να διαβάζουμε όσο περισσότερο και ποιοτικότερα γίνεται, προσφέροντας στον εαυτό μας τη μέγιστη ικανοποίηση από τα αναγνωστικά μας ταξίδια. Κι αυτά τα ταξίδια προς τη γνώση και την ψυχαγωγία πρέπει να γίνονται με τον πιο ευχάριστο, λειτουργικό και εποικοδομητικό τρόπο για τον καθένα.

Είναι αλήθεια πως δεν μπορείς να μυρίσεις το μελάνι που είναι τυπωμένες οι λέξεις σε ένα ψηφιακό βιβλίο όπως θα έκανες στο έντυπο...Όμως, πατώντας απλά με το δάκτυλο σου στην άγνωστη λέξη που θα συναντήσεις θα βρεις αμέσως μπροστά στα μάτια σου την ερμηνεία της. Δεν μπορείς να νιώσεις την υφή του χαρτιού στα ακροδάκτυλά σου όπως στο έντυπο...Όμως, οι σελίδες είναι φωτεινές και τα γράμματα στο μέγεθος και στη γραμματοσειρά που επίλεξες. Δεν μπορείς να τσαλακώσεις τη γωνίτσα για να θυμάσαι που έμεινες, ούτε μπορείς να γράψεις με το μολυβάκι σου τις σκέψεις σου στο περιθώριο, ούτε να τραβήξεις τη γραμμούλα κάτω από την έκφραση που αγάπησες ...Όμως, μπορείς να προσθέσεις ηλεκτρονικά σελιδοδείκτες και να κρατήσεις σημειώσεις, όσες σημειώσεις θέλεις. Ακόμα, μπορείς να υπογραμμίσεις ηλεκτρονικά ότι αγαπάς! Μπορείς να βρείς τη βιβλιογραφία του και να περιηγηθείς άμεσα σ’ αυτήν χωρίς να το κουνήσεις ρούπι από το σπίτι, το γραφείο ή όπου αλλού βρίσκεσαι. Το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν έχει αυτά που μπορεί να προσφέρει το έντυπο, έχει όμως άλλα πολλά που μας καλεί να τα ανακαλύψουμε και που για τη δικιά μας ευκολία, οικονομία χρόνου και χρήματος καλό είναι να μην τα υποτιμούμε.

Οι μετρήσεις της Read Library για το 2023 έδειξαν πως το ηλεκτρονικό βιβλίο κερδίζει σταθερά έδαφος στον τόπο μας. Εννοείται πως τα ποσοστά που αφορούν το αναγνωστικό κοινό του ηλεκτρονικού βιβλίου στην Κύπρο απέχουν ακόμα κατά πολύ από εκείνα της Αμερικής ή της Ευρώπης. Ωστόσο, έχουν συνεχή ανοδική πορεία.

Τα 10 δωρεάν βιβλία με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα, τη χρονιά που μας πέρασε, από το κοινό της βιβλιοθήκης Read τα βλέπουμε αμέσως πιο κάτω. Μπορείτε να τα διαβάσετε κάνοντας κλικ στον τίτλο τους από smartphones και tablets. 

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ 

Ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του, που έχει πάθει βλάβη, στην έρημο Σαχάρα. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (τον Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά του διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι (ελάχιστοι) περισσότερο «ανθρώπινοι». Δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ ο ίδιος, αντίθετα, δεν συνηθίζει να απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων.Μολονότι υποτίθεται ότι είναι παιδικό βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας κάνει μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Η ουσία του βιβλίου περιέχεται στα λόγια της αλεπούς προς τον Μικρό Πρίγκιπα: «Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια.» Η αλεπού στέλνει και άλλα μηνύματα-κλειδιά, όπως: «Είσαι υπεύθυνος για πάντα, γι' αυτό που έχεις εξημερώσει.» Ή ακόμα: «Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα.» (Βικιπαίδεια)                                                   

Iστορία της Κύπρου, Κλεάνθη Γεωργιάδη, Η Καθημερινή

Το μοναδικό έργο ζωής του «εργάτη» των κυπριακών γραμμάτων Κλεάνθη Γεωργιάδη. Στην «Ιστορία της Κύπρου», με την οποία γαλουχήθηκαν ολόκληρες γενιές μαθητών, καταγράφεται η μακραίωνη πορεία του νησιού, από τη Νεολιθική Εποχή και τους πρώτους Έλληνες κατοίκους της, έως τα σύγχρονα χρόνια.

Τα άπαντα του Κωνσταντίνου Καβάφη

Η συλλογή των Καβαφικών ποιημάτων περιλαμβάνει: Τα 154 ποιήματα που αναγνώρισε ο ίδιος (τα λεγόμενα Αναγνωρισμένα), τα 37 Αποκηρυγμένα ποιήματά του, τα περισσότερα νεανικά, σε ρομαντική καθαρεύουσα τα οποία αργότερα αποκήρυξε, τα Ανέκδοτα, δηλαδή 75 ποιήματα που βρέθηκαν τελειωμένα στα χαρτιά του, καθώς και τα 30 Ατελή, που βρέθηκαν στα χαρτιά του χωρίς να έχουν πάρει την οριστική τους μορφή. 

1984    του Τζιόρτζ Όργουελ

Το κλασικό δυστοπικό μυθιστόρημα με τίτλο «1984» του Όργουελ γράφτηκε το 1948 και ο τίτλος του είναι ο αναγραμματισμός της χρονολογίας αυτής. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και δίκαια χαρακτηρίστηκε ως προφητικό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του στον Μεγάλο Αδερφό, έκφραση με εκτενή ερμηνεία που χρησιμοποιείται και σήμερα. Πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο, που παραμένει επίκαιρο μετά από 70 και πλέον χρόνια από την πρώτη του έκδοση, με βαθιά πολιτικό περιεχόμενο και σοβαρή βαρύτητα στη σημασία της διαστρέβλωσης της Ιστορίας. Με ανατριχιαστικό λόγο, ο Όργουελ κρίνει με ωμότητα το απολυταρχικό καθεστώς μέσα από το οποίο επιβιώνει ο ήρωάς του. Περιγράφει ένα κόσμο όπου οι πολίτες του μετατρέπονται σε άβουλα ρομπότ, η κριτική σκέψη είναι ανύπαρκτη έννοια με απόρροια την απουσία των εξεγέρσεων και την αφύπνιση των πολιτών.

Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης (1924-1994)

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, Φάρασα, Τουρκία, 25 Ιουλίου 1924 – Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή - Βασιλικά Θεσσαλονίκης, 12 Ιουλίου 1994) ήταν Έλληνας Καππαδόκης μοναχός του 20ού αιώνα που έγινε ευρέως γνωστός για τον μοναστικό του βίο και το έργο του. Η κατάταξή του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015 και η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Ιουλίου, ημερομηνία κοιμήσεώς του. Το 2017, ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος του στρατιωτικού όπλου των Διαβιβάσεων, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. (Βικιπαίδεια)

Ομήρου Οδύσσεια

 Η «Οδύσσεια» του Ομήρου είναι μια συναρπαστική ιστορία 112.110 στίχων. Είναι το βιβλίο που συμπεριλαμβάνεται στα πιο πολυδιαβασμένα κείμενα όλων των εποχών ασκώντας τεράστια επίδραση στη λογοτεχνία, στην ποίηση και στις τέχνες γενικότερα. Αναφέρεται στη δεκαετή περιπλάνηση του Οδυσσέα μετά τον Τρωικό Πόλεμο ενώ επέστρεφε στην Ιθάκη. Στο έπος του Ομήρου ενυπάρχουν η ευρηματικότητα, ο ρόλος της μοίρας, η περιπέτεια, το ταξίδι, το γεωγραφικό στοιχείο, ο νόστος, οι δοκιμασίες, η συντροφικότητα, οι μνηστήρες και η αναζήτηση της Ιθάκης. Πρόκειται για ένα κείμενο που συνεχίζει να συναρπάζει τους αναγνώστες με διαφορετική εθνική καταγωγή, πολιτιστικές καταβολές ακόμα και με διαφορετική πολιτική τοποθέτηση. 

Οι Μύθοι του Αισώπου

Οι μύθοι του Αισώπου, ή Αισωπικά, είναι συλλογή μύθων που πιστώνονται στον Αίσωπο, έναν σκλάβο και αφηγητή που πιστεύεται ότι έζησε στην αρχαία Ελλάδα μεταξύ 620 και 564 π.Χ. Διαφορετικής προέλευσης, οι ιστορίες που σχετίζονται με το όνομά του έχουν φτάσει στη σύγχρονη εποχή μέσω διαφόρων πηγών και συνεχίζουν να ερμηνεύονται εκ νέου σε διαφορετικούς λεκτικούς καταλόγους και σε δημοφιλή καθώς και καλλιτεχνικά μέσα. Οι μύθοι ανήκαν αρχικά στην προφορική παράδοση και δεν συγκεντρώθηκαν παρά περίπου τρεις αιώνες μετά το θάνατο του Αισώπου. Μέχρι εκείνη την εποχή, του αποδίδονταν διάφορες άλλες ιστορίες, ανέκδοτα και παροιμίες, αν και μέρος αυτού του υλικού προερχόταν από πηγές προγενέστερες από αυτόν ή προερχόταν πέρα από την ελληνική πολιτιστική σφαίρα. Η διαδικασία της συμπερίληψης συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με ορισμένους από τους μύθους να μην έχουν καταγραφεί πριν από τον Ύστερο Μεσαίωνα και άλλους να φθάνουν εκτός Ευρώπης. Η διαδικασία είναι συνεχής και νέες ιστορίες εξακολουθούν να προστίθενται στο έργο του Αισώπου, ακόμη και όταν είναι αποδεδειγμένα πιο πρόσφατες εργασίες και μερικές φορές από γνωστούς συγγραφείς. (Βικιπαίδεια)

 Μύθοι και αλήθειες για τα ζώα της Κύπρου της Μαρίνας Μιχαηλίδου Καδή και του Χάρη Νικολάου  

Στο βιβλίο «Μύθοι και αλήθειες για τα ζώα της Κύπρου» συναντούμε έξι παρεξηγημένα είδη ζώων που ζουν στην Κύπρο: την αλεπού, τις νυχτερίδες, τα φίδια, το ανθρωποπούλι, τον σκαντζόχοιρο και τις αράχνες. Μέσα από απλά κείμενα, το βιβλίο επιχειρεί να καταργήσει τις λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούν για τα ζώα αυτά και να συμβάλει στην καλλιέργεια του σεβασμού και στην προστασία τους.
Το βιβλίο αποτελεί συνεργασία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη) και θα διανεμηθεί, έντυπα, σε όλους τους μαθητές των Β’, Γ’ και Δ’ τάξεων των δημοτικών σχολείων της Κύπρου αλλά και ηλεκτρονικά σε όλους όσους ενδιαφέρει μέσω της Read Library.         

Αγαπώ κι Ευγνωμονώ της Άντρης Χαϊράλλα

Το εγχειρίδιο «Αγαπώ κι Ευγνωμονώ» σε παίρνει από το χέρι και σου υπόσχεται ένα εσωτερικό ταξίδι, μέσα από το οποίο θα γνωρίσεις τον εαυτό σου και θα ανακαλύψεις όλες τις δυνατότητες που κρύβεις μέσα σου, καθώς σε διδάσκει βήμα-βήμα πώς μπορείς να εκπληρώσεις τους στόχους και τα οράματά σου με οδηγό την Αγάπη και την Ευγνωμοσύνη.     

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το βιβλίο αυτό συμπεριλαμβάνει τα Λειτουργικά Κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας.                                                        

PROMO: Τελευταία Ενημέρωση