Σαλάτα με παντζάρια, κινόα, αβοκάντο και σπανάκι
Όλοι ξέρουμε ότι όσο περισσότερα χρώματα έχει η σαλάτα μας τόσο πιο πολλά τα αντιοξειδωτικά της και τα θρεπτικά συστατικά της. Υπερτροφές όπως το σπανάκι, το κινόα, το αβοκάντο και οι σπόροι συνδυάζονται για ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 20΄
180 θερμίδες ανά μερίδα
Για 4 μερίδες ως συνοδευτικό
Υλικά
200 γρ. φύλλα σπανακιού χοντροκομμένα
½ παντζάρι καθαρισμένο και κομμένο σε στικ (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα julien peeler, το οποίο βρίσκουμε στα καταστήματα με είδη κουζίνας)
1 αβοκάντο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους και διατηρημένο σε χυμό λεμόνι για να μην μαυρίσει
50 γρ. ανάμεικτο λευκό και κόκκινο κινόα
20 γρ. ανάμεικτα σπόρια (σουσάμι, κολοκυθόσπορος και σπόρους ηλιοτροπίου
Για τη σος
40 ml ελαιόλαδο
60 γρ. μέλι
35 ml ξύδι από λευκό κρασί
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το κίονα με μπόλικο νερό. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να κοχλάσει έντονα. Κοχλάζουμε για 20 λεπτά, στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
2. Σε ένα μικρό μπολ κτυπάμε όλα τα υλικά της σος με ένα σύρμα.
3. Για να σερβίρουμε, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το σπανάκι, τα παντζάρια, το αβοκάντο, το κινόα και ανακατεύουμε με τη σος. Διακοσμούμε με τους ανάμεικτους σπόρους και
σερβίρουμε.
Ανοιξιάτικο κέικ με λεμόνι και μούρα
Θαυμάσιο κέικ με τη φρεσκάδα του λεμονιού και υπέροχα φρούτα δάσους. Φτιάχνεται πολύ εύκολα και συνοδεύει τέλεια τον απογευματινό καφέ. Μπορούμε ακόμα να το σερβίρουμε και σαν επιδόρπιο σε ένα δείπνο, συνοδεύοντας το κάθε κομμάτι με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.
Θα χρειαστούμε ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί για κέικ, τη βάση του οποίου πρέπει στρώνουμε με λαδόχαρτο.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 10΄
Χρόνος ψησίματος: 50΄
256 θερμίδες ανά 100 γρ.
Υλικά
100 γρ. Spry
165 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
2 αβγά
250 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
125 γρ. sour cream Χαραλαμπίδης Κρίστης
80 ml γάλα
60 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα
220 γρ. κατεψυγμένα μούρα
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το Spry, τη ζάχαρη, το ξύσμα φλούδας λεμονιού, τα αβγά, το
αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη sour cream και το γάλα. Κτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι τα υλικά να ενωθούν. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα τα αμύγδαλα και τα μούρα.
3. Μεταφέρουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί. Ψήνουμε το κέικ για 50΄. Το κέικ είναι ψημένο, όταν βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο κι αυτό βγαίνει καθαρό.
4. Όταν περάσει ο χρόνος ψησίματος, αφαιρούμε το κέικ απ’ το φούρνο και το αφήνουμε να
κρυώσει. Το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε ή το διατηρούμε σφραγισμένο στο ψυγείο.