ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γυμανστικό κολάν, απλό tee, blazer και sneakers
 

5 τρόποι για να μειώσετε τα απόβλητα από την καθημερινότητά σας

Πέντε πράγματα που πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων

Μαρία Σάββα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων, αφιερώστε ένα λεπτό και σκεφτείτε τα απόβλητα που παράγετε κατά μέσο όρο, από πλαστικές ή χάρτινες σακούλες μέχρι μπουκάλια νερού. Σκεφτείτε τα ποτήρια καφέ και τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιείτε μόνο μια φορά και πετάτε. Ο πολλαπλασιασμός αυτού του ποσοστού με πάνω από εκατό εκατομμύρια μας δίνει πολλά χρήματα που σπαταλήθηκαν, πάρα πολλά καύσιμα και πόρους που χρησιμοποιήθηκαν και πολλά απόβλητα ανά άτομο.

Αυτό που πρέπει να θυμούνται οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι ότι η αλλαγή ξεκινά από το κάθε άτομο. Ας ρίξουμε τότε μια ματιά σε 5 εξαιρετικά εύκολους τρόπους για να ζήσετε έναν τρόπο ζωής χωρίς σπατάλη.

1. Χρησιμοποιείτε δικά σας δοχεία

Όταν θα πάρετε το φαγητό σας στην δουλειά, πολλές φορές θα πάρετε δοχείο μίας χρήσης το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στην συνέχεια να πετάξετε. Καλό θα ήταν όμως να βάλετε το φαγητό σας, σε ένα γυάλινο ή επαναχρησιμοποιήσιμο δοχείο το οποίο μπορείτε να πλένετε και να χρησιμοποιείτε καθημερινά.

2. Αντικαταστήστε τις πλαστικές σακούλες με επαναχρησιμοποιήσιμες υφασμάτινες σακούλες

Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν πολλά προβλήματα και πλαστική ρύπανση στο οικοσύστημα γιατί δεν αποσυντίθενται. Φράζουν τους υδάτινους δρόμους, αποτελούν απειλή στα πάρκα και είναι προβληματικοί για εμάς και τα ζώα μας. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να τις αντικαταστήσουμε με τις λεγόμενες tote bags ή υφασμάτινες σακούλες.

3. Αντικαταστήστε τις χαρτοπετσέτες μιας χρήσης με υφασμάτινες πετσέτες

Ίσως πιστεύετε ότι οι χαρτοπετσέτες δεν βλάπτουν, αλλά τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και τη μεταφορά τους δεν είναι ακριβώς φιλικά προς το περιβάλλον.

Στην κουζίνα, μπορείτε να επενδύσετε σε υφασμάτινες πετσέτες και στην τραπεζαρία, λίγες χαρτοπετσέτες μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικές. Σε αντίθεση με τις χαρτοπετσέτες μιας χρήσης, οι υφασμάτινες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή χρειάζονται πλύσιμο μόνο μετά τη χρήση.

4. Αφαιρέστε τα πλαστικά ποτήρια καφέ απο την καθημερινότητά σας

Στις δυτικές χώρες, τα πλαστικά ποτήρια για καφέ είναι πραγματικό πρόβλημα, ειδικά σε πόλεις υψηλής παραγωγής. Αντί να βοηθήσετε μια χωματερή να γεμίσει, μπορείτε να αγοράσετε το δικό σας ποτήρι. Υπάρχουν ακόμη και εκείνα που λειτουργούν ως θερμός για να κρατάνε το ποτό σας είτε ζεστό είτε κρύο.

5. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε μπατονέτες

Το πλαστικό στο κέντρο μια μπατονέτας δεν είναι βιοδιασπώμενο. Οι μπατονέτες χρησιμοποιούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, γεγονός που δημιουργεί απειλή για το περιβάλλον. Επιπλέον, η χρήση τους είναι εντελώς ακατάλληλη για την υγεία σας, θα ξέρετε ότι χρειάζεστε το κερί στα αυτιά σας. Αντί να χρησιμοποιείτε τις μπατονέτες, απλώς πλύνετε τα αυτιά σας με ένα καθαρό πανί και αφήστε το έτσι.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση