ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Bzzz! Bzzz! Σπιτάκια - καταφύγια και τεχνητά λουλούδια

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΝΤΖΗ - COLELLA

Λειτουργικότητα
Στη θέα κάθε νεκρής μέλισσας, νιώθω λες και τρώω και μια γερή γροθιά στο στομάχι διότι δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι… πήραμε την κάτω βόλτα. Τα έντομα που διατηρούν τη βιοποικιλότητα των πόλεων εκπέμπουν S.O.S.
Οι εντατικές γεωργικές πρακτικές, η αλλαγή στη χρήση της γης, τα παρασιτοκτόνα, οι ασθένειες και η κλιματική αλλαγή απειλούν τους επικονιαστές (και όχι μόνο) με εξαφάνιση εδώ και χρόνια.

Ήμουν ακόμα φοιτήτρια όταν μια δράκα συμφοιτητών μου με οικολογικές αναζητήσεις, μού δίδαξαν ότι το να προσφέρεις ένα σημείο ανάπαυσης και ανανέωσης στην ακούραστη «επαγγελματική» ηθική αυτών των εντόμων, είναι χρέος όλων μας.
Ρηχά μπολ με πέτρες ή ράβδους σκεπασμένες με νερό, που βάζαμε σε μπαλκόνια και κήπους γίνονταν αυτοσχέδιες οάσεις στις οποίες (χωρίς να κινδυνεύουν να πνιγούν), ξαπόσταιναν οι κουρασμένοι επικονιαστές που βολόδερναν στο αφιλόξενο αστικό τοπίο. Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεχρεώναμε ένα μέρος του χρέους μας προς τη φύση.

Πολλούς υποστηρικτές πάντως σ’ αυτήν την προσπάθεια, δεν αποκτήσαμε ποτέ.

Διακόσμηση στην υπηρεσία της φύσης
Τώρα, όμως, που ο κόσμος του ντιζάιν έστρεψε το βλέμμα του σ’ αυτό το ευαίσθητο θέμα, τρέφω ελπίδες ότι οι προτάσεις τους θα αποκτήσουν μεγαλύτερο κοινό. Το μεξικάνικο creative studio MaliArts, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και διά χειρός του Γκάμπριελ Καβίλο, σχεδίασε τρία σπιτάκια-καταφύγια από ξύλο ή άργιλο, για τις λεγόμενες μοναχικές μέλισσες των πόλεων.
Στόχος του συγκεκριμένου πρότζεκτ είναι η δημιουργία μιας πιο στενής σχέσης μεταξύ πόλης και φύσης, αφού το 90% των μελισσών δεν ανήκουν στο κοινό ευρωπαϊκό είδος που ζουν σε κυψέλες και παράγουν μέλι, αλλά αφιερώνουν τον χρόνο τους στη συγκομιδή γύρης για την επικονίαση των φυτών και των λουλουδιών του αστικού περιβάλλοντος.

Προσεχώς
Το πρότζεκτ βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά οι εμπνευστές του υπολογίζουν ότι η πρότασή τους θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο εντός του 2019. Τις ίδιες ανησυχίες των Μεξικανών φαίνεται να είχε και η Ολλανδέζα σχεδιάστρια Ματίλντε Μπολχοούβερ, η οποία θέλησε να δώσει στο δικό της πρότζεκτ, Big 5 Food for Buzz, μια εντελώς γυναικεία ματιά. Σχεδίασε πολυεστερικά πολύχρωμα λουλούδια που θα προσφέρουν ανάπαυση και τροφή στους επικονιαστές των πόλεων, διακοσμώντας παράλληλα τους κήπους και τα μπαλκόνια μας. Τα όμορφα αυτά άνθη έχουν στο κέντρο τους μια μικροδεξαμενή, σχεδιασμένη σε 3D που περιέχει ζάχαρη. Το βρόχινο νερό διαπερνά τους «στήμονές» τους, λιώνει τη ζάχαρη και δημιουργεί την αγαπημένη τροφή των εντόμων: το ζαχαρόνερο.

Η πρόθεση της, όπως δηλώνει η σχεδιάστρια, δεν βασίζεται στην παροδική σίτιση των επικονιαστών αλλά στη διαμόρφωση ενός κατάλληλου περιβάλλοντος, ικανού να κρατά αυτά τα πολύτιμα έντομα στις πόλεις ώστε να διασωθεί η βιοποικιλότητα.

Γιατί, όμως, το πρότζεκτ λέγεται Big 5;
Η Food for Buzz γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία επιστημόνων και μηχανικών που μελέτησαν τα 5 είδη επικονιαστών, μελισσών και πεταλούδων, και κατασκεύασαν 5 διαφορετικά σε σχήμα και μέγεθος τεχνητά λουλούδια, προσαρμοσμένα στη φυσιολογία τους. Το μήκος της γλώσσας και τα οπτικά ερεθίσματα των πέντε εντόμων, σημαντικές παράμετροι, λειτούργησαν ως μπούσουλας για την κατασκευή αυτών των λουλουδιών. Οι μέλισσες π.χ. έλκονται από τα μοβοκίτρινα άστερ (είδος μαργαρίτας) ενώ οι αγριομέλισσες από τη συμμετρία των φυτών της οικογένειας Lamiaceae. (μέλος της η μέντα). Και αφού ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, η απομίμηση της φύσης, ελλείψει πρασίνου, μπορεί να αποδειχτεί σωσίβιο σωτηρίας. Οψόμεθα.

Πηγή: ΤηλεΏρες

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
deco  | 

DECO: Τελευταία Ενημέρωση

Μέσα στο σπίτι των #Bennifer

Μέσα στο σπίτι των #Bennifer

Αντλούμε έμπνευση από το εκπληκτικό σπίτι του ζευγαριού, αξίας περίπου 60 εκατ. ευρώ
Δέσποινα Άσπρου
 |  DECO