ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: knti φόρεμα, μπότες και μακρύ παλτό
 

Τοξικές συμπεριφορές ενός ζευγαριού που φαίνονται φυσιολογικές

Ασχημές συμπεριφορές καλά «κρυμμένες»

Ζωή Τουτουντζίδου

Δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο που μπορεί να μας μάθει πως να είμαστε σωστοί σύντροφο. Μαθαίνουμε από το σχολείο ή την οικογένεια την ανθρώπινη βιολογία και κοινωνικές συμπεριφορές αλλά όχι πως να φερόμαστε και να ζούμε μέσα σε μια σχέση. Κυρίως αυτό πετυχαίνετε μέσω την καθημερινής τριβείς και αναγνώρισης του άλλου. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες συμπεριφορές καλά «κρυμμένες» σχεδόν καμουφλαρισμένες θα λέγαμε που οδηγούν σε τοξικές συμπεριφορές, που πολλές φορές δεν είναι φανερές.

1.Μετράμε σκορ
Αλλιώς και σκορ του φταιξίματος. Μια συμπεριφορά που οδηγείται από ψυχολογικά κατάλοιπα και απωθημένα. Το ζευγάρι τείνει να κρατάει κάποιο σκορ συμπεριφορών που έχει ο ένας απέναντι στον άλλων. «Κρύβεται» συνήθως μέσω αστείου και σοβαρού αλλά μακροχρόνια μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στην σχέση

2. Τα υπονοούμενα
Αρκετά όμοια θα λέγαμε με την προαναφερθείσα συμπεριφορά, με την διαφορά ότι πλέον δεν μας απασχολεί η θέση του άλλου. Η επικοινωνία πλέον βασίζεται μέσα από υπονοούμε και υπεκφυγές. Αντί να λέτε αυτό που πραγματικά σας ενοχλεί, βρίσκετε μικρούς και ασήμαντους τρόπους για να εκνευρίσετε την/τον σύντροφό σας και τότε να δικαιολογηθούν τα παράπονά σας.

3. Εκφράσεις ζήλιας, βασισμένες στη αγάπη
Νεύρα και παράπονα, κρυμμένα μέσα από μια «γλυκιά» ζήλια σχεδόν αθώα σχεδόν για τα πάντα. Από την συνομιλία με την οικογένεια, ένας φίλο ακόμα και τον συνάδελφο. Αιτία του, φυσικά η έλλειψη εμπιστοσύνης και χειραγώγηση. Δημιουργεί περιττά δράματα και καυγάδες.

4. Ψυχολογικός εκβιασμός
Κρατώντας ουσιαστικά την σχέση όμηρο, μέσω από μια σειρά παραπόνων για μικροπράγματα και πειράγματα για τα πάντα. Δηλώνει έντονη επιθυμία προσοχής και αναγνώρισης. Είναι σημαντικό σε μια σχέση τα άτομα που την απαρτίζουν να γνωρίζουν ότι οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα μπορούν να γνωστοποιούνται με ασφάλεια από το έναν στο άλλον, χωρίς να απειλείται η ίδια η σχέση και φυσικά να οδηγούμαστε σε εκβιασμούς και παράπονα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Υπάρχει έρωτας μετά τα 40;

Η απάντηση σε όλες τις κοινωνικές ανασφάλειες των γυναικών, τουλάχιστον όσον αφορά τους ρομαντικούς ...
Δωριάνα Κυριάκου
 |  LOVE