ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: nude tailored παντελόνι, πουκάμισο και μπαλαρίνες
 

Τι είναι τα «white lies» και γιατί μια σχέση τα χρειάζεται για να επιβιώσει;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για να «σώσετε» την σχέση σας

Μαρία Σάββα

Ίσως αναρωτιέστε αν είναι εντάξει να λέτε ψέματα στον σύντροφό σας όταν είστε σε σχέση. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν τα «white lies» ή αλλιώς μικρά ψέματα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, και για κάποιους, είναι φυσικό. Ωστόσο, πώς επηρεάζουν μια σχέση;

Λέτε ψέματα για να γίνει το δικό σας; Κακή ιδέα. Αλλά να πεις ένα μικρό ψέμα για να μην πληγώσεις τα συναισθήματα κάποιου; Όχι και τόσο τρομερό. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να χρησιμεύσει φέρνοντάς σας με τους φίλους και τον ή την σύντροφό σας.

Το ψέμα που προσπαθεί να καλύψει ένα παράπτωμα, είναι καταστροφικό, αποδυναμώνει τους δεσμούς και απομακρύνει τους ανθρώπους. Και φυσικά, όταν κάποιος είναι ψεύτης, είναι δύσκολο να κερδίσει ξανά αυτή την εμπιστοσύνη.

Από την άλλη πλευρά, τα ψέματα που λέγονται για την προστασία των συναισθημάτων κάποιου είναι άκακα, με αυτά αρκετές φορές να βοηθούν τους ανθρώπους να ενισχύσουν τους δεσμούς τους. Ναι, το να κάνεις κομπλιμέντα για τα άσχημα παπούτσια του συντρόφου σου είναι ανειλικρινές, αλλά τουλάχιστον το κάνεις για καλό σκοπό, ο οποίος είναι να τον κάνεις να νιώσει όμορφα.

Για να δουν πώς αυτοί οι δύο τύποι ψεμάτων επηρεάζουν τις σχέσεις, ο Dunbar και μια ομάδα ερευνητών της Σχολής Επιστημών του Πανεπιστημίου Aalto στη Φινλανδία επινόησαν ένα σύνθετο μαθηματικό μοντέλο. Το μοντέλο έδειξε πώς τα ψέματα διαβρώνουν τους δεσμούς με την πάροδο του χρόνου και πώς τα λεγόμενα «white lies» βοηθούν στη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών.

Αυτό το μοντέλο μπορεί σύντομα να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ψυχολόγους να παρακολουθούν τα ψέματα στο διαδίκτυο, όπου οι άνθρωποι κάνουν like σε μια ανάρτηση στα social media όταν στην πραγματικότητά δεν τους αρέσει. Συχνά, έχει σκοπό να ενθαρρύνει την υποστήριξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση