ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φαρδύ πουκαμισο, αθλητικό κολάν και sneakers
 

Ghosting: Γιατί από κοντά σε κυριεύει και από μακριά σε αγνοεί;

Η νέα μόδα που απαντά στην «χυλόπιτα», ή και όχι.

Είναι όντως η μάστιγα της εποχής, ή απλά η αλλαγή των καιρών, που μέσα από την τεχνολογία καταφέρει να «ομαλοποιήσει τη χυλόπιτα» (not). Το Ghosting με βάση την αγγλική ορολογία, περιγράφεται ως η πράξη κατά την οποία τα άτομα επιλέγουν να τελειώσουν την προσωπική σχέση που έχουν με άλλο άτομο, απότομα και χωρίς προειδοποίηση, αγνοώντας κάθε επικοινωνία (είτε προσωπική είτε ιδιαίτερα την διαδικτυακή).

Είναι η απρόσωπη μορφή της γνωστής σε όλους, ας μην γελιόμαστε, χυλόπιτας. Εκεί που πίστευες ότι τα πράγματα πάνε καλά, να που μπαίνει στη ζωή μας η τεχνολογία, η «απρόσωπη» κατά τα άλλα ένωση 2 ατόμων που μπορεί να γνωρίζουν τα πάντα ο ένας για τον άλλο, λόγω και της καταγραφής που κάνουμε στα social media. Αλλά ταυτόχρονα τους επιτρέπει να επιλέξουν την παύση μιας όποιας σχέσης, με το «πάτημα» ενός κουμπιού.

Θα μου πείτε, πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι ένα τέτοιο σενάριο, από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιμετώπιση μιας δυσάρεστης κατάστασης; Λοιπόν οφείλω να σας πληροφορήσω ότι από τη βάση τους είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Είναι πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο να γίνει κατανοητό από τη νέα γενιά, που έμαθε να πράττει εντελώς διαφορετικά στις κοινωνικές νόρμες, από ότι οι προηγούμενες. Η αναλωσιμότητα των ατόμων στις προσωπικές σχέσεις και η αμεσότητα που προσφέρεται στο διαδίκτυο, έχει κάνει την υπόθεση πολύ πιο εύκολη, τουλάχιστον συναισθηματικά όσον αφορά την απόρριψη.

Πρώτα γιατί, είναι πολύ πιο εύκολο να αρνηθείς κάποιον, χωρίς εξηγήσεις, χωρίς να χρειαστεί να δεις το πρόσωπό του να θλίβεται, χωρίς να χρειάζεται να επενδύσεις κομμάτια του εαυτού σου, χωρίς συνέπειες; Βέβαια έτσι νομίζουμε καθώς από την άλλη πλευρά του νομίσματος, ο παραλήπτης μιας τέτοιας συμπεριφοράς, τις περισσότερες φορές μένει με δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα, και ίσως να φτάσει στο σημείο να θέλει να «διορθώσει» κάτι που πράγματι δεν ξέρει.

Μετά, μπαίνει η φωνή της λογικής, η ανάγκη της επιβεβαίωσης, αυτό είναι που πονάει περισσότερο, να μην αναγνωρίζεις γιατί ένα άτομο όταν τελικά καταφέρει να σε δει στα μάτια, μόλις απομακρυνθείτε να εξαφανίζεται. Εκεί είναι η ουσία. Στις βασικές αξίες των προσωπικών σχέσεων. Στα κοινωνικά σωστά και λάθος.

Όσοι φυσικά αρνούμαστε να κατανοήσουμε πράγματι γιατί τα άτομα οδηγούνται στο να πράξουν με τέτοιο τρόπο, θα ήταν καλό να αναλογιστούμε τις συνθήκες. Δεν σημαίνει πως γίνεται πάντα με ευκολία, είναι πράγματι αποδεκτό πως το να χρειαστεί να επεξηγήσεις το μηδαμινό σου ερωτικό ενδιαφέρον σε έναν άνθρωπο που ίσως τρέφει συναισθήματα για εσένα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Ωστόσο, αν επιθυμούμε στην τελική να «αλλάξουμε» μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι δεν πρόκειται να γίνει. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να γίνουμε παράδειγμα, για όσους δεν τολμούν να μιλήσουν ειλικρινά στον πιθανό παρτενέρ τους, να επενδύσουμε στην συναισθηματική νοημοσύνη, που εν τέλη θα ξεκαθαρίσει τα «ξερά» απ’ τα χλωρά, με απώτερο σκοπό την συναισθηματική ισορροπία.

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση