ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: straight leg jean παντελόνι, λευκό τοπ και mules
 

4 tips για να αναθερμάνετε τη σεξουαλική σας ζωή

Πώς μπορούν, λοιπόν, τα ζευγάρια να αναθερμάνουν τη σχέση τους και να έρθουν ξανά κοντά σεξουαλικά;

newsroom must

Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 πολλά ζευγάρια είδαν τη σεξουαλική τους ζωή να μειώνεται. Μετανάλυση 22 ερευνών που δημοσιεύτηκε το 2022, με δείγμα 2.454 γυναίκες και 3.765 άνδρες, έδειξε μείωση στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών και αύξηση στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, που συνδέονταν με μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση.

Οι παράγοντες που συνέβαλαν στη μείωση της σεξουαλικής λειτουργικότητας ποικίλλουν. Στη διάρκεια της πανδημίας το ενδιαφέρον των ανθρώπων εστιαζόταν κυρίως στην πρόληψη της μόλυνσης και στη σωματική υγεία τόσο των ίδιων όσο και των αγαπημένων τους προσώπων, γεγονός που πυροδότησε άγχος, θλίψη αλλά και θυμό. Με την επιβολή της καραντίνας και των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης πολλά ζευγάρια περιορίστηκαν στο σπίτι με τα παιδιά, όπου η διατήρηση προσωπικού χώρου και χρόνου αποδείχτηκε δύσκολη υπόθεση, με αποτέλεσμα την αύξηση στις συγκρούσεις και τις εντάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε ο ανθυγιεινός τρόπος διατροφής, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, παράγοντες που δυσχεραίνουν τη διατήρηση μιας ενεργούς και λειτουργικής σεξουαλικής ζωής.

Καθώς, όμως, σταδιακά η πανδημία ξεπερνιέται, το ενδιαφέρον στρέφεται στην σεξουαλική υγεία και την αναζωογόνηση της σεξουαλικής ζωής των ζευγαριών, που κρίνεται καθοριστικής σημασίας για την συνολική ψυχική και σωματική ευεξία τους.

Πώς μπορούν, λοιπόν, τα ζευγάρια να αναθερμάνουν τη σχέση τους και να έρθουν ξανά κοντά σεξουαλικά;

1. Αποφασίστε από κοινού ότι η σεξουαλική επαφή είναι σημαντική
Προκειμένου να δουν θετική αλλαγή στη σεξουαλική τους ζωή, οι σύντροφοι πρέπει να συμφωνήσουν, να θέσουν σε προτεραιότητα και να προσπαθήσουν έμπρακτα να επαναφέρουν τη σεξουαλική τους σύνδεση. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να λειτουργήσουν συμμαχικά και όχι αντιδραστικά, αποφεύγοντας να αποδίδουν ευθύνες και κατηγορίες ο ένας στον άλλον. Είναι ωφέλιμο να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα εμπόδια που βιώνουν και να διευκολύνουν ο ένας τον άλλον, ενώ είναι σημαντικό να μην εξαρτώνται από συγκεκριμένες προσδοκίες και πρότυπα για το πώς «πρέπει» να λειτουργήσουν και ποιος είναι ο σεξουαλικός τους ρόλος. Αυτό που έχει σημασία είναι να εστιάζουν στο «εδώ και τώρα» και στην απόλαυση της σεξουαλικής εμπειρίας.

2. Μιλήστε για το σεξ με τον σύντροφο σας
Υπάρχει το εξής παράδοξο στην κοινωνία: ενώ το σεξ και η σεξουαλικότητα φαίνεται να υπεισέρχεται στα πάντα, τα ζευγάρια στο σπίτι έχουν την τάση να αποφεύγουν να μιλήσουν για αυτό. Βιώνουν υψηλό άγχος και αισθήματα ντροπής, ειδικά στην περίπτωση που αναμένουν μια αρνητική και απορριπτική στάση του συντρόφου τους. Ωστόσο, οι σεξουαλικοί στόχοι, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις, οι διαφοροποιήσεις στο βαθμό σεξουαλικής επιθυμίας είναι ζητήματα που πρέπει να μοιράζονται οι σύντροφοι με ενσυναίσθηση και διάθεση κατανόησης.

3. Αγνοήστε τον μύθο του αυθορμητισμού
Ένας μύθος γύρω από το σεξ υποστηρίζει ότι όταν αγαπιούνται δύο άνθρωποι αναμένεται να έχουν πάντα σεξουαλική επιθυμία ανεξαρτήτως των συνθηκών, με αποτέλεσμα την αυθόρμητη παθιασμένη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, η σεξουαλική επιθυμία επηρεάζεται από τις συνθήκες ζωής και την καθημερινότητα, ενώ κατά κύριο λόγο είναι απαντητική, προκύπτει δηλαδή ως απάντηση σε αισθητηριακά ερωτικά και σεξουαλικά ερεθίσματα, καθώς και σε φαντασιώσεις. Επομένως, αυτό που έχει σημασία είναι να είστε διαθέσιμοι, ψυχολογικά και σωματικά, και πρόθυμοι να δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα που θα μεγιστοποιήσει την σεξουαλική σας επιθυμία και την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής.

4. Μοιραστείτε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και αυξήστε το παιχνίδι και την ποικιλία στην σεξουαλική σας ζωή
Προσδιορίστε τις δραστηριότητες που σας αρέσουν και θέλετε να κάνετε μαζί, όπως να χορέψετε ή να οργανώσετε μια εκδρομή, και απολαύστε ο ένας την παρέα του άλλου, ξεφεύγοντας από τις ανησυχίες της καθημερινότητας και ενισχύοντας την ψυχική επαφή και σεξουαλική ελκυστικότητα. Αντίστοιχα, δοκιμάστε νέα πράγματα που θα αυξήσουν την σεξουαλική σας διέγερση, όπως διαφορετικά σεξουαλικά σενάρια, παιχνίδια ρόλων, πειραματισμό σε άλλα μέρη, ανανέωση στάσεων στο σεξ, ακόμη και να συμπεριλάβετε ερωτικά παιχνίδια, που τα σώματα σας θα απελευθερώσουν στον εγκέφαλο την αίσθηση της ηδονής!

Διδυμοπούλου Αγγελική
Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ.
askitis.gr

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση

Photo By VistaCreate

Τα 10 must have sex toys του 2024

Ο απόλυτος οδηγός «απόλαυσης» για γυναίκες άνω των 40 από την κυπριακή αγορά.
Μαρία Καραμάνου
 |  LOVE