ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ φόρεμα και western μποτάκια
 

Υπέρταση: Πώς μπορείτε να την αποτρέψετε

Αλλάξτε τη διατροφή και τον τρόπο ζωή σας.

Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς: Η συστολική πίεση (υψηλότερος αριθμός) είναι η δύναμη με την οποία η καρδιά στέλνει το αίμα στο σώμα μας. Η διαστολική πίεση (μικρότερος αριθμός) είναι η αντίσταση στη ροή αίματος στα αιμοφόρα αγγεία. Οι ιδανικές τιμές συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης είναι μεταξύ 90 / 60mmHg και 120 / 80mmHg αντίστοιχα. Ως υψηλή αρτηριακή πίεση (ή αλλιώς υπέρταση) θεωρείται από 140/90mmHg ή μεγαλύτερη, ως χαμηλή αρτηριακή πίεση θεωρείται 90 / 60mmHg ή χαμηλότερη.

Μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μεταξύ 120 / 80mmHg και 140 / 90mmHg μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξετε υψηλή αρτηριακή πίεση, αν δεν λάβετε μέτρα για να τη διατηρήσετε υπό έλεγχο. Η επίμονη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές προσβολές, εγκεφαλικά, περιφερική αρτηριακή νόσο, αορτικά ανευρύσματα, νεφρική νόσο, καθώς και αγγειακή άνοια. Οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι η ηλικία, αλλά και το οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, η υπέρμετρη κατανάλωση αλατιού στο φαγητό, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία, το αλκοόλ και το κάπνισμα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες.

ΠΩΣ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
Η αλλαγή τρόπου ζωής αλλά και μια σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συγκεκριμένα, μια διατροφή με λίγα λιπαρά που περιλαμβάνει πολλές φυτικές ίνες, όπως ρύζι ολικής αλέσεως, πολύσπορο ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρολό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, ο περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει κατά ένα μεγάλο βαθμό. Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ πάνω από το όριο μακροπρόθεσμα μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Καλό είναι να μην καταναλώνετε πάνω από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα. Τα 125 ml κρασί είναι 1,5 unit, το 1 μπουκάλι μπύρα (330 ml) είναι 1,7 unit.

ΑΛΑΤΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
Ακόμη είναι σημαντικό να περιοριστεί η κατανάλωση αλατιού, καθώς το Νάτριο είναι από τα πρώτα θρεπτικά συστατικά που σχετίστηκαν με την υπέρταση. Συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού σχετίζεται άμεσα με την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Άτομα με υπέρταση δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την κατανάλωση 2,3 g αλατιού.

Εύκολοι τρόποι για να περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού:

  • Μην προσθέτετε αλάτι στα γεύματά σας. Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά για να βελτιώσετε τη γεύση.
  • Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων, για να γνωρίζετε πόσο αλάτι περιέχουν τα προϊόντα που επιλέγετε.
  • Περιορίστε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τις έτοιμες σάλτσες και τις έτοιμες σούπες, καθώς σε όλα αυτά προστίθεται μεγάλη ποσότητα αλατιού κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ
Επιπρόσθετα, η απώλεια βάρους όπου απαιτείται θα παίξει σημαντικό ρόλο. Η τακτική σωματική άσκηση βελτιώνει την πίεση, κρατώντας την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σε καλή κατάσταση, 150 λεπτά (2 ώρες και 30 λεπτά) μέτριας έντασης αερόβια άσκηση εβδομαδιαίως είναι το ιδανικό. Παράλληλα, η μείωση της ποσότητας της καφεΐνης είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου καταναλώνετε περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Τέλος, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων πίεσης, καθώς το κάπνισμα οδηγεί στη στένωση των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σταυρούλα Ηροδότου
Κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος (BSc, MSc),

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση