ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Το αυγό και η (λανθασμένη) ''ετικέτα'' της χοληστερόλης

 Διαβάστε το Βιογραφικό του Αλέξη Πρωτοπαπά

''Δεν θέλω αυγό, θα αυξήσω τν χοληστερόλη μου''!!. Δυστυχώς αυτή είναι η ετικέτα που έχει κολληθεί εδώ και χρόνια σε μια από τις πιο πλήρεις και υγιεινές τροφές που υπάρχουν!

Ναι! Είναι όντως αλήθεια ότι το αυγό περιέχει χοληστερόλη, αλλά πιο σημαντικό είναι να δούμε πόσο η χοληστερόλη που προέρχεται από τη διατροφή επηρεάζει την ολική χοληστερόλη που υπάρχει στο αίμα.

Αρχικά, η χοληστερίνη είναι συστατικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, γιατί βοηθά στην δημιουργία κυττάρων, στη λειτουργία των νεύρων και των ορμονών και στην πέψη των λιπαρών τροφών.

Η ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης από τον οργανισμό δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300mg την ημέρα. Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες ξέραμε ότι 1 αυγό περιέχει περίπου μέχρι και 240mg χοληστερόλη. Τα τελευταία χρόνια όμως οι έρευνες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα χοληστερόλης σε 1 αυγό έχει μειωθεί σε περίπου στα 180 mg (ίσως λόγω καλύτερης τεχνολογίας στην παραγωγή). Οπότε, ειδικά οι άνθρωποι που δεν έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να καταναλώνουν ένα ή ίσως και 2 αυγά ημερησίως, νοουμένου ότι η υπόλοιπη διατροφή τους είναι μειωμένη σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Είναι γεγονός ότι η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα έχει άμεση σχέση με αθηρωματικά προβλήματα. Αλλά ακόμα και τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη ή με καρδιαγγειακά νοσήματα δεν πρέπει πια να θεωρούν την προσεκτική κατανάλωση αυγών απαγορευμένη. Κι αυτό επειδή το επίπεδο της χοληστερόλης που υπάρχει στο αίμα δημιουργείται μόνο κατά 20% από τις τροφές με χοληστερόλη που καταναλώνουμε και κατά 80% από το ίδιο το σώμα, την έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, τα πολλά περιττά κιλά και σίγουρα το άγχος!

Επιπλέον, τα καρδιαγγειακά προβλήματα αρχίζουν από την αυξημένη πρόσληψη ζωικών τροφών (κόκκινο κρέας, βούτυρο και ολόπαχα γαλακτοκομικά) με κορεσμένα λιπαρά υψηλά σε κακή χοληστερόλη (LDL) και όχι από το αυγό που έχει καλή χοληστερόλη (HDL), η οποία είναι ευεργετική στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Οπότε πρέπει να αναιρεθεί η λανθασμένη αντίληψη τόσων χρόνων στο ότι μόνο 1-2 αυγά την εβδομάδα δικαιούμαστε να καταναλώνουμε και να δηλώσουμε ότι ακόμα και οι ευπαθείς ομάδες μπορούν να καταναλώνουν μέχρι και 1 αυγό ημερησίως.

Φυσικά καλό είναι τα αυγά να καταναλώνονται μαζί με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, όπως το ψωμί ολικής άλεσης και τα λαχανικά που συμβάλλουν περεταίρω στη μείωση της χοληστερόλης.

Η διατροφική αξία του αυγού είναι τεράστια και δεν πρέπει να τη στερούμαστε. Κατ ‘ακρίβεια, μαζί με το γάλα είναι οι μόνες τροφές που θεωρούνται πλήρεις από πλευράς θρεπτικών συστατικών.

Οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στο αυγό είναι πολύ υψηλής βιολογικής αξίας, έχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Η ποσότητα πρωτεΐνης που έχει ένα αυγό καλύπτει το 12% και το 15% της πρωτεΐνης που χρειάζεται ημερησίως ο άντρας και η γυναίκα αντίστοιχα.

Παρέχει πολύτιμα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρος, βιταμίνη Α, Β12 B2, και D, ιώδιο και φυλλικό οξύ. Βοηθά στη δίαιτα, όχι μόνο επειδή περιέχει 60-80 θερμίδες περίπου (αν δε μαγειρευτεί σε λάδι), αλλά και επειδή προκαλεί σε μεγάλο βαθμό κορεσμό. Στο αυγό υπάρχει άφθονο ένα λιπίδιο που ονομάζεται λεκιθίνη, το οποίο περιέχει φώσφορο/ φωσφολιπίδια και έχει την ιδιότητα να προστατεύει τον οργανισμό από τη χοληστερόλη και να διασπά το λίπος.

Ακόμα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα αντιοξειδωτικά και τα καροτενοειδή που βρίσκονται στο αυγό έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στο να μη μειωθεί η όραση σε μεγάλες ηλικίες. Επίσης η περιεκτικότητά του σε χολίνη, η οποία βρίσκεται στον κρόκο, βοηθά στην αύξηση της μνήμης και είναι πολύ σημαντική στην εγκυμοσύνη για τη σωστή διαμόρφωση του εγκεφάλου του εμβρύου.

Συμπερασματικά, το αυγό είναι από τα πιο πλήρη και σημαντικά τρόφιμα που υπάρχουν και είναι κρίμα να αποφεύγεται η σωστή κατανάλωσή του. Όσον αφορά την πρόληψη ή τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, είναι καλά να επικεντρωθούμε σε άλλες τροφές προς αποφυγή και να αφήσουμε τα αυγά να μας παρέχουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες όπως πρέπει.

Να είστε πάντα υγιείς και με χαμόγελο!!

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση