
Ριάνα Στυλιανού
Επιστρέφουμε δυναμικά στη ρουτίνα μετά τις Πασχαλινές διακοπές – τις χαλαρές στιγμές, το γιορτινό φαγοπότι και όλη αυτή την όμορφη διάθεση. Με τόσα φαγητά να έχουν περισσέψει, ένα από τα πιο "παραδοσιακά" ερωτήματα που επανέρχεται κάθε χρόνο είναι: τι κάνουμε με τα κόκκινα αυγά που περίσσεψαν;
Τα τρώμε όπως είναι, ως σνακ; Τα προσθέτουμε σε σαλάτες ή τα βάζουμε σε ένα δυναμωτικό σάντουιτς; Οι ιδέες για αξιοποίηση τους είναι αμέτρητες. Όμως υπάρχει και μια άλλη, πιο διατροφικής φύσεως απορία που απασχολεί πολλούς: τρώμε το αυγό ολόκληρο ή μόνο το ασπράδι;
Πολλοί επιλέγουν να τρώνε μόνο τα ασπράδια των αυγών – είτε για λόγους γεύσης, είτε επειδή θέλουν να μειώσουν τις θερμίδες ή τα λιπαρά. Άλλοι απλώς αποφεύγουν τον κρόκο πιστεύοντας ότι είναι επιβλαβής για την υγεία. Όμως, τι ισχύει τελικά;
Τα ασπράδια περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας χωρίς λιπαρά, κάτι που τα καθιστά μια καλή επιλογή για όσους θέλουν άπαχη διατροφή. Ωστόσο, ο κρόκος έχει κι αυτός την αξία του: εκεί βρίσκονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του αυγού – βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυσικά βιταμίνη D, την οποία δύσκολα βρίσκουμε σε άλλες τροφές.
Πολλοί αποφεύγουν να καταναλώνουν ολόκληρα αυγά λόγω της χοληστερόλης που περιέχουν, όμως νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει τόσο δραματικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα όσο πιστεύαμε παλιά. Αντιθέτως, αυτό που παίζει σημαντικότερο ρόλο είναι το είδος και η ποσότητα του λίπους που καταναλώνουμε γενικά.
Στην πραγματικότητα, το λίπος του κρόκου είναι κυρίως «καλό» – ακόρεστο – και σε μέτριες ποσότητες όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
Συμπερασματικά, τα ασπράδια είναι μια καλή λύση για καθαρή πρωτεΐνη χωρίς λίπος, αλλά ολόκληρα τα αυγά προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που δεν πρέπει να παραβλέπουμε.
Ιδανικά, ενσωματώστε και τον κρόκο στη διατροφή σας – με μέτρο πάντα.