ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: houndstooth παντελόνι, πουκάμισο και πέδιλα
 

Σοκολάτα: Μαύρη ή λευκή και γιατί

Όταν μιλάμε για διατροφικό εθισμό, το μυαλό μας αυτόματα πάει στη σοκολάτα αφού ένα 40% των γυναικών και ένα 15% των αντρών δηλώνουν «chocoholics».

Αν ρωτήσουμε γυναίκες και άντρες ανά το παγκόσμιο σε ποιο φαγητό νομίζουν πως είναι εθισμένοι, η σοκολάτα θα είναι σίγουρα από τις πρώτες επιλογές, αν όχι η πρώτη. Όταν μιλάμε για διατροφικό εθισμό, το μυαλό μας αυτόματα πάει στη σοκολάτα αφού ένα 40% των γυναικών και ένα 15% των αντρών δηλώνουν «chocoholics».

Η ιστορία της σοκολάτας πάει πίσω αρκετά χρόνια και οι πρώτες αναφορές χρήσης της έγιναν 3000 χρόνια πριν, την εποχή των φυλών των Μάγια και Ατζέκων. Το 1502, ο Χριστόφορος Κολόμ- βος έφερε τους καρπούς (από το δέντρο κακάο) στην Ευρώπη και μετά από πολλά χρόνια οι Ισπανοί προσθέσανε ζάχαρη κατά την επεξεργασία της και από τότε είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα όλων των ανθρώπων.

Η σοκολάτα περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά καθώς και χημικές ουσίες. Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στη σοκολάτα δίνουν μια πιθανή εξήγηση γιατί τόσος πολύς κόσμος δηλώνει εθισμένος στη σοκολάτα και γιατί καταναλώνεται όταν είμαστε στεναχωρημένοι. Για παράδειγμα, έρευνες έδειξαν πως η σοκολάτα περιέχει ουσίες με δράση όμοια με αυτή των
κανναβοειδών και πιο συγκεκριμένα της τετραϋδροκανναβινόλης (THC). 
H THC επιδρά σε κάποιους υποδοχείς του εγκεφάλου, εκκρίνεται ντοπαμίνη και έτσι νιώθουμε μια ευφορία ή ένα καλό αίσθημα. Επίσης περιέχει ανανδαμίνη και καφεΐνη, δυο ουσίες που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Εκτός από τις χημικές ουσίες, η ωραία γεύση της σοκολάτας μάς ωθεί στην κατανάλωσή της. Αυτή η ωραία γεύση οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό λίπους που περιέχει μια σοκολάτα. Για παράδειγμα, το λίπος μιας σοκολάτας μπορεί να κυμαίνεται από 30-50% και οι θερμίδες στα 100 γρ. μαύρης σοκολάτας είναι 544 ενώ στη σοκολάτα γάλακτος 588. 

Η διαφορά, όμως, της μαύρης από τη σοκολάτα γάλακτος ή τη λευκή, είναι πως περιέχει αντιοξειδωτικά, κυρίως φλαβονοειδή,
τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς με το να δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, την οξείδωση και τη
συσσώρευση της χοληστερόλης. Επίσης, μελέτες έδειξαν πως η μαύρη σοκολάτα έχει θετικά αποτελέσματα και στον καλύτερο έλεγχο της πίεσης. Αυτό, όμως, που πρέπει να θυμόμαστε, είναι πως ναι μεν η μαύρη σοκολάτα έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας, αλλά δεν παύει να είναι ένα φαγητό πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά. 

Αν η κατανάλωσή της είναι υπερβολική και οι ολικές θερμίδες που καταναλώνουμε είναι περισσότερες από εκείνες που σπαταλούμε, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας θα είναι περισσότερες από τις θετικές.

Βάλτε, λοιπόν, τη σοκολάτα και πιο συγκεκριμένα τη μαύρη σοκολάτα μέσα στη διατροφή σας. Απλώς να θυμάστε πάντοτε το μέτρο και μια μέτρια κατανάλωση μέσα σε μια ισοζυγισμένη και πλούσια σε ποικιλία διατροφή.

Νικολέτα Μιχαηλίδου, Μ.S, R.D, CSSD
Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Για περισσότερες πληροφορίες: nikoletam@cytanet.com.cy

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X