ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: λεοπάρ κολάν, vintage sweatshirt και sneakers
 

Πώς να αποφύγετε τη γιορτινή δυσπεψία

Μάθετε πώς να το αποφύγετε με τρεις πολύ απλές συμβουλές

newsroom must

Σύμφωνα με την Google, τα τελευταία πέντε χρόνια οι αναζητήσεις για «δυσπεψία» αυξήθηκαν κατά τον Δεκέμβριο, καθώς πολλοί πληρώνουν το τίμημα των καθημερινών γιορτινών γευμάτων. Ωστόσο, φέτος το πρόβλημα θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, ως αποτέλεσμα των περιορισμών του κορωνοϊού. Η δυσπεψία συνήθως προκαλείται από υπερκατανάλωση τροφής, πολύ γρήγορη κατανάλωση ή υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ, σοκολάτας ή ανθρακούχων ροφημάτων. Δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς το μέσο χριστουγεννιάτικο μεσημεριανό γεύμα εκτιμάται ότι παρέχει 950 θερμίδες (το ήμισυ της συνιστάμενης ημερήσιας πρόσληψης για γυναίκες) και 48 γραμμάρια λίπους. Τα συμπτώματα δυσπεψίας δεν είναι ευχάριστα και μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, κάψιμο στην άνω κοιλιακή χώρα, δυσφορία και σε ορισμένες περιπτώσεις, ναυτία. ΘΕΛΕΙ... ΤΡΟΠΟ Ακολουθούν τρεις συμβουλές που πρέπει να θυμάστε πριν από κάθε τραπέζι:

1. Μασάμε καλά
Η πέψη ξεκινά από το… στόμα, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι μασάτε καλά το φαγητό σας. Η γρήγορη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και μειωμένη απόλαυση της τροφής. Ωστόσο, η επιβράδυνση μπορεί να αυξήσει την πληρότητα. Η αργή κατανάλωση απελευθερώνει περισσότερες γεύσεις από τα τρόφιμα και παρατείνει τον χρόνο που το φαγητό παραμένει στο στόμα σας και έτσι ενισχύει τα αισθήματα πληρότητας και ικανοποίησης. Η πρώτα μπουκιά οποιουδήποτε φαγητού είναι πραγματικά η πιο απολαυστική. Η απόλαυση που λαμβάνουμε από το φαγητό μειώνεται αργά κατά τη διάρκεια του γεύματος. Μείνετε καθισμένοι για τουλάχιστον 20 λεπτά μετά το φαγητό, καθώς βοηθά στη χαλάρωση του πεπτικού σας συστήματος, αποτρέποντας το φούσκωμα και το υπερβολικό αέριο. Επιλέξτε περισσότερα πράσινα τρόφιμα για να ενθαρρύνετε την παραγωγή ενζύμων, τα οποία θα βοηθήσουν στην πέψη.

2. Φυσιολογική ποσότητα
Να είστε λογικοί με τις μερίδες σας. Μην υπερφορτώνετε το πιάτο σας πολύ βιαστικά. Χωρίστε το πιάτο σας σε τέταρτα. Ένα τέταρτο για το κρέας ή οποιαδήποτε άλλη πηγή πρωτεΐνης, ένα τέταρτο για τους υδατάνθρακες όπως πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι και μισό για πράσινα και πολύχρωμα λαχανικά. Πάντα σερβίρετε πρώτα τη σαλάτα στο πιάτο σας.

3. Υγιεινά ροφήματα
Πιείτε ένα τσάι από βότανα μετά το γεύμα σας. Τα πεπτικά τσάγια είναι το τζίντζερ, η μέντα και η σέννα. Το Senna, ή ευρύτερα γνωστή ως φύλλα Αλεξάνδρειας, είναι ένα υπέροχο τσάι που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην κίνηση του πεπτικού σας συστήματος, καθώς είναι ένα φυσικό καθαρτικό. Εάν είναι πολύ αργά και είστε φουσκωμένοι, το τζίντζερ είναι ιδανικό ρόφημα για τη δυσπεψία. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη διατροφή, το φρέσκο είναι καλύτερο. Κόψτε μια ρίζα τζίντζερ, προσθέστε λίγο λεμόνι για να φτιάξετε ένα νόστιμο τσάι για να πιείτε το απόγευμα μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy 
Project Xealth

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση