ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: όμπρε κολάν, '90s sneakers και teddy coat παλτό
 

Ωμέγα 3: Ένας σύμμαχος στην καλή υγεία των νεφρών μας

Πόσο ψάρι πρέπει να καταναλώνουμε;

Ζωή Τουτουντζίδου

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι πλέον γνωστά σε όλους μας. Μία τελευταία έρευνα διαπίστωσε ότι η λήψη τακτικών γευμάτων που είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά βοηθάει στην καλή στην λειτουργία των ζωτικών οργάνων των νεφρών.

Η κατανάλωση μέσα στην εβδομάδα τουλάχιστον δύο μερίδων λιπαρών ψαριών όπως η ρέγγα, ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) και με επιβράδυνση στη σταδιακή απώλεια της λειτουργίας των νεφρών, δείχνει μια μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα.

Σε μία μετανάλυση αξιολογήθηκαν δεδομένα από 19 έρευνες από 12 χώρες, αναλύοντας στοιχεία συνολικά για 25.570 ανθρώπους ηλικίας 49 έως 77 ετών, από τους οποίους σχεδόν 5.000 εμφάνισαν χρόνια νεφρική νόσο σε μία περίοδο πέντε ετών.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ωμέγα-3 είχαν κατά μέσο όρο 8% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στα νεφρά. Ειδικότερα, εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα λιπαρά ψάρια, είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στα νεφρά σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω έρευνα δεν ανέφερε ποιο από όλα τα ψάρια έχει περισσότερο ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας ωστόσο καθόρισε ότι οι δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα αντιστοιχούν σε περίπου 250 μιλιγκράμ ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ημερησίως.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση