ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Gluten Free: Είναι απλά ένα trend ή έχει οφέλη στην υγεία μας;

Τα οφέλη και οι «παγίδες» τον τροφών χωρίς γλουτένη

Μαρία Σάββα

Η gluten free «τάση» έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν προϊόντα χωρίς γλουτένη, πιστεύοντας ότι είναι εγγενώς πιο υγιεινά. Ενώ οι δίαιτες χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητες για άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη, η αντίληψη ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι παγκοσμίως πιο υγιεινά για όλους δεν είναι απολύτως ακριβής. Δείτε πιο κάτω κάποια από τα οφέλη για την υγεία των προϊόντων χωρίς γλουτένη, και τις πιθανές παγίδες και θα προσφέρουμε μια ισορροπημένη προοπτική για το ρόλο τους σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Αρχικά η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση που βλάπτει την επένδυση του λεπτού εντέρου, οδηγώντας σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών και διάφορα προβλήματα υγείας.

Οφέλη για την υγεία των προϊόντων χωρίς γλουτένη:

Κατάλληλο για διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα των προϊόντων χωρίς γλουτένη είναι η καταλληλότητά τους για άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη. Για αυτούς, η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και η εξάλειψή της από τη διατροφή τους είναι ζωτικής σημασίας.

Μείωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη συχνά απομακρύνουν τους ανθρώπους από τα επεξεργασμένα τρόφιμα με βάση το αλεύρι σίτου, τα οποία τείνουν να είναι πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και διαχείριση βάρους.

Πιθανές «παγίδες»:

Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη μπορεί να στερούνται ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και σίδηρο, αν δεν είναι καλά ισορροπημένες. Είναι σημαντικό να επιλέγετε προϊόντα χωρίς γλουτένη εμπλουτισμένα με αυτά τα θρεπτικά συστατικά ή να καταναλώνετε μια ποικιλία από φυσικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη.

Υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος

Για να αντισταθμιστεί η υφή και η γεύση που χάνεται κατά την αφαίρεση της γλουτένης, ορισμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη χρησιμοποιούν επιπλέον ζάχαρη και λίπη. Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες και να επιλέγετε προϊόντα με λιγότερα πρόσθετα σάκχαρα και υγιή λίπη.

Όχι απαραίτητα χαμηλότερες σε θερμίδες

Χωρίς γλουτένη δεν σημαίνει αυτόματα χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Ορισμένες εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, μπορεί να έχουν παρόμοια ή και υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες από τις αντίστοιχες που περιέχουν γλουτένη.

Έξοδα

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι συχνά πιο ακριβά από τις παραδοσιακές επιλογές. Αυτό μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, ειδικά για άτομα με περιορισμένο προϋπολογισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση