ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Διατροφικοί παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή του Συνδρόμου Διαβήτη

 Διαβάστε το Βιογραφικό της Νότας Συρίμη

- Μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, σύμφωνα πάντα με το φύλο, ηλικία, δραστηριότητες και τις ειδικές ανάγκες κάθε ατόμου
- Μείωση προσλαμβανόμενου λίπους και συγκεκριμένα αυτού που είναι ζωικής προσέλευσης σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 10% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης.
- Μείωση κορεσμένου λίπους που συνήθως συναντάται σε ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, φρέσκα κρέμα, παγωτά, ολόπαχα τυριά, βούτυρο, μπέικον, αλλαντικά, βοδινό, αρνί, λουκάνικα
- Μείωση ή ακόμα και αποφυγή πρόσληψης χοληστερίνης από τροφές. Επίσης, το κορεσμένο λίπος μπορεί να αντικατασταθεί με τροφές οι οποίες περιέχουν μονοακόρεστα λίπη όπως ελαιόλαδο, σησάμι και ελιές. Πάντα με μέτρο όσον αφορά την ποσότητα γιατί οποιοδήποτε είδος λίπους έχει αυξημένα επίπεδα θερμίδων!
- Προτίμηση στο λευκό κρέας και όχι στο κόκκινο.
- Προτιμότερο να αποφεύγονται επεξεργασμένα τρόφιμα και κυρίως τροφές που μπορεί να περιέχουν λευκή ζάχαρη (γλυκά και αναψυκτικά) και λευκό αλεύρι (τυρόπιτες και αρτοπαρασκευάσματα) αφού επιδρούν άμεσα στα επίπεδα γλυκόζης και ως αποτέλεσμα προκαλούν αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης.
- Καθημερινή κατανάλωση φρούτων (το ελάχιστο 2 μερίδες) και λαχανικών (το ελάχιστο 3 μερίδες).
- Απαραίτητη μείωση της ποσότητας αλατιού αφού τα πολύ αλμυρά φαγητά δεν βοηθούν καθόλου στην πρόληψη και αποφυγής του Σ.Β.
- Είναι προτιμότερο αντί για ζάχαρη να χρησιμοποιούνται άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως ασπαρτάμη και ακεσουλφάμη Κ. Αντιθέτως, η φρουκτόζη και η σορβιτόλη, καθώς και τα γλυκά για διαβητικούς πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται στο ελάχιστο. Ως αποτέλεσμα πρέπει πάντα να γίνεται σωστός έλεγχος στις ετικέτες τροφίμων για να είμαστε σίγουροι για τα συστατικά κάθε προϊόντος.
- Εμπλουτισμός διατροφής με ω3 λιπαρά οξέα που τα βρίσκουμε σε θαλασσινά και ψάρια (2-3 φορές την εβδομάδα) καθώς και αρκετές ποσότητες τροφών ολικής αλέσεως.
- Προτίμηση στο άπαχο γάλα και σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Γενικά:
- Σημαντικό ρόλο (αν και το πιο σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν η σωστή διατροφή και η υποθερμιδική δίαιτα) παίζει και η σωστή και συχνή άσκηση. Μελέτες έδειξαν πως άτομα τα οποία δεν μπορούν να χάσουν εύκολα βάρος άσκηση περίπου 4 ωρών την εβδομάδα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη.
- Στόχος μια ισορροπημένη διατροφή, με την καθοδήγηση ειδικού. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγονται τροφές όπως το ψωμί και οι πατάτες. Απλώς είναι προτιμότερο να υπάρχει κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσεως και προτίμηση στις βραστές πατάτες και όχι στις τηγανιτές.
- Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει σωστός προγραμματισμός όσον αφορά την διατροφή ακόμα και σε ώρες εργασίας αφού πολλές τροφές μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση κιλών που είναι ανεπιθύμητη αφού με την σειρά της αυξάνει την προδιάθεση για το σύνδρομο.
- Τακτικά μικρογεύματα είναι επιθυμητά αφού είναι αυτά που μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης σε μια πιο σταθερή διακύμανση.
- Ακόμη και στην περίπτωση όπου άλλα άτομα της οικογένειας είχαν το Σ.Δ. αυτό από μόνο του δεν σημαίνει πως απαραίτητα και εσύ θα το έχεις. Αν υπάρχει προδιάθεση και αυτή είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο τότε με τα πιο πάνω, δηλαδή σωστή ισορροπημένη διατροφή με την βοήθεια ειδικού, τις κατευθυντήριες οδηγίες του γιατρού και συχνή άσκηση υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο το σύνδρομο να μην εκδηλωθεί ποτέ. Αρκεί να υπάρχει διάθεση για αλλαγή στον τρόπο ζωής και σε αρκετές διατροφικές συνήθειες που μπορεί να βοηθήσουν το Σ.Δ. να εκδηλωθεί πιο γρήγορα και πιο εύκολα και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα χάσεις.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση