ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Midi jean φούστα με άσπρο strapless top και πέδιλα
 

Διατροφική μαγιά: Το τυρί των vegans

Πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά ως υποκατάστατο τυριού αυστηρά χορτοφάγων, όμως πλέον έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Η διατροφική μαγιά, μοιάζει με τη μαγιά που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ψωμιού και της μπίρας. Είναι ένα προϊόν εντελώς φυσικό που προέρχεται από διαδικασία ζύμωσης ενός συγκεκριμένου μύκητα. Ο μύκητας αυτός είναι ο Saccharomyces Cerevisiae, ο οποίος καλλιεργείται μέσα σε μελάσα και εν συνεχεία συλλέγεται, καθαρίζεται πολύ καλά και αποξηραίνεται με θερμότητα για να «θανατωθεί» και άρα να απενεργοποιηθεί. Έτσι, ο αδρανής πλέον μύκητας σταματάει να μεγαλώνει και παύει να έχει τη γνωστή ικανότητα ζύμωσης.

Οι 3 τύποι μαγιάς
1.Μαγιά για ψωμί: Η μαγιά αυτή αγοράζεται ζωντανή και χρησιμοποιείται για τη ζύμη. Η μαγιά σκοτώνεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αλλά προσθέτει μια πλούσια γεύση στο ψωμί.

2.Μαγιά μπίρας: Η μαγιά μπίρας μπορεί να αγοραστεί ζωντανή και χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπίρας. Τα νεκρά κύτταρα ζύμης που απομένουν από τη διαδικασία παρασκευής μπορούν να καταναλωθούν ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά έχουν πολύ πικρή γεύση. 

3.Διατροφική μαγιά: Αυτή η μαγιά καλλιεργείται ειδικά για να χρησιμοποιηθεί ως προϊόν διατροφής. Τα κύτταρα ζύμης θανατώνονται κατά την παρασκευή της και έχει τυρένια και αλμυρή γεύση. Υπάρχουν δύο τύποι διατροφικής μαγιάς:

  • Μη εμπλουτισμένη: Αυτός ο τύπος δεν περιέχει πρόσθετες βιταμίνες ή μέταλλα. Περιέχει μόνο τις βιταμίνες και τα μέταλλα που παράγονται φυσικά από τα κύτταρα ζύμης καθώς μεγαλώνουν.
  • Eμπλουτισμένη: Αυτός ο τύπος περιέχει συνθετικές βιταμίνες που προστέθηκαν κατά τη διαδικασία παρασκευής για την ενίσχυση της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά. Εάν έχουν προστεθεί βιταμίνες στη μαγιά, θα συμπεριληφθούν στη λίστα συστατικών.

Καλή για την υγεία

Διατροφικά στοιχεία για 1 κουταλιά της σούπας (9γρ) διατροφικής μαγιάς

  • Θερμίδες: 34kcal
  • Λιπαρά: 0g l Νάτριο: 25mg 
  • Υδατάνθρακες: 3γρ
  • Φυτικές ίνες: 2γρ
  • Ζάχαρη: 0γρ
  • Πρωτεΐνη: 5γρ

Η ενισχυμένη θρεπτική μαγιά είναι πηγή vegan πρωτεΐνης, βιταμινών Β και ιχνοστοιχείων που απαιτούνται για την καλή υγεία. Η εμπλουτισμένη θρεπτική μαγιά περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β12 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της ανεπάρκειάς της σε vegans. Η διατροφική μαγιά περιέχει τα αντιοξειδωτικά γλουταθειόνη και σεληνομεθειονίνη, και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από χρόνιες ασθένειες που προκαλούνται από το στρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσθήκη επιπλέον πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών στα γεύματα. Τα μεγέθη μερίδας καθορίζονται από κάθε κατασκευαστή, αλλά συνήθως πρόκειται για 1 ή 2 κουταλιές της σούπας. Πωλείται σε νιφάδες, κόκκους ή σκόνη και συνήθως θα την βρείτε στα ράφια με τα μπαχαρικά. Πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για να διατηρήσει τις βιταμίνες της. Πρέπει, επίσης, να διατηρείται σφραγισμένη για να διατηρείται η υγρασία. Όταν αποθηκεύεται σωστά, μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση