ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Bodycon φόρεμα, χρυσά κολιέ και πέδιλα
 

5 τροφές που προστατεύουν από το κρυολόγημα

Δείτε πώς να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η γρίπη, όσο κοινή και αν είναι, κάθε φορά που μάς "κτυπά την πόρτα" μάς δυσκολεύει την ζωή. Αν και σίγουρα υπάρχουν αρκετοί τρόποι, οι οποίοι μάς βοηθούν να αποκτήσουμε ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, εμείς συγκεντρώσαμε πέντε τροφές οι οποίες εγγυημένα μάς καταπολεμούν την γρίπη. Δείτε ποιες είναι αυτές.  

1.Τζίντζερ: Το τζίντζερ, ή αλλιώς πιπερόριζα, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τις άπειρες φαρμακευτικές του ιδιότητες και μια απ’ αυτές είναι και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει στοιχεία τα οποία είναι αντιμικροβιακά, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά. Λόγω της πληθώρας των αντι-ιικών ενώσεων που περιέχει, το τζιντζερ συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, στη μείωση του πυρετού, καθώς επίσης και στην καταστολή του βήχα. Σημ. Η κατανάλωση του τζιντζερ συστήνεται να είναι προσεγμένη, καθώς μπορεί να έχει αρνητικές αντιδράσεις σε καταστάσεις όπως η υποπίεση ή όταν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή για υψηλή πίεση, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση αυτής περισσότερο από τα υγιή επίπεδα.

2.Κουρκουμάς: Ένα ακόμη τρόφιμο, με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις που οφείλονται κυρίως στην παρουσία της κουρκουμίνης. Πιο συγκεκριμένα, η κουρκουμίνη είναι μια πολυφενόλη η οποία έχει συσχετιστεί με τη μείωση του μήκους του κοινού κρυολογήματος, τη μείωση των φλεγμονών, καθώς επίσης και των μολύνσεων. Φαίνεται συνάμα να βοηθά σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και αρκετά είδη καρκίνου. Tip: Μπορείτε να εντάξετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας είτε σε μορφή μπαχαρικού, προσδίδοντας γεύση και θρεπτικότητα στα φαγητά αλλά και στα ροφήματά σας – όπως το τσάι.

3.Σκορδο: Ένα συστατικό που αποφεύγεται από πολλούς λόγω της έντονης οσμής του, που οφείλεται στην παρουσία της ουσίας αλλισίνη. Η ουσία αυτή όμως εκτός από έντονη οσμή έχει συσχετισθεί και με αρκετά οφέλη προς την υγεία. Μερικά από αυτά είναι και η αντισηπτική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή της δράση. Μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να βοηθήσει το σώμα να αντισταθεί ή να καταστρέψει τους ιούς και άλλους μικροοργανισμούς. Η κατανάλωση του συστατικού αυτού συστήνεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική για ασθενείς με θέματα πηκτικότητα αίματος καθώς παρουσιάζει αντιπηκτικές ιδιότητες. Tip: Μπορείτε να καλύψετε την έντονη οσμή που αφήνει η κατανάλωση σκόρδου καταναλώνοντας ένα ποτήρι γάλα.

4.Μέλι: Το μέλι έχει συσχετιστεί από τα αρχαία χρόνια με την υγεία και ευεξία. Για την υγεία του ανοσοποιητικού, συγκεκριμένα, το μέλι φαίνεται να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές. Αυτό διότι περιέχει φαινόλες, στοιχεία που είναι γνωστά για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις τους δράσεις. Παράλληλα το μέλι περιέχει στοιχεία, όπως το ασβέστιο, χλώριο και κάλιο, που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Καθώς επίσης και βιταμίνες όπως η Β6 και C, οι οποίες δρουν προστατευτικά στον οργανισμό προσφέροντας ισχυρά αντιοξειδωτικά οφέλη.

5.ΕΣσπεριδοειδή: Μια ευρέως γνωστή βιταμίνη που χρησιμοποιείται ενάντια του κοινού κρυολογήματος είναι η βιταμίνη C. Η βιταμίνη αυτή φαίνεται να συμβάλλει στην αυξημένη παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Τα εσπεριδοειδή φρούτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για λήψη της βιταμίνης αυτής. Μερικά παραδείγματα των φρούτων αυτών, τα οποία έχουν και την τιμητική τους την εποχή αυτή, είναι το μανταρίνι, οι κλεμεντίνες, το πορτοκάλι και το πόμελο.

Ζωή Ζαχαρία
Κλινική διαιτολόγος (Msc), διατροφολόγος (BSc)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση